Att plugga på the Sunshine Coast

Per Liestam, 2 sep, 2010

Jag heter Lina och är nyanställd på Blueberry som Area Manager. Jag har precis kommit hem till Sverige igen efter ett år på University of the Sunshine Coast (USC) i Australien. Jag flyttade till Australien och läste en bachelor of business direkt efter min examen som resekonsult på Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm.


I poolen

Att åka och bo i Australien, läsa på Universitet och resa kan vara det bästa jag någonsin gjort. Och då har jag bott i Paris i ett år, jag har bott med Massajerna ute på Savannen i Masai Mara, Kenya och upptäckt största delarna av Europa. Men Australien har verkligen en livsstil som tilltalar mig, lugna stränder, sena grillkvällar, surfing, storstadspuls och framförallt njuter Australiensarna själva av livet och tar vara på var dag, med solsken och utomhusaktiviteter.

Jag valde att bo på Campus första terminen, något som rekommenderas då campus på USC för med sig en del bekvämligheter och vad som kan kallas lyx för en svensk student, pool, tennisbana, BBQ-area och städare. Med eget rum och badrum delade jag sedan resterande del av lägenheten (kök, vardagsrum, tvätt och uteplats) med fyra andra studenter. De jag bodde med kom från Japan, USA och Australien. Det är bekvämt att börja med att bo på campus, men jag tröttnade snabbt på alla regler, höga priser och framförallt att dela vardagslivet med folk jag inte kände. Så till terminen efter flyttade jag ner till Maroochydore och bodde i ett litet radhus på två våningar med egen trädgård och en gata från stranden. Jag delade då detta boende med tre svenskar som jag lärt känna under terminen. Min storebror var vänlig nog att köpa mig en bil när han kom på besök, vilket gjorde det enkelt för mig att ta mig till och från skolan. Det var också lättare att göra road trips och upptäcka närliggande områden.

I Sydney

Väljer man att åka iväg och plugga utomlands på universitet får man inte glömma varför man åkt iväg. För att överhuvudtaget följa med i ämnena och få bra betyg gäller det att vara fokuserad, då skolan tar upp mycket tid, mer än vad man har på schemat. Under en tentaperiod kan man räkna med att spendera all sin vakna tid + lite till åt att studera. Det kommer även några riktigt tuffa perioder under terminerna då man inte gör annat än ägnar sig åt skolan. Men å andra sidan kan man glädja sig åt att när man är ledig finns det så sjukt mycket att upptäcka. Det är inte bara en obeskrivligt vacker natur med regnskog, milslånga stränder, outback och nationalparker, Australiens har kanske världens mest avslappnade människor och sköna kultur. Och det bästa med tunga tentaperioder är att direkt efter kommer loven, och pluggar man ett år som jag har man sommarlov i hela tre månader från slutet av november till slutet av februari.

Vad finns det att inte gilla med Australien?

Over and out!

Lina Enander

Utsikt
Per Liestam

Previous Marketing Manager