Ur askan… hur vulkanmolnet påverkar dina utlandsstudier

Per Liestam, 22 apr, 2010

Jaaa! Jag sitter på planet hem till Sverige. Äntligen. Som så många andra har jag fastnat utomlands pga askmolnet. I fem dygn blev jag kvar i Neapel som ironiskt nog ligger i skuggan av en annan vulkan; Vesuvius. Tre inställda flyg senare är jag nu äntligen på väg hem och tänkte att det kunde vara en bra idé att skriva några rader om hur vulkanmolnet, och andra flygstörningar, påverkar dig som studerar utomlands.

Neapel i skuggan av Vesuviusvulkanen

 

Om du blir kvar utomlands
Om din hemresa blir inställd efter att du avslutat dina utlandsstudier så ska du vända dig till ditt flygbolag så att de kan boka om din biljett. Enligt EUs regler är de då även skyldiga att ordna mat och husrum åt dig fram till avresan. Hur dessa regler följs i praktiken varierar dock en hel del mellan olika bolag (läs mer om detta i SvDs artikel). I mitt fall betalade Lufthansa hotell, frukost och middag i tre nätter. Då jag inte fått någon information om tidsbegränsningen fick de dock betala för alla fem nätter i slutändan. Om ditt flygbolag inte ger dig ersättning så bör du söka det i efterhand då du har rätten på din sida.

Inställt, inställt…

Utanför EU är reglerna inte lika tydliga men många flygbolag ersätter 1-2 nätter. Skulle du välja annat boende (t.ex. att bo kvar i ditt studentboende) kan du dock inte räkna med någon ersättning från flygbolagen. Detsamma gäller om du väljer att ta dig hem med andra transportmedel. Har du bokat en utlandsstudieförsäkring via Blueberry/Gouda så förlängs den just nu kostnadsfritt med de dagar du måste stanna kvar pga askmolnet. Läs mer om försäkringsförlängningen. Utlandsstudieförsäkringen ger dock ingen övrig ersättning i sådana här fall. Det gör däremot våra reseförsäkringar (för Work and Travel och äventyrsresorna) samt Leva utomlands försäkringen (för arbete utomlands).

Det största problemet i sådana här situationer är bristen på information. För att få hotell måste du vanligtvis prata med flygbolagets personal på flygplatsen. Din biljett brukar dock även gå att boka om per telefon, men räkna med långa telefonköer. Många bolag har dock gratisnummer du kan ringa till som är öppna dygnet runt. Ett bra tips kan vara att ringa sent på kvällen så kommer du fram snabbare. Information om vilka flyg som är inställda går också att hitta på flygbolagens hemsidor.
 

Om du snart ska starta din kurs
Oroa dig inte i onödan. Det ser ut som situationen börjar lätta så antagligen kommer du iväg som planerat och gör du inte det så kommer vi att hjälpa dig att lösa situationen. Att komma någon dag för sent är sällan något större problem när du ska studera utomlands.

På väg till dina utlandsstudier?

Om ditt plan blir inställt ska du börja med att kontakta flygbolaget för att få en ny avgångstid. Meddela sedan oss på Blueberry så att vi kan informera din skola och ditt boende. Vad som gäller i övrigt varierar beroende på vad du har bokat och vilken skola du ska läsa på. Vi hjälper dig att reda ut det ifall det blir aktuellt. På de allra flesta skolor är det inget problem att börja en eller ett par dagar för sent. På språkskolor brukar det heller inte vara något problem att skjuta fram kursen någon vecka (såvida du inte är nybörjare och skolan inte startar nybörjarkurser varje måndag). Boende kan dock vara svårare att boka om på kort varsel men det varierar också från fall till fall.
 

Framtida flygproblem
Det kommer alltid att hända att flyg blir inställda. Vanligtvis rör det sig dock bara om isolerade incidenter där man kan resa vidare nästa dag. Den senaste veckans flygstopp är det största sedan andra världskriget så det är en väldigt ovanlig företeelse. Detta berodde delvis på att det saknades rutiner och tillförlitliga mätmetoder vilket initialt ledde till onödigt stora flygstopp. Nu har man dock förbättrat detta så förhoppningsvis kommer flygtrafiken snart att återgå till det normala. Så se fram emot dina utlandsstudier och ta inte ut några problem i förskott.

Per Liestam

Previous Marketing Manager