Tips i Barcelona – Europas gladaste stad

Per Liestam, 17 okt, 2012

Förra helgen hade jag nöjet att tillbringa en helg i underbara Barcelona innan jag åkte vidare till södra Spanien för en veckas semester. Att besöka Kataloniens huvudstad är alltid ett väldigt kärt återseende vilket jag är troligtvis inte är ensam om att tycka då Barcelona har blivit utnämnd till Europas gladaste stad.

Efter två års arbete och studier i Barcelona kommer några tips när man tröttnat på de typiska sevärdheterna som Sagrada de Família, Parc Güell, Picasso-muséet och de tjocka turistmassorna som trängs längs La Rambla.

 

 • Just nu kanske sol- och badsäsongen lider mot sitt slut även om jag hade den stora turen att faktiskt kunna hänga på stranden förra helgen (vilket är ganska ovanligt mellan oktober och mars). Under högsäsongen är speciellt stränderna Barceloneta och Nova Icària fulla av både turister och högljudda försäljare av alla dess slag. Det kan då vara betydligt härligare och lugnare att ta sig längre bort mot Platja de la Nova Mar Bella Beach. Under sommaren brukar Platja del Bogatell vara väldigt populär med hög musik strömmandes från chiringuiton (strandbarer som finns längs med stränderna). Ta gula metrolinjen längs stranden, hoppa av vid Bogatell, Selva de Mar eller El Maresme Fòrum och promenera ner mot stränderna.
 • En stadsdel som ofta glöms bort bland turister är Gracía, vilket är Barcelonas hippiekvarter med lokala affärer och designers. Här finns många uteserveringar där de lokala invånarna främst befinner sig. I mitten av augusti varje år ordnas Barcelonas största gatufestival som heter Festa Major de Grácia. Festivalen hade över 1,5 miljon besökare tidigare i år och är en lokal och färgsprakande gatufest där du får uppleva riktiga katalanska traditioner och utomhuskonserter. Varje gata i området tävlar också om att dekorera sina gator till max vilket innebär att du går runt bland en explosion av färger och kreativa dekorationer. Metro: Fontana eller Lesseps, man kan också gå från Diagonal.
 • FC Barcelona

  För alla FC Barcelona-fans så brukar det i stort sett alltid finnas biljetter till hemmamatcherna (förutom vid El Clásico) då Camp Nou har närmare 100 000 platser. Om du vill se några av fotbollsspelarna på lite närmare håll ska du hålla till i bland annat Castelldefels och Gavà Mar som ligger ett par mil söder om Barcelona. Med lite tur kanske du springer in i Messi på stranden i Castelldefels? Hit kan du ta tåget från Estació del Sants.

 • Sitges är en väldigt mysig och pittoresk liten stad ca 3 mil söder om Barcelona. Staden är ett populärt turistmål under sommaren men om man åker hit under hösten eller våren är det betydligt lugnare. Sitges är främst känd för sin filmfestival men har också gott om fina stränder, restauranger, caféer och lokala butiker. Om ni befinner er i området i februari får ni inte missa karnevalveckan som är en av Spaniens största. Tåget till Sitges tar ca 40 minuter och avgår från bland annat Estació del Sants.
 • Om du ska studera i Barcelona en längre tid kan ett kontantkort till mobiltelefonen vara en bra idé. Det finns flera operatörer som till exempel Movistar och Orange. Kontantkorten kan köpas i de flesta kiosker eller i operatörernas butiker. Tänk på att kostnaderna för samtal och sms är högre än vad de är i Sverige.
 • Barcelona är en stad där båda katalanska och spanska är officiella språk och nästan alla tv-serier och filmer är dubbade. Det finns endast en biograf som visar filmer på engelska. Ta tunnelbanan till Vila Olímpica, biografenligger mittemot de höga kontors- och hotellbyggnaderna.

  Promenad i El Born
 • Om du vill ta del av en lite mysigare katalansk tradition så ska du ta dig till den kulturella stadsdelen El Born.  Här finns många restauranger, caféer och undangömda barer bland de trånga gränderna. Gå längs Carrer del Comerç tills du kommer till Carrer del Petons där jag själv bodde under min sista tid i Barcelona. Carrer del Petons betyder ”Gatan av kyssar” på katalanska och här stannar lokalborna till för att kindpussa varandra innan de promenerar vidare. Till El Born tar du dig lättast via gångavstånd från Placa de Catalunya eller tunnelbana till Jaume I.

 

Tveka inte att höra av dig till oss på Blueberry om du är nyfiken på studier på våra universitet eller språkstudier i spanska!

Per Liestam

Previous Marketing Manager