Här om dagen kom Frida till mig med en länk till en blogg från en person som publicerade sina topp tre anledningar till varför unga personer ska resa (det inlägget ser ni här) och då blev jag sugen på att göra min egen lista. Men istället för tre anledningar ger jag er fem. Och inte bara riktat till ungdomar.


1. Du växer som person

Jag åkte iväg för att studera utomlands första gången hösten efter studenten. Jag åkte själv, till vackra Edinburgh, och hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig eller hur vistelsen där skulle bli. Jag var bara borta i 13 veckor den första vändan – men det var ändå en tid som förändrade mitt liv. Jag träffade människor som lärde mig otroligt mycket, både om världen och om mig själv. Jag lärde mig ta ansvar, hitta lösningar på problem, improvisera när saker och ting inte blir som man tänkt sig och mycket annat. Och just det – jag lärde mig också prata ännu bättre engelska.

2. Du får vänner för livet

Det låter som en klyscha, jag vet, men det är faktiskt sant. Man håller inte kontakten med alla man lär känna när man är borta (faktum är att majoriteten av dem tappar man bort) men de få som hänger sig kvar har man verkligen för alltid. Även om man inte hörs särskilt ofta så kan man alltid skicka iväg ett meddelande om man råkar befinna sig i samma del av världen. När jag var i Skottland hade inte Facebook kommit till Europa ännu (herregud vad gammal jag känner mig) men vi har i efterhand lyckats skrapa ihop den klassen som vi var då. Och senast förra nyår fick jag ett meddelande från en klasskamrat från Schweiz som hade vägarna förbi Stockholm och ville mötas upp. Man blir ju så glad när andra hör av sig, det kan vara bra att komma ihåg det om man själv funderar på att höra av sig till någon. Med dagens sociala medier är det väldigt lätt att hålla kontakten, även om man bor på olika sidor av världen, så du har alla möjligheter att hålla kontakten med folk även efter att du kommit hem.

3. Det ser bra ut på ditt CV

Okej, det kanske låter som en tråkig anledning, men det är faktiskt någonting som är bra att ha i åtanke. Många arbetsgivare letar efter någonting som sticker ut på ditt CV och ett extra språk, en termin på ett universitet utomlands eller några veckors volontärarbete kan vara det som tippar vågen i just din favör. Genom att ha jobbat eller pluggat utomlands visar du också att du är öppen för att prova på nya saker. Det krävs en del för att ta det där steget och faktiskt våga åka iväg utomlands.

4. Du får minnen för livet

Att åka alldeles själv till ett helt nytt land och (i vissa fall) ett helt nytt språk är inte lätt. Det enda man kan räkna med att det kommer vara saker som inte blir som man tänkt sig, och det kommer inte att vara som det är hemma. Men då gäller det att ta ett djupt andetag, räkna till tio, och tänka på att det i alla fall blir en bra story sedan när man kommer hem. Även om det kan vara frustrerande att allt är så annorlunda mot hur det är hemma får man komma ihåg att det är en del av charmen. Och det är något magiskt i att träffa folk flera år senare och kikna av skratt över någon galen kväll, en konstig lägenhet eller underliga grannar. Det gäller att behålla lugnet, hitta en lösning på problemet, och trösta sig med att man nog kommer kunna skratta åt det senare.

5. Det är ju det bästa som finns!

Ja, egentligen kunde vi ha struntat i de fyra tidigare anledningarna för det här är ändå den anledningen som trumfar de andra helt. Oavsett om du bestämmer dig för att åka på språkresa, plugga på college eller universitet, jobba utomlands eller åka på en volontärresa så kommer det att vara ditt bästa beslut någonsin. Det är en fantastisk upplevelse att åka iväg på det sättet. Man känner sig stark och modig som vågar ta klivet, och man lär sig så otroligt mycket under tiden man är borta. Det är inte ovanligt att man börjar planera nästa resa redan innan man kommit hem.

Så vad väntar du på? Nu är det bara att boka!

Per Liestam

Previous Marketing Manager