Studera och jobba i Kina

Per Liestam, 7 nov, 2014

Har du tröttnat på lunken här hemma i Sverige? Är du sugen på att pröva på något helt annorlunda och nytt? Åka till ett ställe som kan bjuda på något helt annat än vad du är van vid? Då ska du åka till Kina!

Med handen på hjärtat, hur mycket vet vi egentligen om det stora ”Mittens rike” i öst, världens största land befolkningsmässigt? Kommer du hit till Kina inser du rätt snart att svaret för de allra flesta är: nästan inget! Och det du trodde dig veta, stämmer det ens? Eller var det bara fördomar grundade på okunnighet? Det är få länder i världen som idag genomgår en sådan storskalig förändring och modernisering på så kort tid.

Shopping i Shanghai
Shopping i Shanghai

Skulle du kunna tro att du hittar mer shopping, varuhus, lyxmärken i Shanghai än i de allra flesta västerländska storstäder? Hade du kunna trott att Peking har ett nattliv i toppklass, fullt med barer, restauranger, kulturliv och en mycket levande musikscen? Visst, mycket som vi tar för givet var mer eller mindre otänkbart här för bara 20 år sen. Med det var då det. Sen dess har Kina sprungit framåt med rasande fart! Och med så mycket folk, ökade friheter och en glödande upptäckaranda hittar du alla möjliga olika avarter av musik, mode och undergroundscener. Mer än du någonsin kunde föreställa dig!

Kina är dessutom ett land med enorma kontraster. Här hittar du både framtid och dåtid i ett. Lämnar du de pulserande städernas stora gator, och viker in på en mindre gata blir du lätt förbluffad över kontrasterna. Huset till vänster om dig kan vara en skyskrapa på långt över hundra meter hög samtidigt som det lilla huset till höger om dig kan se ut att ha stått där i flera hundra år. Ljuden från kommersen dör ut för varje steg du tar för att snart landa i ett skönt lugn. Beger du dig exempelvis in i de gamla hutongerna mitt i Peking är det svårt att tro att du faktiskt befinner dig mitt i centrala Peking för det rofyllda lugnet som faktiskt råder där. Lämnar du storstäderna och bege dig ut i landet är det ofta som att du gör en tidsresa, kanske flera hundra år bakåt i tiden beroende på vart du beger dig.

Hur ska du då ta dig an detta enorma land? Vill du mest uppleva Kina eller vill du leva Kina?

Leva Kina – Plugga mandarin

Vill du leva Kina ska du satsa på att lära dig mandarin. Visst kan du ta dig runt utan att kunna mandarin men de allra flesta kineser talar inte annat än kinesiska. En konversation blir då ofta inte mer än några korta ord och sedan ett leende från båda parter när det snabbt står klart att vi inte kan prata med varandra. Så vill du kunna ta del av deras, liv kultur och tankar är kinesiska ett måste. Och för at kunna komma in i den kinesiska kulturen och människorna behöver du kunna lära dig deras språk. Gör du det kommer du snabbt märka att kineser ofta är mycket intresserade av oss utifrån och omvärlden. Dessutom har många, framförallt de lite äldre, många fascinerande att berätta.

En glimt av historiska Peking.
En glimt av historiska Peking.

Mitt personliga tips är att du, om du vill lära dig mandarin, gör det då i Peking. Den största anledningen till det är för att det är här som mandarin verkligen talas av folket runtomkring dig. Det gör att det du nyss lärt dig i klassrummet kan du testa och öva med folket du möter så snart du lämnar skolan. Studerar du på en mindre språkskola, såsom LTL Mandarin School, blir du mer eller mindre flytande i språket på ca ett år! För att skynda på språkinlärningen, få en mer kinesisk umgängeskrets och ge en bättre totalupplevelse är boende hos en kinesisk värdfamilj det självklara valet.

Vill du speeda upp din inlärning ytterligare kan du välja att förlägga en del av din studietid på en annan mindre ort. På LTL Mandarin School kan du välja att studera en tid i Chengde ca 2 timmar nordost om Peking. Chengde var det kinesiska kejsarhovets sommarhuvudstad och tack vare det anses det vara den ort där den absolut renaste mandarin talas. Här kommer du bäddas in totalt i den kinesiska kulturen och räkna med att du inte kommer att träffa någon annan utlänning alls! Vad kan vara bättre för dina mandarinstudier? Under min korta tid i Peking bodde jag hos en kinesisk värdfamilj. Även om vi inte kunde kommunicera mycket verbalt var de jättemysiga. Och hos värdfamiljen i lägenheten under bodde Mike från London. När jag hörde honom prata mandarin blev jag minst sagt imponerad. På bara dryga 5 månader i Kina var han mer eller mindre flytande i mandarin! Hur kom det sig då? Jo, han hade tillbringat en del av sin studietid i just Chengde för att lära sig snabbare. Uppenbarligen verkar den boosten ha hjälpt honom, mycket.

Bo gärna i värdfamilj - ett perfekt sätt att lära känna den lokala kulturen. Dessutom kommer de att skämma bort dig i matväg.
Bo gärna i värdfamilj – ett perfekt sätt att lära känna den lokala kulturen. Dessutom kommer de att skämma bort dig i matväg.

Göra en god gärning samtidigt som du upplever Kina – Undervisa i Kina

Är du mer sugen på att uppleva Kina och samtidigt göra något gott så kan programmet undervisa i Kina vara något för dig. Fokus här ligger mer på att du ska lära ut (engelska) till kinesiska skolbarn snarare än att du själv ska lära dig mandarin. Det som sedan är bra med programmet är att du när du är klar får ett TEFL-certifikat så att du kan arbeta som öppnar upp för arbete i flera andra länder. Och så kan du ju förstås lägga till att du har arbetat i Kina på ditt CV, något som många framtida arbetsgivare säkerligen ser som mycket meriterande.

Programmet kickstartar med en månad i Peking. Under den här tiden skolas du tillsammans med de andra programdeltagarna in i hur programmet fungerar, lär er hur ni ska lära ut engelska, får testa på att hålla lektioner på skolor i Peking för att få öva innan det är dags på riktigt. Under vistelsen i Peking får du även plugga en del mandarin, och självklart en god chans att uppleva Peking också!

Efter tiden i Peking bär det sedan av ut i landet. Du kan inte själv vilken stad du ska bli placerad i men du kan välja vilken del av Kina (norr, mitten, söder) du vill bli placerad i. Väl ute i landet börjar den 4,5 månader långa och tuffa men så givande utmaningen, själva undervisningsjobbet! Räkna med att kontrasterna jämfört med här hemma, och även Peking är stora, om inte enorma. Men upplevelsen du får kommer att vara en upplevelse för livet. Och mycket givande! Faktum är att ett antal av de som åker på programmet väljer att förlänga för att de helt enkelt inte vill hem, utan bara fortsätta.

Under programmets lediga stunder (helger och lov) är det många deltagare som passar på att resa runt i Kina för att uppleva än mer. Många deltagare i programmet blir så pass tajta under den första tiden i Peking att de sedan passar på att besöka varandras orter eller resa runt i Kina tillsammans under de lediga stunderna. På så sätt finns chansen att få se och uppleva Kina än mer!

Nå vad säger du? Blir du inte lite sugen på att bege dig österut och lära dig mer om världens folkrikaste land, Kina? Vill du veta mer vad jag fick uppleva eller veta mer om studier i Kina, hör i sånt fall av dig till mig på erik@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager