Tio tips för dig som vill studera i Japan

Per Liestam, 25 nov, 2011

Vi på Blueberry har i många år hjälpt svenska ungdomar som vill studera i Japan. Jag är själv där 1-2 gånger om året så jag har satt ihop lite bra tips till dig som är sugen på att studera i Japan.

1. Ge inte upp de första veckorna
Att flytta utomlands är alltid en stor omställning, framförallt om du ska vara borta en längre tid. När du reser till ett land som Japan blir det dessutom en stor kulturkrock då väldigt mycket skiljer sig från det du är van vid här hemma. Det är inte ovanligt att man får lite panik de första dagarna och undrar vad man har gett sig in på. Ta det lugnt och ge inte upp! Det tar alltid lite tid att träffa nya vänner och förstå sig på en ny kultur. Men när det väl blir dags att åka hem brukar de flesta trivas så bra att de helst vill stanna kvar.

Sitt inte hemma på ditt rum och chatta med kompisarna i Sverige. Ge dig ut och utforska Japan! Det var därför du åkte dit, eller hur?

Underbar japansk mat

2. Fega inte med maten
En av de bästa sakerna med Japan är den fantastiska maten. Service och råvaror håller utmärkt kvalité på de flesta ställen vilket gör restaurangbesök till en ren njutning. Dessutom behöver det inte vara så dyrt att gå ut i Japan. Jag har hört talas om en del svenska studenter som i stort sett lever på hamburgare och annan skräpmat de första månaderna i Japan, för att de tycker att det är krångligt att beställa. Det behöver dock inte vara så krångligt. Många restauranger har bilder eller plastmodeller av maten så du behöver bara peka på det du vill ha. Med några små enkla fraser som sumimasen och biru o futatsu kudasai kan man komma långt. Det värsta som kan hända är att du beställer fel och får prova på någonting nytt.

I Japan är dessutom färdigmaten i livsmedelsbutikerna väldigt prisvärd så om inte annat kan du handla japansk mat där, då är risken för missförstånd minimal.

3. Ha inte för höga förväntningar på ditt studentboende
I Sverige tror många att Japan är dyrt. Det är en sanning med modifikation. Såvida inte valutakursen är dålig så är Japan i många fall lite billigare än i Sverige. Boende tillhör dock undantagen. Även om din hyra inte är så mycket högre än i Sverige så får du mindre boendeyta och sämre standard för pengarna. Japanska studentrum i residens och Guest House är vanligtvis små, lyhörda och tämligen enkla så ha inte för höga förväntningar. Men du åker väl inte dit för att sitta på ditt rum?

Många svenska studenter inleder sin vistelse med att bo på Guest House med delat kök och badrum under några månader. Sedan kan man själv hitta ett eget boende på plats. Ett annat spännande alternativ är att bo i en japansk värdfamilj, då får man verkligen ta del av den japanska kulturen.

Katakana

4. Lär dig Hiragana och Katakana
På många språkskolor är skriftspråken Hiragana och Katakana förkunskapskrav redan på nybörjarnivån. Även om de inte är det så är vår erfarenhet att det är bra att börja bekanta sig med tecknen redan hemma i Sverige. Det är ganska tufft att lära sig närmare 100 tecken under sina första veckor i Japan när man samtidigt ska handskas med så många andra intryck, så försök skaffa dig åtminstone en passiv kunskap där du kan läsa tecknen. Det kommer dessutom att underlätta livet i Japan en hel del.

Japanerna har många engelska låneord som skrivs på Katakana, t.ex. miruku som betyder mjölk. Med katakana kan du t.ex. läsa delar av menyn på en restaurang som serverar västerländska rätter. Det blir också lättare att prata engelska med japaner då många av dem är dåliga på engelska och pratar ”Katakanaengelska”. Med hjälp av Hiragana kan du sedan läsa och skriva vanliga japanska ord vilket ytterligare underlättar kommunikationen.

Lär mer i Blueberrys Hiragana och Katakana guide.

5. Res bort från storstaden och upplev den japanska naturen
I Japan lever de flesta ett storstadsliv med blinkande neonljus, restauranger, affärer, klubbar och folk överallt. Storstadslivet har sin tjusning men ibland kan det vara skönt att komma bort ett tag. Japan har en fantastisk natur som bara väntar på att upptäckas. Studerar du i Tokyo kan du t.ex. ta tåget norrut till Nikko med gamla tempel, gigantiska vattenfall och fina vandringsleder. Eller åka ut till Kamakura vid havet för att få uppleva en mindre ort med stränder och många sevärdheter. I juli och augusti kan du dessutom ta bussen direkt från Shinjuku till en av basstationerna på Mount Fuji, för att göra något av det mest japanska man kan göra, bestiga Fuji-san. Då bör du dock läsa på lite innan.

Motsvarande möjligheter att bege sig ut i naturen finns kring alla våra studieorter. På populära destinationer kommer du att få dela din upplevelse med en mängd japaner. På Fuji kan det ibland vara rena lämmeltåget. Men om du beger du dig lite längre ut så kan du plötsligt finna dig helt ensam ute i naturen där fåglar och syrsor är de enda ljuden du hör. Det är en ganska unik upplevelse i Japan.

Bestig Mount Fuji

6. Våga fråga
Utbudet är enormt stort i Japan. Var ska man äta? Var ska man handla? Hur tar man sig från punkt A till B? Genom att pröva dig fram och ta hjälp av Internet, GPS och guideböcker kan du komma en bra bit på vägen men den bästa informationskällan är ofta folk på plats. Våga fråga så får du hjälp att upptäcka många platser du inte skulle ha hittat på egen hand. Andra studenter som har varit lite längre i Japan är ofta en väldigt bra informationskälla. Din skola kan också hjälpa dig med tips och information. Om du åker på en utflykt är det ofta bra att börja med att besöka det lokala turistkontoret, det ligger ofta i tågstationen på mindre orter.

Om du behöver fråga om vägen kan du ofta ta hjälp av folk på gatan. Även om det ibland är problem med kommunikationen så är japanerna vanligtvis väldigt hjälpsamma.

7. Jobba extra
Behöver du dryga ut studentekonomin? Om du läser på studentvisum i Japan så har du rätt att jobba fyra timmar om dagen. Din skola kan hjälpa dig att ordna arbetstillstånd, är du nybörjare i Japanska får du dock räkna med att läsa minst 3-6 månader innan du kan få något jobb. De flesta studenter jobbar i affärer eller restauranger barer. Bäst betalt brukar man dock få som språklärare när man jobbar i Japan.

8. Seder och bruk
Många brukar vara oroliga för att de ska göra bort sig när de åker till Japan. Det finns en hel del kulturella regler för hur man ska agera i olika situationer. Den goda nyheten är dock att du som västerlänning inte förväntas känna till dessa regler så man har överseende med att du inte beter dig som en Japan. Du kommer dock att lära dig det viktigaste med tiden. En bra början är att vara artig, vara noga med att komma i tid och ta av dig skorna där andra gör det.

Kimonoklädda kvinnor i Kyoto

9. Ansök i god tid
Ska du läsa en kurs med studentvisum i Japan så rekommenderar vi att du anmäler dig åtminstone ett halvår innan kursstart, då har du tillräckligt med tid för att ordna allt. Språkskolornas visumdeadline är ofta 4-5 månader innan kursstart men då ska en massa papper vara skickade i original till Japan och du ska ha skickat in och fått bekräftelse på en preliminär ansökan från CSN.

Till kursstarten i april 2012 har visumdeadlinen skjutits fram så på en del skolor går det fortfarande bra att söka i några veckor till.

10. Gå via Blueberry så får du hjälp och bättre pris
Att söka in till skolor i Japan är ganska krångligt med mycket pappersarbete. Om du bokar din utbildning i Japan via Blueberry så hjälper vi dig genom hela proceduren. Det bästa är att vi genom våra förmånliga avtal ofta kan ge dig bättre priser än skolorna själva. På vissa ettårskurser kan du spara upp till 10 000 kr på att gå via oss.

Vill du ha mer tips om studier i Japan? Alla som anmäler sig till en språkkurs i Japan med Blueberry får en Japanguide späckad med information och tips om livet i Japan. Vi ger dig också gratis studierådgivning så tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor. Om du vill studera i Tokyo kan jag även tipsa om vårt inlägg om att välja rätt språkskola för att studera japanska i Tokyo.

Har du själv studerat i Japan? Lämna då gärna dina egna tips i kommentarsfältet nedan.

Per Liestam

Previous Marketing Manager