Studera kinesiska i drakens år

Per Liestam, 23 jan, 2012

Xīnnián kuàilè! Gott nytt år! Igår var det nyårsafton i Kina. Idag är den första dagen på drakens år, som varar 23/1 2012 till 9/2 2013. Det kinesiska nyåret är årets längsta och viktigaste högtid i Kina. Firandet varierar en hel del mellan olika delar av landet men det brukar innehålla mycket mat och umgänge med släkt och vänner. Samt givetvis fyrverkerier och smällare.

Draken som är en symbol för kina är också det ”djur” som symboliserar det femte året, av tolv, i den kinesiska astrologins cykler. Personer som är födda i drakens år anses vara orädda, självsäkra, innovativa och temperamentsfulla. Det är ett år för framgång, lycka och företagsamhet.

Studera kinesiska i drakens år

Vad har du för planer inför detta drakens år? Om du är intresserad av Kina och kinesiska så kan en god idé att kombinera dessa intressen och studera kinesiska i Kina. Det skrivs spaltmeter om Kina i tidningarna nuförtiden och allt fler svenska företag försöker etablera sig där. Trots det är det förhållandevis få svenskar som studerar i Kina. Att lära sig kinesiska kan vara en väldigt bra investering inför framtiden. Om du verkligen vill lära dig prata kinesiska och förstå kulturen så måste du göra det på plats i Kina.

Det kinesiska språket
Jag har själv gått en nybörjarkurs i kinesiska. Det är ett språk som är både lätt och svårt att lära sig. Den ena svårigheten är givetvis skriftspråket. Sedan är uttalet en utmaning där ett ljud, t.ex. ma, kan uttalas på fyra olika sätt vilket ger helt olika betydelser. Å andra sidan är den kinesiska grammatiken väldigt lätt med få grammatiska böjningar. Jag älskar dig är till exempel Wǒ ài nǐ (jag älskar du) och du älskar mig är Nǐ ài wǒ (du älskar jag).

Blueberry erbjuder kinesiska språkkurser i Peking och Shanghai. Själv skulle jag gärna vilja läsa på vår nya språkskola Live the Language Mandarin School i Peking. De har små undervisningsgrupper så man gör snabba framsteg och de försöker hjälpa sina studenter att verkligen leva med språket, ge sig ut i verkligheten och prata med kineser.

För dig som är intresserad av att studera eller jobba utomlands under drakens år kan jag rekommendera Blueberrys mässa den 18/2 kl 12-16 på Ambassadeur, Kungsgatan 18 i Stockholm. Här kan du träffa oss samt många av våra skolor, arrangörer och tidigare studenter för att få gratis rådgivning om studier och arbete utomlands. Om du inte kan komma på mässan så är du givetvis välkommen att kontakta oss för gratis rådgivning.

Per Liestam

Previous Marketing Manager