Studera utomlands: med allt att vinna

Per Liestam, 12 jun, 2014

Att våga ta steget ut i världen och lämna tryggheten här hemma kan vara riktigt stort för vissa medan andra verkar kunna ge sig av utan nämnnvärd tvekan. Vad äventyren kommer att bjuda på kan man ju aldrig veta i förväg. Och vad de kommer att leda till i framtiden vet man ju heller inte. Det är det jag tycker är så härligt! Som ett exempel på hur en vända utomlands kan komma att påverka ett liv vill jag därför ge dig ett exempel, nämligen mitt eget. Jag hade aldrig kunnat förutse hur mitt beslut att studera japanska i Japan skulle förändra mitt liv!

Om jag inte hade åkt till Japan för att studera japanska…

…hade jag aldrig kunnat lära mig japanska på riktigt.

…hade jag inte fått så många vänner från en massa olika länder, såsom Ki-Ho från Korea, Yanche från Indonesien, Mattew från Australien, förutom alla japanska vänner såsom Michitaka, Daisuke, Genta, Sayaka, Mine. Alla dessa vänner har gett mig en mängd nya uppleveleser, instikter och erfarenheter om vår värld som inte går att få här hemma.

…hade jag inte fått chansen att bo i en japansk familj som har blivit vänner för livet och som jag besöker varje gång i Japan. Jag har fått ett andra hem på andra sidan jorden!

…hade jag aldrig busringt på japanska under en utekväll med min japanske lärare (det var hans idé!!!).

…hade jag inte fått göra ett kort internship på Japan Rail West Japan (japans motsvarighet till SJ) för att förbättra servicen för utländska resenärer.

…hade jag inte inte efter en 20 km lång cykeltur uppför på japanska landsbygden med Daisuke på en alldeles för låg cykel gjort det där hoppet ner i floden från en trädgren på över 10 m höjd och på skakiga mjölksyreben för att svalka mig.

…jag inte senare samma kväll suttit tillsammans med Daisukes farfar i kvällssolen på verandan och fått höra om hans egna upplevelser från andra världskriget. Vilken ödmjukthet jag känner inför att få ha tagit del av dem!

…hade jag inte blivit vän med den japanska skomakaren Snusmumriken i Osaka.

Hur många visste att snusmumriken håller till i Osaka?
Hur många visste att snusmumriken håller till i Osaka?

…hade jag aldrig guidat runt i Stockholm på japansk TV.

…hade jag inte börjat arbeta på japanska ambassaden.

…hade jag inte fått arbeta med japaner och prata japanska varje dag, på jobbet och i tjänsten.

…hade jag inte som ambassadanställd fått arbeta med svenska polisen och japanska kejsarpolisen under kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.

Tillsammans med min vän Erik framför japanska kejsarfamiljens två Jumbojets – de har en i reserv!
Tillsammans med min vän Erik framför japanska kejsarfamiljens två Jumbojets – de har en i reserv!

…hade jag inte (av en slump) sökt jobbet på Blueberry och fått det!

…hade jag inte kunnat dela med mig av mina erfarenheter i Japan till er som är på väg dit.

…hade jag inte fått åka på tjänsteresa till Japan där jag fört affärssamtalen på japanska.

…hade jag heller inte blivit ansvarig för språkresor till Korea som har gjort att jag smått börjat plugga koreanska…

Som du ser kan ett sådant ”litet” beslut som att ta det där steget ut i världen verkligen förändra ditt liv. För mitt liv tog verkligen en riktning jag inte kunnat ana. Och jag är säker på att mitt val kommer att forstätta att bjuda på ett antal oväntade vändingar. Jag ser fram emot det och ångrar inte för en sekund att jag tog steget!

Så vad väntar du på?

Skulle du inte känna dig redo än och vill få höra lite mer ”pepp-historier”, eller vill veta mer om studier i Japan, Kina eller Sydkorea är det bara att du hör av dig till mig på erik@blueberry.nu

Per Liestam

Previous Marketing Manager