Studera italienska i Rom på Dilit

Per Liestam, 29 jan, 2015

Vi lämnar över bloggen till Unn som varit i Rom och studerat italienska. Läs om hennes äventyr och upplevelse på språkskolan Dilit i den italienska huvudstaden.

Jag fann intresset för italienska under min tid på gymnasiet när jag studerade språket för första gången. Efter ett års studier med en drivande italienare till lärare som brann för sitt yrke och Italien valde jag att fortsätta med språket ytterligare två år. Jag tyckte verkligen om språket, och Italien i sig som land har jag alltid varit tilltalande för mig.

Efter gymnasiet flöt dock tiden bara på och italienskan jag lärt mig tappade jag fort, men intresse för språket fanns alltid kvar. Ett intresse som fick mig att ta en paus mellan mina studier på universitet och flytta till Rom, detta eftersom jag insåg att det aldrig är för sent för att ta chansen att lära sig ytterligare ett språk. En chans som jag ville förverkliga.

Språkskolan Dilit.
Språkskolan Dilit.

Studenter från hela världen i Rom
Kort och gott bokade jag, via Blueberry, en 3-månders vistelse i Rom på skolan Dilit International House – ett val som jag aldrig kommer att ångra. Detta var första gången jag lämnade Sverige för att bo i ett annat land och jag kan erkänna att första dagen i Rom var känslosam för mig och min nervositet var hög. Dock redan efter första dagen i skolan, när jag väl mött andra studenter och mina klasskamrater, släppte allt.

På skolan finns elever från världen över – Brasilien, Tyskland, Sydafrika, Ryssland, Norge etc. – och alla är där av olika anledningar och för olika tidsperioder. Någon är mellan två jobb och tar en 3-veckors semester i Rom för att studera språk, en annan har precis slutat gymnasiet och gör en språkresa i ett halvår. Att träffa och lära känna alla dessa människor är väldigt intressant och framför allt roligt. De är även i samma situation som du – i en ny stad som du vill upptäcka och lära känna.

Utvecklande italienskakurs
Mitt intryck av skolan Dilit är bara positivt. Efter tre månader här har jag lärt mig så otroligt mycket mer än mina tre år i Sverige. Här ”tvingas” du prata italienska hela dagarna, vilket många är rädda för i början men efter ett tag släpper allt och du märker hur mycket det hjälper dig. Skolan använder sig också av en otroligt bra pedagogik med diverse övningar som tränar allt, så som lyssna, prata, läsa och grammatik. Varje eftermiddag har skolan olika aktiviteter så som filmvisande, promenader i staden, seminarium om italienska maträtter, viner, personer etc. och även utflykter till kända platser. Allt detta för att du ska träna din italienska, lära känna människor och den italienska kulturen.

Klassrum och uteplats.
Klassrum och uteplats.

Att lära känna Rom
Hur är då Rom jämfört med andra städer i Italien? Ur min synpunkt tror jag alla städer har sin charm. Jag har besökt Milano, Bologna, Venedig, Napoli och har tyckt om alla städerna på sitt sätt. Rom lockade mig mest eftersom det är ett antikt centrum med otroligt mycket historia. Jag älskar att vandra omkring i staden och hela tiden bli fascinerad av alla ruiner och byggnader som verkligen befinner sig mitt i smeten. Men visst är det mycket turister här, fast med tiden vänjer du dig och du hittar även områden med mer italienare och flera studentområden. Du vänjer dig även vid den italienska kulturen och tar det ”piano piano” när bussen inte kommer. Rom är en stor stad men många möjligheter och sevärdheter. Efter tre månader har jag fortfarande kvar saker att se och platser att besöka, vilket ger mig en anledning att komma tillbaka igen.

Till slut vill jag bara säga att om du bara har en liten tanke eller fundering på att studera språk i ett annat land, så ta chansen! Att uppleva ett annat land samtidigt som du lär dig språket är en otrolig upplevelse. Jag planerar redan på att göra det igen, för du vet när du väl fått smaka på kakan vill du ha mer. Ciao tutti!

/Unn Lindholm

Träffa språkskolan Dilit!
Den 14:e februari har du möjlighet att träffa Ursula från språkskolan Dilit på Blueberrys mässa om studier och jobb utomlands. Då kan du ställa frågor om hur det går till att studera italienska i Italien. Du kan också träffa någon av alla våra andra samarbetspartners – vi har mer än 50 utställare på plats från hela världen!

Mässan äger rum på Grev Turegatan 16 i Stockholm, närmaste T-banestation är Östermalmstorg. Vi slår upp dörrarna kl 12.00 och håller igång till 16.00 och under hela dagen löper flera spännande seminarier.

Vill du veta mer om att studera på Dilit i Rom kan du kontakta Vera på vera@blueberry.nu eller ring 08-4426760.

Per Liestam

Previous Marketing Manager