Studera italienska i studentstaden Bologna

Per Liestam, 29 jul, 2015

Jag har alltid haft en dröm om att läsa italienska och jag har även rest en del i Italien med min familj och fått smak för den italienska kulturen. Det fanns redan en slags passion inom mig som ville i väg och upptäcka en ny stad i Italien som var mindre turistisk än de stora städerna. Bologna blev ett självklart val då jag hört talas mycket gott om staden samt att jag ville åka någonstans jag aldrig varit och där jag inte kände någon för att verkligen bli integrerad i den italienska kulturen.

Från dröm till verklighet
Min syster gick via Blueberry när hon skulle ansöka till en Hotell skola i Schweiz därav hade jag redan goda rekommendationer från henne att vända mig till Blueberry. Kommunikationen var suverän och att ordna ett möte och prata om kursen var mycket givande och lätt att anordna. Allt gick väldigt smidigt även om jag hade bestämt mig bara 3 veckor innan avfärd att jag skulle åka.

Vackra Bologna.
Vackra Bologna.

När jag fyllde i min ansökan valde jag att dela lägenhet med andra studenter samt bo med gångavstånd till skolan. Jag anlände med tåg och jag frågade även Blueberry om det var någon som kunde hämta mig vid tåget. Jag blev väl mottagen av receptionisten som jobbar på skolan Centro Cultura Italiana. När vi promenerade till lägenheten kände jag redan att jag skulle komma att trivas i denna stad. Lägenheten som jag bodde i hade italiensk standard och det är något man får ta med en nypa salt. Jag blev introducerad till mina rumskamrater och började eftermiddagen med att gå runt bland gränderna innan det var läggdags och skolan började klockan nio på morgonen därpå. Jag hade inga stora svårigheter att hitta vägen till skolan då de jag frågade hjälpte mig att hitta rätt.

Centro di Cultura Italiana
Väl mottagen blev jag när jag slutligen hittat fram och fick information om mina lektions tider, vilken grupp jag hamnat i och skolans aktiviteter. Jag hade tidigare läst lite italienska på universitetet men det är dock inte samma som att läsa det fyra timmar om dagen, samt att prata italienska varje dag. Det var utmattande de första dagarna då man fick gräva fram sina grundkunskaper och göra sitt bästa.

Lärarna är väldigt förstående och de har mycket tålamod, de vill ju hellre att man försöker på lätt italienska än att man går över på engelska. Detta hjälpte mig något enormt då vi alla, som gick i min klass, bestämt oss för att bara prata italienska med varandra. För i slutändan vann jag enormt mycket på detta och efter kursens slut kunde jag kommunicera bra på italienska. Jag blev förvånad över mig själv för jag var bara där i sju veckor men jag lärde mig så mycket på kort tid.

Alla som jobbar på Centro di Cultura Italiana har hjälpt till mycket och om man hade något problem i lägenheten så kontaktade de hyresvärden direkt. Man blev så väl bemött av alla och Massimo som äger skolan, han är verkligen trevlig. Han tog också med oss på en rundvandring ovanför Bologna.

Historia och god mat
Bologna som stad är som att gå i en historiebok med alla väl bevarade kullerstensgator och alla sina vackra arkader. Maten i Bologna är en positiv överraskning for smaklökarna. Italien som alla redan vet är känt for sin mat därav kanske det inte kommer som en överraskning att jag uppskattade allt jag åt.

God mat - och gott kaffe!
God mat – och gott kaffe!

Pastan tortellini kommer från Bologna, vilket gjorde att man åt mycket av deras pastarätter. För att inte tala om deras kaffe, även mina lärare kunde prata om kaffe som en stor passion i deras liv. På caféet Santo Stefano tog vi alltid vår ”capuccio” i pausen, så underbart god, perfekt gjord. Jag saknar de stunderna med mina klasskamrater klockan 11på morgonen då vi tog kaffe, ibland kom även Massimo med oss. En annan sak värd att nämna är Cremeria Santo Stefano som ligger på via Santo Stefano. De har gudomligt god glass, som är väldigt smakrik.

Över förväntan
Hela resan från början till slut var över förväntan. Inte nog med att Bologna är en vacker stad, den ligger bara 30 min från Florens och två timmar från Rom och andra sevärda städer…

/Sara Wikström

PS! Läs mer om att studera italienska i Bologna på vår hemsida eller kontakta Vera på 08-408 884 83 eller maila vera@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager