Studera franska i skidorten Chamonix

Per Liestam, 30 maj, 2014

Idag kom en hälsning från vår språkskola Insted som ligger i den otroligt pittoreska alpinorten Chamonix. Intervjun är gjord av Bella som jobbar på skolan. Läs och bli inspirerad!

Jag träffade Darrell på l’Atelier, en franska bar med enligt vissa det bästa kaffet i byn. Darrell studerade franska hos oss på Insted under hela vintersäsongen 2014 och var en av våra mest ambitiösa studenter. När jag ber honom beskriva sig själv säger han ”Irländare, en ivrig skidfantast, marknadsföringskonsulent och en kille som älskar friluftsliv. Vi ville intervjua Darrell för att se om han kan ge oss en inblick i hur det är att vara student under vintersäsongen på Insted.

Insted: Så berätta, varför franska?
Darrell: Först och främst, efter att ha spenderat tid utomlands märkte jag hur arrogant det är att komma till ett land utan att kunna språket. Att lära sig grunderna är det minsta man kan göra, man är trots allt en gäst. För det andra så vill jag utöka min karriär till Frankrike.

Insted: Varför valde du Chamonix och Insted?
Darrell: Av flera anledningar.  Jag ville ta ett sabbatsår från mitt arbete. Skidåkningen, eller rättare sagt kvalitén av skidåkningen plus franskalektionerna utgör en perfekt combo. Chamonix ligger väldigt centralt i Europa och det är lätt att ta sig dit. Jag hade hört mycket gott om Insted, det började med att jag läste en artikel för många år sedan, när jag sedan såg en annons förra året bestämde jag mig för att slå till, det låg helt rätt i tiden. Chamonix erbjuder även en internationell miljö vilket gör att det inte är allt för svårt för en nybörjare att lära sig franska.

Insted: Vad är ditt bästa minne från Chamonix och Insted?
Darrell: Svårt att svara på, helt enkelt hela upplevelsen. Från dagen jag kom, för fyra månader sedan så blev jag förälskad i Chamonix. Jag bestämde mig till och med för att förlänga min vistelse.  Det är så många olika bidragande orsaker till att jag är så nöjd med min termin, själva kursen, att träffa alla studenter från hela världen, gruppdynamiken, personalen på skolan, välkomsttalet från skolchefen den första dagen, lärarnas översättning, byn, det sociala livet, kvalitén av skidåkningen. När man går ut från skolan så ser man Mont Blanc, jag blev imponerad varje dag.

Insted: Och du lärde dig ett helt nytt språk som en bonus!
Darrell: Exakt! Nu kan jag äntligen stryka det från min önskelista.

Insted: Vad skulle du ge för råd till studenter som vill komma till Chamonix/Insted?
Darrell: Tro inte att man ska lära sig franska bara sådär, man måste anstränga sig och vara koncentrerad under lektionerna för att kunna utvecklas.

Insted: Kloka ord, att lära sig ett språk krävs arbete. Nu när kursen är över, hur ska du göra för att inte förlora all kunskap inom det franska språket?
Darrell: jag kommer fortsätta studera på egen hand. Gå igenom allt jag lärt mig. Nästa månad kommer jag börja söka arbeten där jag behöver ha användning av det franska språket. Jag kanske kommer ansöka till kvällskursen i sommar, jag har Chamonix som bas för tillfället och kommer fortsätta att jobba med min franska härifrån.

Insted: En sista fråga, uppfyllde kursen dina förväntningar?
Darrell: Ja, absolut! Jag lärde mig till och med mer än vad jag trodde jag skulle göra. Jag tog verkligen tillvara på tiden och gjorde mitt bästa. Kursen gav mig en mycket bra och stabil grund som jag nu själv kan bygga vidare på.

Vill du veta mer om att studera franska på InstedPrata då med vår expert Maria. Henne når du på 08-4426760 eller via maria.berthelius@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager