Upptäck historiska Rom

Per Liestam, 26 okt, 2012

Vackra Piazza Navona.

Jag har aldrig haft någon speciell längtar efter Rom. Inte så att jag har undvikit att åka dit men jag har inte heller haft något sug efter att se staden. En av mina bästa vänner har dock en relation till Rom som liknar den som jag har till London. En oförklarlig kärlek till en stad som man egentligen inte borde ha någon speciell relation till.

När han så gav sig iväg till Rom för att plugga italienska på språkskolan Dilit i några månader så tog jag och en annan vän tillfället i akt att hälsa på och jag blev verkligen inte besviken.

Fontana di Trevi.

För det första var det en behövlig paus från det gråmulna Sverige. November det året var det gråaste och mörkaste på flera år. Jag tror att man räknade ihop till ungefär 14 soltimmar i Stockholm under hela månaden. Så när jag och en vän drog ned till Rom för att möta upp med E i början av december hade vi nästan glömt hur en blå himmel och dagsljus såg ut.

I Rom var det däremot närmare 20 grader och strålande sol när vi landade – redo för äventyr i en stad där ingen av oss pratade språket.

Vi tog oss över floden till utkanten av Trastevere där E letat upp ett hotell till oss, nära de mysiga gränderna och bara något stenkast från lägenheten som han bodde i genom skolan.

Sedan följde några dagar med febril aktivitet. Jag och J utforskade Rom på förmiddagarna när E var i skolan, och på eftermiddagarna och kvällarna tog han oss med på äventyr som vi aldrig skulle upplevt om vi hade varit där ensamma över en helg.

Fördelen med att ha en privat guide som bor i en stad, och som dessutom pratar språket, är att man kan undvika de flesta turistfällorna (för de finns det gott om i Rom!) och istället få uppleva en mer genuin sida av staden.

Vi besökte så klart Colloseum.

Självklart gjorde vi allt som man ”måste” göra som turist också: Colloseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, spanska trappan, Pantheon och mycket mer. Men det är de andra sakerna som man minns allra bäst.

Vi åt middag på en jättemysig restaurang där maten och vinet var fantastiskt och det kostade nästan ingenting. Vi vandrade runt i gränderna i Trastevere som var som en enda stor gatufest. Vi åt glass i solen, drack färskpressad juice på torget (okej, det var en turistfälla för juicen var jättedyr – men god!) och vi spenderade timmar med att bara promenera och se så mycket som möjligt.

Chokladshots i chokladglas.

En av kvällarna gjorde vi ett besök på Rivendita Libri Cioccolata e vino i Trastevere – en inte helt vanlig bar. Visst kan man beställa vanliga drinkar, men det de är mest kända för är sina chokladshots. Chokladshotsen serveras i små glas gjorde av choklad och toppas med grädde. Tanken är att du först tar drinken och sedan äter upp glaset. Redan tidigt under kvällen ringlar sig kön lång men jag skulle säga att det helt klart är värt väntan!

På det hela stora blev jag mycket positivt överraskad av Rom. En härlig stad med vänliga människor. Mycket turister, såklart, och man får vara lite uppmärksam för att inte bli totalt grundlurad, men jag skulle rekommendera alla ett besök. Vi hade otroligt härligt väder och ett besök på senhösten är perfekt. Dagarna är fortfarande varma men inte lika kvävande heta som de kan bli på sommaren. Dessutom är det inte lika mycket turister vilket gör att besöken på t ex Colloseum är betydligt trevligare.

Färskpressad apelsinjuice på ett torg i Rom. Dyrt men värt varenda euro.
Per Liestam

Previous Marketing Manager