När man ska planera inför sin utlandsstudievistelse är det inte bara att bestämma vad man vill studera, utan självklart också var. Och då pratar vi inte bara vilket college, universitet eller språkskola utan också i vilken stad det är man vill göra det. Det är ändå en plats man ska spendera en längre tid på, och därför är det viktigt att det är rätt för en själv.


Det finns många saker att ha hänsyn till. Dels handlar det såklart om vad man är intresserad av, vilken stad som lockar, men ibland måste man även ta hänsyn till plånboken. Vissa städer passar helt enkelt bättre än andra när man är student.

The Guardian har satt ihop en lista med Topp 10 bästa studentstäderna i världen och vi tänkte dela med oss av den:

Nr 10: Seoul

10. Seoul, Sydkorea

Det här är en stad som verkligen är på väg uppåt i popularitet. Fler och fler bestämmer sig för att åka till Sydkorea för att studera varje år, och vi ser ett ökat intresse bland våra studenter. Seoul är också hemma till flera prestigefulla universitet, till exempel Kyung Hee University dit många av våra svenska studenter åker för att läsa koreanska. En extra bonus är att flera snabbmatsrestauranger erbjuder hemleverans 24 timmar om dygnet. Perfekt för studentlivet!

Nr 9: Toronto

9. Toronto, Kanada

Toronto är en härligt vibrerande stad där du inte behöver mycket pengar för att kunna roa dig – vilket är perfekt för den som reser på en studentbudget. Här finns massor att se och uppleva och bara promenera runt i staden är spännande. Ett tips är att åka upp i CN Tower där du bjuds på svindlande utsikt över staden.

Nr 8: Montreal

8. Montreal, Kanada

Nästa stopp i Kanada är fransktalande Montreal. Det är något visst med en tvåspråkig stad och det ökar på känslan av att man är i en riktig metropol med både Nordamerikanska och Europeiska influenser. Montreal är välkänt för sitt fantastiska nattliv och här hålls också många festivaler under året. På vår språkskola som vi jobbar med i Montreal kan du läsa både franska och engelska!

Nr 7: Tokyo

7. Tokyo, Japan

Tokyo är en av våra mest populära destinationer och hundratals svenskar reser varje år till den japanska huvudstaden för att lära sig språket eller studera på universitet. Här samsas över 13 miljoner människor på en relativt liten yta men ändå flyter det mesta på utan större problem. Erik skrev tidigare här i bloggen om att det finns en myt om att Japan är ett dyrt land att leva i – en myt som han stack hål på ganska snabbt. Det går att klara sig bra i Tokyo – även som student. Vi på Blueberry har lång erfarenhet av att hjälpa studenter som vill till Japan, oavsett om det är språkskolor eller universitet som lockar.

Nr 6: Boston

6. Boston, USA

Boston är en härlig studentstad som verkligen drar nytta av sin närhet till kända universitet så som Harvard och MIT. Staden får höga poäng när man mäter ”Employer activity” (dvs att det är många studenter som stannar kvar och arbetar i staden efter avslutad utbildning). Allt detta är naturligtvis goda nyheter för den som funderar på att studera i närheten av Boston.

Nr 5: Hongkong

5. Hongkong

Vilken stad! Hongkong är verkligen helt unikt och det är en riktig upplevelse att spendera en längre tid här. Staden är hem till fler skyskrapor än någon annan stad i världen, 24 stora parker och dessutom ett alldeles eget Disneyland. Hongkong är den stad på topp 10 listan som får högst betyg för att vara prisvärd – alltså perfekt ur studentsynpunkt. Här kan du läsa både kinesiska och engelska på vår språkskola Q Language.

Nr 4: Sydney

4. Sydney, Australien

Sydney är inte den billigaste staden att vara student i – men den får höga poäng när det kommer till annat. Här är det många som får jobb efter avslutad examen och företagen är duktiga på att anställa nyutexaminerade studenter. Här får du storstadsliv och strandliv i ett och det händer saker precis hela tiden. Vi har en uppsjö av språkskolor och universitet eller college att erbjuda i Sydney – det senaste tillskottet är topprankade Macquarie University med sin egen tunnelbanestation.

Nr 3: London

3. London, England

”When a man is tired of London, he’s tired of life” lyder Samuel Johnsons kända citat. Det ligger någonting i det, och här är det lätt att bli distraherad bort från skolböckerna. London är inte heller den billigaste staden men det spelar mindre roll när man väger in alla andra fördelar. Själv nyss hemkommen från denna fantastiska stad har jag redan börjat titta på resor tillbaka. Det är svårt att slita sig!

Nr 2: Melbourne

2. Melbourne, Australien

Andraplatsen är det Melbourne som kniper av flera olika anledningar. Huvudsakligen sin studentmix och öppna, välkomnande sinnesstämning. Här vimlar det av spännande restauranger och man kan äta sig igenom i princip hela världen. Staden är hem till flertalet språkskolor och diverse universitet och college – ett av de mest kända är topprankade Monash University som är en av Australiens prestigefulla ”Group 8”-universitet.

Nr 1: Paris

1. Paris, Frankrike

Paris är inte bara kärlekens stad utan, tydligen, även studenternas. ”To study in Paris is to be born in Paris”, sa en gång Victor Hugo – den franske författaren. Kanske ligger det någonting i det. Som alla huvudstäder är det ibland lite dyrt, men vad gör man inte för en studentupplevelse i världsklass? Här finns även en hel del guldkorn att upptäcka även om man måste förhålla sig till en budget – ju längre du är där desto mer har du möjlighet att utforska. Här kan du studera franska på anrika Sorbonne eller varför inte fördjupa dig i modestudier på Paris College of Art, en av de främsta designskolorna i Europa.

Per Liestam

Previous Marketing Manager