Upptäck Sapporo – 5 saker du inte får missa

Per Liestam, 11 nov, 2014

Konnichiwa! (hej på japanska) Jag heter Kyoko Ito, är praktikant och kommer från Japan. Jag skulle vilja ta chansen att berätta om min hemstad Sapporo. Sapporo är lite av en gömd pärla, men de bästa upplevelserna får man oftast i städer som inte är så turistiga. Så här kommer mina 5 bästa tips till ett japanskt liv i Sapporo.

Mycket god mat!
Mycket god mat!

1) Soup Curry, Miso Ramen and Jingisukan

Matkulturen i Sapporo är väldigt rik. Soup Curry är en populär maträtt som ursprungligen kommer från Sapporo. Det är inte en soppa med currysmak utan det är en supergod currysoppa med goda grönsaker och kyckling (eller kött eller fläsk) som serveras med ris. Jag tycker om att lägga till kokosmjölk också! Miso Ramen är också populärt i Sapporo, här skiljer den sig en del från resten av Japan. Det finns många Ramenställen överallt i Sapporo och du bör fråga lokalbefolkningen för bästa Miso Ramen ställe där. Även Jingisukan är som soulmat i Hokkaido. Man grillar fårkött med grönsaker på runda grillar och det är perfekt att äta Jingisukan på restaurang när man är ett stort kompisgäng!

2) Världskänd pudersnö och Snöfestival

Vintern i Sapporo är kall så att staden är känd för sin vintersport. Varje år får vi mycket snö vilket skapar ypperliga förutsättningar för fantastisk utförsåkning. Förra året åkte jag till en känd skidort som heter Niseko och ligger några timmer utanför Sapporo. Under natten innan snöade det mycket (cirka 60 cm) så jag fick uppleva den fantastiska pudersnön! I februari varje år kan man gå till den världskänd snö och is festivalen för att titta på alla snö- och isskulpturer. Under nätterna kan du njuta av de vackra skulpturerna  som lyses upp av levande ljus samtidigt som du kan smaka varma drycker och god mat. Väldigt mysigt!

3) Onsen (spa) med lokal japanska

Under helgen njuter många japaner på ett Onsen (spa) för att slappna av. Du kan stanna där en hel dag med övernattning eller bara stanna några timmer. Du blir aldrig uttråkad på onsen för att det finns många mangaböcker och filmer. Om man blir hungrig kan man äta goda mat och sedan fortsätta njuta av Onsen. Det finns många Onsen i Sapporo som är riktigt bra även fast de är billiga (90kr – 120kr) men en av min favoritområden är utanför Sapporo och kallas Jozankei. Där rekommenderar jag att du stannar minst en natt, då kan du ta en promenad runt byn och testa några olika Onsen!

Baseballstadion i Maruyama.
Baseballstadion i Maruyama.

4) Maruyamaområdet

I Maruyamaområdet finns det mysiga kaféer, ett zoo, en stor park, en basebollstadion, och ett stort tempel. Det finns massa aktiviteter i Maruyama vilket gör området populärt bland den japanska befolkningen. Till exempel hade jag en dagskurs i keramik med mina kompisar då vi lärde oss att göra egna tallrikar och koppar. I somras åkte jag Maruyama med min pappa för att titta på en gymnasiematch i baseboll. I Japan är Koushien (ligan för gymnasieskolor i baseball) väldigt stort och nästan alla tittar på Koushien varje sommar. Gymnasiumstudenter organiserar allt från marknadsföringen kring matcher till rengöring av stadion!

Pingvinmarsch.
Pingvinmarsch.

5) Naturen (Asahiyama Zoo)

En av bästa sakerna i Sapporo är närheten till naturen trots att Sapporo är femte största stad i Japan med 1.9 miljoner invånare. Precis som Sverige är Sapporo omgiven av fantastisk natur som havet, berg, parker och älvar. Även här är vädret fint med fyra tydliga säsonger. I maj kan man njuta av Sakura (körsbärsträd) och i sommar är det skönt att bo i Sapporo med lagom varma dagar (25 – 30 grader) och man kan njuta av att vara ute i friska luften och t ex vandra. Och glöm inte att åka skidor på vintern! Om du hinner rekommenderar jag dig att åka till Asahiyama Zoo i staden Asahikawa. Där kan man titta på pingviner som marscherar.

Sådär. Det var mina tips gällande Sapporo. Glöm inte bort att höra av dig till oss om du är nyfiken på att veta mer, antingen om Sapporo eller om någon annan av våra städer i Japan. Det allra bästa sättet för att lära sig japanska är helt enkelt att åka dit!

 

Per Liestam

Previous Marketing Manager