Studera ryska i Moskva eller St Petersburg

Per Liestam, 15 nov, 2012

Drömmer du om att lära dig prata ryska och lära känna den ryska kulturen? Då finns det inget bättre sätt att göra det på än att studera ryska i Ryssland.

Bland språkskolorna i Ryssland är Liden & Denz ett givet val. De är Rysslands äldsta privata språkskola som i dagarna firar sitt tjugoårsjubileum. Skolan har fem år i rad utsetts till den bästa språkskolan i kategorin Star World Language School av tidningen Study Travel Magazine. De har välutbildade lärare som hjälper studenterna att förstå det ryska samhället och lära känna den ryska kulturen.

Språkstudier i vackra St Petersburg
St Petersburg är Rysslands fönster mot väst. En vacker stad med pampiga byggnader, många kanaler och över 400 broar. Stadens historiska centrum med det berömda Vinterpalatset finns med på Unescos världsarvslista. Men hur är det egentligen att studera där?

Vår student Johanna berättar om sina intryck av Liden & Denz i St Petersburg:
Jag läser nu min tredje vecka på Liden & Denz i St. Petersburg och kan inte säga att jag fått annat än ett gott intryck av skolan hittills. Första dagen blev jag väl mottagen och placeringstestet gick snabbt och smidigt. Lärarna försäkrade sig om att jag kände att nivån var lagom och att jag trivdes i gruppen. Samtlig personal på skolan är mycket trevlig och hjälpsam. Kort och gott är det en trivsam miljö med kompetenta lärare och en väl genomtänkt läroplan med fokus på praktisk kommunikation. Jag kan verkligen rekommendera Liden & Denz.

En annan Johanna har läst längre på skolan:
Jag har läst ryska i över ett år på den här skolan och min erfarenhet är att skolan tar studenterna och lärandet på största allvar. Jag har haft några väldigt duktiga och erfarna lärare som har hjälpt mig mycket. Utbildningen har gett mig ett stort kunnande inte bara i ryska språket utan också om den ryska kulturen och mentaliteten. Alla lärare är olika och har självklart sitt sätt att lära ut, men jag har bara haft bra lärare. Lokalerna i skolan är fräscha och ligger väldigt centralt.

Hon tipsar också om att det kan vara mer prisvärt att skaffa en egen lägenhet om man läser en lång kurs i St Petersburg. Läs mer om språkskolan Liden & Denz i St Petersburg.

Vasilijkatedralen på Rödatorget, från mitt Moskvabesök 2010

Språkkurser i färgglada Moskva
För några år sedan besökte jag själv för första gången Ryssland och Moskva. Från min uppväxt i kalla krigets Sverige hade jag fått en väldigt grå och kall bild av Ryssland. Mitt besök i maj 2010 gav mig dock en helt annan bild. Det var ett färgsprakande Moskva som tog emot mig med en riktig värmebölja. Här fanns enormt mycket att se, från parkernas enorma tulpanrabatter till den färgglada Vasilijkatedralen på Röda Torget. Maten, folket och platserna lämnade många bestående intryck.

Vår student Paul berättar om hur det är att studera på Liden & Denz i Moskva:
Personalen på Liden & Denz är professionella och jättetrevliga. De ordnade allt och fick mig genast att känna mig som hemma. Det ryska språket är verkligen något speciellt. Den bästa överraskningen var att det faktiskt inte var så omöjligt att lära sig som jag först trodde. Undervisningen på den lilla charmiga språkskolan gjorde det lätt att lära sig förstå det som från början lät som utomjordiska. Och efter tre månaders daglig undervisning kan man faktiskt konversera och förstå det mesta som folk säger.

Läs hela Pauls studentberättelse från Moskva och läs mer om språkskolan Liden & Denz i Moskva.

Per Liestam

Previous Marketing Manager