Svenskar åker fortfarande utomlands för att plugga

Per Liestam, 2 nov, 2011

I DN debatt den 1 november skriver ordföranden för KTH, Börje Lindholm, och ordföranden för Göteborgs universitet, Carl Bennet, om hur antalet utomeuropeiska studenter som söker sig till Sverige minskat drastiskt, sedan Sverige införde terminsavgifter för dessa. De skriver att detta ”riskerar att leda till akut brist på kompetent arbetskraft och minskad konkurrenskraft. Många utbildningar inom teknik och naturvetenskap tvingas nu lägga ner på grund av för få sökande.”

Jag kan bara instämma i att det är väldigt tråkigt med den utvecklingen. Sedan får man fundera på vad lösningen är. Kommer vi att kunna ha gratis högre utbildning i Sverige framledes ens för svenska studenter? Jag hoppas verkligen det!

På Blueberry ser vi ingen minskad efterfrågan vad gäller svenskar som studerar på högre nivå utomlands. Tvärtom – våra ansökningar ökar varje år, även till länder som kan ha relativt höga terminsavgifter, som t.ex. USA och Australien. Detta är ofta tack vare systemet med studiemedel (genom CSN), vilket innebär att svenska studenter kan finansiera sin utbildning och sin vistelse utomlands, terminsavgifter till trots. Andra länders studenter är inte nödvändigtvis lika lyckligt lottade.

En studietid utomlands, om det så bara är en termin eller flera år, är en helt underbar upplevelse som jag önskar att alla kunde få/ville ta del av. Eftersom vi nu i Sverige är så lyckligt lottade att vi faktiskt kan göra detta, uppmuntrar jag härmed alla som läser detta att undersöka sina möjligheter. Genom Blueberry kan du komma iväg på en eller två terminers Study Abroad-studier eller läsa hela din utbildning utomlands. Du hittar hela utbudet här, men för att komma med några populära förslag:

–       Utbytestermin på San Diego State University i Kalifornien: Ett av våra mest populära val där du väljer fritt från detta enorma universitets stora kursutbud under en eller två terminer.

 

–       En Bachelor i Business Administration på Berkeley College, New York: Ta en kandidatexamen på bara tre år i världens coolaste (?) stad New York.

–       Diploma in Adventure Tourism på Nelson Marlborough Institute of Technology, Nya Zeeland: Lär dig alltid om äventyrsturism i Sagan om Ringen-landet och guida andra i framtiden.

–       Ta en Bachelor eller läs en Study Abroad på mysiga University of Wollongong i Australien: Kombinera högklassiga studier med sol och bad på Australiens östkust.

Kontakta gärna oss för tips – vi har varit nästan överallt!

Per Liestam

Previous Marketing Manager