Studiemedel, CSN och studier utomlands = en unik ekvation

Per Liestam, 5 feb, 2009

Henrik Berggren skriver idag på DNs ledarsida en hyllning till det svenska studiestödsystemet, alias Centrala Studiestödsnämnden, mer känt som CSN. De flesta av oss har nog tagit, kommer att ta eller känner fler än en som tagit hjälp av CSN för att bekosta sina studier. De flesta av oss har nog också muttrat lite över CSNs ibland stelbenta byråkrati eller långa telefonköer. På Blueberry får vi ofta hjälpa våra studenter med ansökan om studiemedel, reda ut hur mycket pengar man kan tänkas få ut för en viss kurs, förklara att lånedelen betalar man tillbaka, medan bidraget är något man får behålla, och informera om kraven för att kunna få studiemedel från CSN. Man får känslan av det bara är så himla krångligt alltihop.

Precis som Henrik Berggren så tycker jag att det gnälls orättvist mycket på CSN. För det första så har de långa telefonköerna mer eller mindre försvunnit. Jag har nästan daglig kontakt med handläggarna på CSN (och jag får sitta i samma telefonkö som alla andra) och sällan behöver jag vänta mer än ett par minuter på att komma fram. För det andra, och desto viktigare, så glömmer man lätt bort att även om det vore hur bökigt som helst att ansöka om studiemedel och få reda på hur det funkar så är det ett helt fantastiskt system vi har i Sverige! Jag vet inte hur många gånger jag suttit på möten med representanter för utländska skolor och sett deras häpna miner när jag berättar om ”the Swedish governmental institution CSN which gives loans and grants to all Swedish students wishing to study abroad”. För alla fransmän, tyskar, spanjorer och amerikaner m.fl. ter det sig som en våt dröm att slippa spara ihop pengar själv, eller be mamma och pappa om hjälp, för att kunna finansiera en språkkurs, en utbytestermin eller en hel utbildning. Inte bara i sitt hemland, utan nästan var som helst i världen!

Visst finns det nackdelar också. Eller inte så mycket nackdelar, som saker värda att tänka på när man funderar på att ansöka om studiemedel. Tar man bara bidragsdelen är det bra att tänka på att då har man förbrukat de veckorna (totalt har man 240 veckor med studiemedel att utnyttja för eftergymnasiala studier) för gott, även fast man inte tar något lån. Tar man bidrag och lån, glöm inte att lånet är just ett lån, som du ska betala tillbaka (med ränta). Kanske behöver man inte låna till alla delar av studiekostnaderna; kan man betala för försäkring och resa på egen hand så är det bra att slippa låna till dessa bitar. Studiestödet räcker som skrivet var inte i alla oändlighet, utan du har 240 veckor att utnyttja, så planera väl om du tänker läsa en väldigt lång utbildning, så att du inte står utan veckor kvar efter halva utbildningen.

Dessa saker till trots: CSN och det svenska studiestödet är ett suveränt påfund. Det faktum att alla svenskar (som uppfyller baskraven)  har möjlighet att använda sig av statligt studiemedel för att läsa vidare efter gymnasiet bäddar för ett rättvisare samhälle, där utbildning inte är förbehållen de som har pengar. Det är värt att tänka på nästa gång du muttrar över ansökningablankettens konstiga formuleringar eller när årsbeskedet dimper ner i brevlådan och autogirobetalningarna svider till ännu mer…

Om du har funderingar på huruvida du kan finansiera en av våra utbildningar med studiestöd från CSN, ta gärna en titt på Blueberrys sida om studiemedel. Vi kan ofta hjälpa till med grundläggande frågor om studiemedel och vi hänvisar dig vidare till CSN om det är något som vi inte känner till.

En gång när jag var på resa i USA träffade jag en amerikan som hade belånat sitt hus dubbelt upp för att kunna skicka sina två döttrar till college. När jag berättade om Sverige och CSN tittade han på mig som om jag var dum i huvudet: ”So you mean that you, like, get money just to, like, study English, abroad, like”? Då skämdes jag nästan lite över vårt generösa system, men mest kände jag mig stolt. Så sluta gnäll – vi har möjligheter som andra bara skulle drömma om. Det kan vara värt ett par telefonsamtal och lite blanketthuvudbry!

Per Liestam

Previous Marketing Manager