Jag älskar den här staden, det finns mycket nattliv, klubbar och barer, men sen är arkitekturen fantastisk…

Hej allihopa! Mitt namn är Thea och jag tänkte berätta om hur det är att bo i Amsterdam! Många associerar Amsterdam med droger och festande, vilket jag tycker är ganska synd för det är så mycket mer än det!


Jag flyttade hit i Augusti 2021 för att plugga på Universiteit van Amsterdam (eller UvA som vi brukar säga) där jag läser Politics, Psychology, Law and Economics på PPLE College. Att flytta utomlands själv kan vara läskigt, men Amsterdam är definitivt en välkomnande stad!

Thea

Vi kanske kan börja med varför jag flyttade hit? Det finns många olika anledningar, men det finns tre som jag anser var viktigast för mig: kostnader, närhet hem, och skolan!

Om ni läser den här bloggen och använder er av Blueberrys hemsida så vet ni kanske redan att det ofta är dyrt att flytta utomlands och plugga på universitet, men här i Nederländerna har dem generellt sett ganska låga avgifter jämfört med till exempel USA eller Storbritannien, därför var Amsterdam perfekt!

Men bortsett från logistiken, hur är det att bo här? Jag älskar den här staden, det finns mycket nattliv, klubbar och barer, men sen är arkitekturen fantastisk, jag cyklar alltid längs några kanaler på väg till skolan, och det finns ett stort internationellt community.

På dem engelska programmen är majoriteten oftast internationella studenter vilket underlättar en hel del, alla sitter i samma båt – man är själv en bra bit hemifrån, ny i ett helt annat land där man inte kan språket. På det sättet känner man sig inte lika ensam. Jag och mina kompisar försöker alltid att laga mat tillsammans från varandras länder eller gå på restauranger, på så sätt går det att lugna hemlängtan en hel del!

Vilka ställen är mina favoriter för en nyinflyttad “Amsterdammer”?

  • Coco’s outback: billig australisk bar/klubb, för klubben på helgerna har dem nyss satt 21-årsgräns men det är ett bra och billigt ställe om man vill föra innan en klubb! Vägg-i-vägg med Coco’s ligger Woody’s, också väldigt billig bar med bra deals! Värt att kika på.
  • New York Pizza: pizzakedja med ett hak väldigt nära Coco’s och Woody’s, dem säljer stora pizzabitar för en €2-3, en klassiker efter en kväll på stan!
  • Hoi Tin: kinesisk restaurang och bageri 10 minuter från Roeterseiland campus med cykel. Deras BBQ pork buns är fantastiska och kostar bara €1.50, ett måste!
  • Scandinavian embassy: ett svenskägt kafé som säljer kanel- och kardemummabullar för när ni får hemlängtan!
  • Corner bakery: så mysigt brunchställe i De Pijp, dem har både bageri och mer mat-aktigt. Personalen har varit lite sisådär men det gör inget för maten är så god! Min favorit är deras spicy avocado chicken bagel, men dem har även goda milkshakes!
  • Gay street (Reguileersdwarsstraat): HBTQ+ gata med diverse klubbar, restauranger, och barer. Lite dyrare än Coco’s och Woody’s men ack-så fin gata! All personal jag träffat är så trevlig och här hittar du alltid folk att prata med!

Jag vill inte skriva för mycket, men om ni har några frågor eller funderingar så får ni gärna skicka ett meddelande på instagram eller ta en titt på min Amsterdam-story för hur det kan se ut! @theaengzen

Doi doi! (hejdå på holländska)


Är du intresserad av att plugga i Amsterdam? Genom Blueberry kan du studera på Vrije Universiteit. Om du är osäker över ditt studieval, boka in gratis studierådgivning här.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig