Du behöver inte åka långt för att komma till värmen, uppleva en pulserande kultur och äta god mat. Tre timmar bort med flyg och du landar i Spanien, känt för sin härliga medelhavskultur och energifyllda människor. Varje år lockar landet besökare från hela världen. I två av landets signaturstäder, Barcelona och Madrid hittar du designskolan Instituto Europeo di Design (IED).


Instituto Europeo di Designs utbildningar innehåller en härlig mix av praktik och teori. Sedan sin start 1966 har den vuxit och idag räknas designskolan som en av Europas bästa. Min kollega Stina har besökt campuset i Barcelona och delar här med sig av sina upplevelser.

Campuset i Barcelona
Campuset i Barcelona

Vilka utbildningar erbjuder IED?

IED kräver inte några förkunskapskrav utan alla utbildningar börjar från grunden och sedan går det framåt i hög fart. Det viktiga för skolan är att man har ett genuint intresse för det område inom design man vill studera.

Vad tyckte du om campuset?

Skolan i Barcelona håller till i en nyöppnad byggnad i ett tryggt och mysigt område. Hela skolan andas kreativitet och campuset är utsmyckat av studenters arbeten och verk.

Studenters olika verk ställs ut i skolans lokaler
Studenters olika verk ställs ut i skolans lokaler

Vad kan man studera på IED Spanien:

Populäraste utbildningarna är Bachelor Degree in Fashion Marketing and Communication, Bachelor Degree in Fashion Design och Bachelor Degree in Graphic Design. De flesta studenterna som åker iväg stannar i tre till fyra år.

Vem tycker du ska söka skolan?

Alla som har ett hjärta för kreativitet och drömmer om att arbeta inom branschen kan söka till skolan. Studiemiljön är otroligt inspirerande och lärarna har erfarenheter från branschen som studenter får ta del av. Man får en unik inblick redan under studietiden.

Biblioteket på IED
Biblioteket på IED

Du har tidigare bott i Barcelona, har du några tips på vad man ska se och göra i staden?

Det finns alltid något kul att göra i Barcelona, staden erbjuder något för alla, man kan gå på fotbollsmatcher, shoppa, äta god mat, besöka museer och njuta av ett rikt nattliv. Det som jag tycker gör staden unik är också den fantastiska mixen av storstad och strandliv. Har du inte varit i Barcelona har du verkligen missat något.

En mix av storstad och strandliv
En mix av storstad och strandliv
Rebecka Siwerz