Japan har de senaste åren vuxit till ett av de mest populära länderna för svenska studenter att studera i. Det är fortfarande språkstudier som är det allra vanligaste, men i takt med att fler och fler behärskar språket så har också intresset för universitetsstudier ökat.


Vi samarbetar med två universitet i Tokyo: Temple University, Japan och prestigefulla Waseda University. I den här bloggen tänkte jag berätta lite mer om varför Waseda är ett bra alternativ för dig som vill prova på studier på universitetsnivå i den japanska huvudstaden.

Tokyo – en fantastisk studentstad

Tokyo är en underbar stad att vara student i. Det är en världsmetropol där japansk kultur samsas med globala influenser. Tokyo har också blivit utsett till andra bästa i Asien för studenter och nummer sju i världen. Rankingen baseras på flera olika parametrar så som nivån på universiteten, studentlivet, jobbmöjligheter efter utbildningen och kostnader. Enligt en undersökning gjord av TripAdvisor har Tokyo även blivit framröstad som den stad med mest hjälpsamma invånare. Oavsett om du pratar japanska eller inte får du ett varmt bemötande. Tokyo är helt enkelt en riktig pärla.

Waseda University är topprankat i världen och Japan

Det finns många rankinglistor när det kommer till universitetsvärlden men oavsett vilken man tittar på är Waseda ett framstående universitet. Man anses vara 4:e bästa universitet i Japan (nummer 111 i världen)  och man anses vara ledande inom specifikt moderna språk men även rankar högt även på många andra ämnen.

Vidare ut i arbetslivet

När amerikanska tidningen Fortune publicerade en lista med namn ”Ranking of Colleges with the Most Fortune Global 500 CEO Graduates” rankades Waseda på en 20:e plats. Folk som studerat på Waseda har sedan gått vidare inom näringslivet och har t ex jobbat som CEO för företag som Sony, Honda, Toshiba och Fujitsu. Waseda har också bra kontakt med många andra universitet runt om i världen vilket ger din utbildning en internationell touch.

Livet som student på Waseda

Genom boende på campus kommer du att lära känna människor från hela världen. Det anordnas massor av aktiviteter för internationella studenter för att uppmuntra dem att uppleva Wasedas äkta studentliv och livet i Japan. Även om du kan läsa hela din utbildning på engelska har du också möjlighet att studera japanska parallellt med dina studier och på Waseda finns ett av de största språkcentren i hela Japan. Waseda är också stolta över sina klubbar och studiecirklar och 2014 fanns det över 500 olika grupper för alla möjliga olika intressen. I princip oavsett vad det är du är intresserad av kan du hitta likasinnade på Waseda.

Finansiera dina studier på Waseda med stipendier

Många funderar kring hur man ska kunna finansiera sina studier när man åker utomlands och pluggar. Waseda erbjuder 250 olika stipendier för sina studenter, varav många är unika för just Waseda. Under 2013 delade man ut stipendier till över 22 000 studenter vilket är en toppnotering för Japan. Många av dessa stipendier kan man söka som internationell student och man beräknar att ungefär 50% av alla studenter får någon form av stipendier.

Vill du veta mer om livet på Waseda eller hur du går till väga för att söka? Kontakta då Erik på erik@blueberry.nu eller ring 08-40888481. Du kan också läsa mer om Waseda University på vår hemsida.

Per Liestam

Previous Marketing Manager