Vera Giertz Harris har arbetat som bokningsadministratör hos oss på Blueberry World Wide sedan våren 2012. I oktober 2008 åkte hon iväg till Martin College för att studera turism på skolan. Colleget ligger i Australien och har vunnit ett flertal priser för sina utbildningar, bland annat de prestigefulla priset som årets bästa yrkesförberedande College (2011).


Vera, varför åkte du och vad hade du för förväntningar?

Det klassiska – jag ville åka långt bort till ett varmt land med sol, bad och äventyr men ändå göra något vettigt av min tid. Jag förväntade mig att lära känna många nya vänner, uppleva och se mycket av Australien, och att få en utbildning som jag skulle kunna söka jobb på här i Sverige. Vilket jag också fick!

Berätta om det program som du studerade.

Jag läste Diploma of Tourism både på Martin College i Gold Coast och Brisbane. När jag läste utbildningen var den i en övergångsfas då jag läste business kurserna i Gold Coast och turismkurserna i Brisbane.

Skolan i Gold Coast är liten och charmig, den ligger centralt i Surfers Paradise och 5 minuters promenad till stranden. Skolan i Brisbane är större, den ligger centralt i Brisbane nära den stora shoppinggatan Queens street. Min absoluta favoritlärare där var Elisabeth Pacey som jag hade alla turismkurser med, otroligt engagerad och passionerad i sin undervisning. Lärarna på Martin College är duktiga på att ge feedback på det man gör och ser till att man hela tiden utvecklas och strävar efter bästa möjliga resultat. I och med att varje kurs är ca 4 veckor lång så byter man schema hyfsat ofta vilket jag tyckte var jättebra, det blir mer varierat så.

Bästa minnet från din tid på skolan, både på och utanför campusområdet?

Mitt absolut bästa minne är när jag träffade min man! Vi träffades en morgon på vandrarhemmet jag bodde på när jag precis hade flyttat ner.  Han, som är amerikan, var där på semester och vinkade till mig från sin balkong tidigt en morgon. Jag såg mig om först för att vara säker på att han verkligen vinkade till mig och ingen annan och vinkade sedan glatt tillbaka. Det var en bra bit mellan våra balkonger så istället för att ropa och väcka halva hostelet så gestikulerade han en fråga om jag ville gå ner och ta ett dopp i poolen. Poolen var tyvärr stängd då klockan var runt halv sex på morgonen så vi promenerade till stranden istället och pratade, pratade och pratade! En frukost, lunch, middag, utekväll & frukost igen senare så begav vi oss tillsammans med några andra amerikaner till vackra Byron Bay som ligger ca 1 timma söder om Surfers Paradise. Och på den vägen var det, många resor & telefonsamtal senare så ser vi nu fram emot att fira 2 års bröllopsdag i augusti!

Varför valde du Martin College?

Jag funderade på att läsa en KY-utbildning som resesäljare i Sverige, men hittade sedan Martin College där jag kunde läsa en liknande utbildning men på kortare tid och i underbara Surfers Paradise, Australien!

Hur löste du boendet i Australien?

Jag bokade 2 veckor på vandrarhem på förhand, och letade boende under den tiden. Tillsammans med en klasskamrat från Brasilien hittade jag annonser för ledigt boende i lokaltidningen, vi ringde på annonsen och gick för att titta på lägenheten. Vår hyresvärd som också bodde i lägenheten var från Nya Zeeland och verkade väldigt trevlig, lägenheten var fräsch och låg på 30e våningen med fantastisk utsikt och endast 10 minuters gångavstånd till skolan. Så det slutade med att vi tre delade lägenhet och blev mycket bra vänner. Det är lätt att hitta boende i Australien!

Vad är ditt bästa tips till andra som funderar på att åka iväg?

Var öppensinnad och nyfiken på landet du ska resa till!

Vilken student bör söka sig till Martin?

Du som är intresserad av testa på livet i Australien och vill läsa en kortare utbildning. Har du även tankar på att studera vidare på universitet i Australien, eller skaffa jobb direkt efter utbildningen så är Martin College ett bra val.

Martin Colleget har centralt belägna campusområden i Sydney, Melbourne, Brisbane och Gold Coast (Surfers Paradise). Martin har flera kursstarter om året, det går fortfarande att söka in till colleget för att påbörja studier redan nu till hösten.

Rebecka Siwerz