Studier utomlands = Högre lön?

Per Liestam, 17 mar, 2010

Dagens Metro publicerar idag en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv där det står klart att de som pluggat utomlands får mer i lön än de som utbildat sig enbart i Sverige. Stämmer det och vad beror det i så fall på?

Jag tycker personligen inte att det låter konstigt alls. För mig är det självklart att du som har studerat utomlands blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Inte bara har du utbildningen och ett extra språk, du har också kunskapen om och erfarenheten av en annan kultur.

Att bestämma sig för att plugga i ett främmande land är ett stort steg. Inte bara lämnar man tryggheten i Sverige bakom sig, sina kompisar och sin familj, utan man måste antagligen ta betydligt större lån från CSN för att kunna finansiera sitt val jämfört med kompisarna som stannar kvar i Sverige.

Men enligt Metro är det värt det. En person som studerat utomlands får i snitt 807 kr mer i plånboken än en student som inte gjort det. Metro drar paralleller mellan den höga andelen studenter som studerar utomlands bland nationalekonomerna i Jönköping (95% är inte dåligt!) och de som får kvalificerade jobb efter avslutad utbildning.

Men pengarna då, kanske du undrar? Visst, men kostnaden varierar beroende på vad du vill studera. Du måste inte göra ett utbytesår i samband med universitetsstudier, även kortare alternativ finns. Att studera språk i några månader någonstans i Europa är inte alls lika dyrt men även det nyttigt. Eller varför inte göra en Study Abroad termin eller utforska världen genom en volontärresa?

Jag har själv studerat både språk och eftergymnasiala kurser utomlands och jag ångrar det inte en sekund. Visst, jag har kanske högre CSN skulder än vissa av mina kompisar men den nytta jag har av erfarenheterna som jag fått och kontakterna jag har knutit är extremt värdefulla.

Enligt undersökningen så har en person som studerat minst en termin utomlands i genomsnitt 100 000 kr mer i studieskulder än personer som pluggat i Sverige. Det betyder att man som 25-åring betalar tillbaka 400 kr mer i månaden det första året efter studierna.

100 000 kr låter ju som jättemycket pengar, men man måste inte hamna där.

Faktum är att jag inte har pluggat någonting i Sverige sedan jag tog studenten, vilket betyder att trots att mina studieskulder är relativt höga så hade jag knappast kommit undan med mycket mindre om jag stannat i Sverige – att undvika CSN helt och hållet är inte lätt.

För mig är det solklart. Jag är övertygad om att mina utlandsstudier har hjälp mig när jag har sökt jobb. Dessutom har erfarenheterna jag fått hjälpt mig att faktiskt utföra arbetet på rätt sätt också. För att inte nämna alla kompisar jag fått runt om i världen!

Vill du veta på vilka andra sätt du kan dra nytta av dina utlandsstudier?

Vad tycker ni som har varit ute och rest? Har det hjälpt er?

Per Liestam

Previous Marketing Manager