Ta chansen till ett äventyr som volontär i Kenya!

Per Liestam, 15 nov, 2011

Drömmer du om att åka utomlands? Du vill inte åka på en vanlig turistresa utan du vill uppleva något utöver det vanliga och samtidigt bidra med dig själv och lära känna den lokala kulturen? Då rekommenderar jag att du åker på en volontärresa! Du kommer inte att ångra dig utan det kommer troligtvis att vara bland det bästa du någonsin har gjort.

Som ni kanske har läst i tidigare inlägg här på Utlandsstudiebloggen försöker vi som jobbar på Blueberry att besöka så många skolor och samarbetspartners som vi kan för att ge er, blivande resenärer, den bästa servicen. Jag heter Frida och ansvarar för volontärsektionen på Blueberry och då främst resor till Afrika och Asien. För drygt en vecka sedan hade jag möjligheten att besöka flera volontärprojekt i Kenya tillsammans med vår brittiska samarbetspartner GVI och ett flertal andra agenter från bl.a. Storbritannien, USA, Holland och Schweiz.

I dagsläget erbjuder vi följande volontärprojekt i Kenya: studera delfiner eller apor, undervisa på lokala skolor samt en expedition som är en kombination av nämnda projekt. Förutom dessa projekt besökte vi även två skolor i Mombasa där volontärerna undervisar i olika ämnen på engelska. Det projektet kommer ni att se på vår hemsida inom kort samt ett projekt där du kan studera vilda djur tillsammans med massajerna.

Till Mombasa flög jag med Ethiopian Airlines och redan vid mellanlandningen i Addis Abeba kände jag den afrikanska brisen mot ansiktet. Och värmen! Cirka 30 grader i början på november. Senare på dagen landade jag i Mombasa. Som volontärerna gör på sin startdag möttes vi på Reef Hotel precis vid kusten där Indiska Oceanen sträcker ut sig så långt ögat kan nå. Fastän jag hade sovit nästan hela vägen till Kenya så kände jag tröttheten smyga sig på p.g.a. värmen. Följande dag blev vi mötta på hotellet av Drew, ”base manager” för projekten i Shimoni, som körde oss ner längs kusten. Färden till Shimoni Village tog cirka tre timmar och de sista kilometrarna gick på en rätt så skumpig jordväg. Väl framme blev vi inkvarterade på Shimoni Reef Lodge (ett bra alternativ för föräldrar eller vänner som vill besöka dig under din volontärtid om du är baserad i Shimoni). Därefter besökte vi volontärerna i deras boende som ligger en bit in i byn. Boendet är av relativt enkel standard; cirka sex volontärer per rum med våningssängar, rinnande dusch finns, vanlig toalett. Volontärerna hjälps åt med matlagningen m.h.a. ett roterande veckoschema.

Vid Shimonihalvön finns två baser – den ena är i Shimoni-by och där bor de som deltar i approjektet eller undervisar på skolor.

Att studera colobusapor är inte hela sanningen vad volontärerna gör utan i studierna ingår även att studera skogen där aporna bor som helhet. En dag koncentrerar man sig mer på aporna medan man en annan dag studerar t.ex. fjärilar eller fåglar. Som volontär på ap-/skogsprojektet så startar dagen tidigt på morgonen för att promenera ut i skogen och göra olika observationer. Ni delas in i mindre grupper på cirka fyra volontärer och har varje dag olika områden som ni observerar.

Den andra basen ligger på en ö, Wasini Island, precis utanför Shimonihalvön. Här bor du som är volontär på delfin- eller undervisningsprojekten i den muslimska byn Mkwiro. Volontärerna har ett eget hus där ni sover i våningssängar flera personer i samma rum. På ön finns ingen elektricitet, förutom en timme per dag då personalen använder en generator för att kunna föra in data över dagens observationer i datorn. Toaletterna är enkla (hål i marken) och duschar gör du med hjälp av en hink. När du går in i byn måste du tänka på att täcka axlar och knän samt håret (om du är tjej).

Undervisningen i de båda byarna består av att dels förbättra elevernas engelska så att de har en möjlighet att söka vidare till högre utbildning efter grundskolan. Undervisningen kan också bestå av andra ämnen och fritidsaktiviteter såsom körsång och bokklubb. Under vårt besök fick vi delta i en körlektion där eleverna bland annat sjöng (läs: skrek) ’We are the world’ av Michael Jackson och ’Wonderwall’ med Oasis.

Delfinprojektet startar med introduktion till ämnet, ett litet test över delfinarter samt ett simtest på 200 meter. Sedan åker du tillsammans med de andra volontärerna och en handledare ut med båten varje morgon för att göra beteendestudier över de delfiner ni råkar stöta på. Varje dag är det också en hel del turistbåtar ute och spanar efter delfiner. I studierna ingår också, förutom att studera delfinernas beteende, att notera hur turistbåtarna beter sig i närheten av delfinerna för att i det långa loppet kunna avgöra vad turismen har för inverkan på delfinernas liv. Snorkelturer vid olika korallrev brukar också hinnas med. Väl tillbaka på basen på eftermiddagen kan du hinna med att delta i övriga eftermiddagsaktiviteter som ordnas i byn, t.ex. matlagninskurs. Vi hade turen att se så många som 8 delfiner tillsammans på en gång och även en stingrocka som hoppade upp en bit ovanför vattenytan. Delfinerna stannade kvar runt vår båt medan vi åt lunch – vilken utsikt! När man ser dem simma upp och ner i vågorna får man en oerhörd lust att själv vara en delfin och bara glida med, upp och ner, upp och ner!

Efter att ha fått delta i projekten vid Shimonihalvön åkte vi tillbaka till Mombasa för att besöka de två skolorna där som volontärerna undervisar på – Olives Rehabilitation Center och Precious Vision Center. Barnen på dessa skolor kommer från enkla förhållanden och detta är deras möjlighet till skolgång. Skolorna är startade av en man respektive kvinna som brinner för att kunna ge sina elever en möjlighet att lära sig. Klasserna är stora och volontärerna bidrar oerhört till den annars lilla lärarstaben.  På eftermiddagran anordnas också vuxenkurser för de som vill lära sig engelska, matte och datorkunskap.

Volontärerna bor i hus i skyddade områden där Mombasas medelklass bor. Inte långt ifrån ligger Olives i ett slumområde. Även Precious Vision är på gångavstånd, cirka 30-45 minuters promenad, också i ett fattigt område.

Det största intrycken som jag tar med mig från denna resa är hur engagerade volontärerna är och hur mycket personalen älskar sitt jobb samt att GVI är varmt välkomna i de samhällen där de verkar. Under ett två veckors volontärarbete kanske du inte ser resultatet av ditt arbete, men i det långa loppet betyder det oerhört mycket.

/Frida Blomster

Per Liestam

Previous Marketing Manager