Att hitta boende när du ska studera i USA skiljer sig lite åt från hur det fungerar här i Sverige. Vissa universitet erbjuder campusboende där du vanligtvis delar rum tillsammans med en annan student i en studentkorridor, bor i delad lägenhet utanför campus eller bor i värdfamilj. Om du vill boka boende via skolan är det viktigt att söka i god tid, då dessa platser är populära och fylls upp snabbt. Bilden här ovan är ett exempel från California State University Fullerton och deras campusboende.


Om inte skolan har campusboende finns det lite olika tillvägagångssätt för att hitta boende. I USA hyrs lägenheter och rum ut i mycket större utsträckning än i Sverige.

Så här fint kan ett off-campus boende se ut. Här är CSU Fullertons University Village.
Så här fint kan ett off-campus boende se ut. Här är CSU Fullertons University Village.

Att hitta studentboende i USA

Det är bra att vara ute i god tid när man ska hitta någonstans att bo inför sina studier. Senast cirka 30 dagar innan du åker in i landet är det dags att börja titta på boendealternativ. Börja med att läsa på lite om olika områden i staden du ska studera om du inte varit där innan. I USA är avstånden ofta rätt långa, så det är att rekommendera att man tittar på områden som ligger i närheten av den skola du ska läsa på.

Tänk också på att lokaltrafiken inte alltid är lika utbyggd som i Sverige och kör du inte bil själv är det viktigt att du lätt kan ta dig både till dina lektioner och att du inte blir helt fast på kvällar och helger.

Många väljer att ordna boende när de är på plats i den ort de ska studera. Ofta måste man vara på skolan 1-2 veckor innan kursstart för inskrivning och kan då passa på att leta boende. En av våra studenter från Kalifornien berättar: “Jag bodde på motell första två veckorna. Letade boende med en kompis. Vi åkte runt på longboard och kollade efter ”For Rent” skyltar, samt mailade och ringde på annonser, på exempelvis craigslist.”.

Det bästa i det fallet är att boka någonting hemifrån för de första veckorna. Fördelen med det är att man inte råkar boka någonting som sedan visar sig vara långt ifrån de bilder som man sett på internet.

Förklaringar på begrepp:

Roomate/Share: Här hyr du ett rum/delat rum av någon eller några som redan hyr en lägenhet.

Month-to-month: Här hyr du månadsvis och du har som hyresgäst 30 dagars uppsägning om du vill flytta.

Lease: Här skriver man ofta kontrakt med en hyresvärd på att hyra en lägenhet i ett år. Om man flyttar innan det året har gått är skyldig att betala hyra resterande månader, såvida hyresvärden inte hittar någon annan hyresgäst.

Sublease (Sublet): Här hyr du i andra hand och här kan du ofta få hyra under en kortare period än ett helt år, ofta 1-6 månader. Detta är ofta lite billigare än att hyra i första hand och det är ofta möblerat. Viktigt är att säkerställa att hyresvärden godkänt att du hyr i andra hand.

Ett tips är att med ett bankintyg på engelska du kan visa för hyresvärd. Vissa hyresvärdar kräver även att du skaffar ett amerikanskt bankkonto.

Fundera på vad som är viktigast för dig när du letar boende. Närheten till stranden? Bra kommunikationer? En pool? Eller en fantastisk utsikt?
Fundera på vad som är viktigast för dig när du letar boende. Närheten till stranden? Bra kommunikationer? En pool? Eller en fantastisk utsikt?

Webbsidor:

Ett av de vanligaste sätten att hitta boende är också att använda sig av olika webbsidor. Här kommer några tips på sidor att använda sig av:

Kolla även lokala tidningars webbsidor och hemsidor eller Facebook-grupper för svenskar, exempelvis ”Swedes in San Diego” eller ”Swedes in NYC”.

Använda en Realtor/Broker:

För en avgift kan du få hjälp att hitta ett boendealternativ som matchar dina önskemål. Om du väljer att använda en Realtor eller broker, fråga om avgift innan du påbörjar processen. Nämn även att du är student, då kan du i vissa fall få rabatt.

OBS: Var försiktig och betala ALDRIG någon deposition innan du sett den lägenhet du vill hyra eller har skrivit på ett hyreskontrakt.

När du söker via Blueberry kommer du få tips gällande boende när du är antagen till den skola du sökt. Vi sammansätter även Facebook-grupper inför varje terminsstart så att du kan komma i kontakt med andra svenskar som ska åka. På det sättet kan du hitta någon att dela med redan innan du har lämnat Sverige.

Vill du veta mer om studentboende i USA? Hör av dig till mig på 08-4426760 eller maila stina@blueberry.nu.

Stina Lindgren