Vad är Europeiska språkdagen 26 september?

Per Liestam, 24 sep, 2015

Det vimlar av dagar dedikerade till allt möjligt i våra kalendrar, men den Europeiska språkdagen är en som vi här på Blueberry håller extra varmt om hjärtat. Det är en dag som firas 26 september varje år sedan 2001 och fokuserar specifikt på att hylla den språkliga mångfalden i Europa och uppmuntra språkinlärning. Ni ser vart vi är på väg va?

Det är knappast en överraskning att ju fler språk man behärskar, desto fler dörrar öppnas för en i arbetslivet och speciellt om man önskar sig en internationell karriär. I Sverige får vi redan i lågstadiet lära oss engelska och därefter följer vi upp med vad som kallas ett andraspråk, vanligtvis spanska, tyska eller franska. Därefter kan man, beroende på skola eller inriktning på sina studier, bygga på med ytterligare språk om man så önskar.

Vi skickar hundratals studenter ut i världen varje år för att lära sig ett nytt språk. Det kan vara för att friska upp ett språk som man studerat tidigare, till exempel i grundskolan eller på gymnasiet, eller så kan det vara ett helt nytt språk som man fastnat för av en eller annan anledning.

Det finns inga dåliga anledningar till att lära sig ett nytt språk. Det kan vara för att man fastnat för någon speciell del av landets kultur som man vill ta till sig närmare, det kan vara på grund av en favoritartist eller kanske ett fotbollslag. Många av de som till exempel väljer att studera japanska gör det för att de också brinner för den japanska kulturen eller kanske har ett stort intresse för t ex manga.

Så här några dagar innan Europeiska språkdagen bjuder vi på lite språk-trivia (hämtat från hemsidan för Europeiska språkdagen):

  • Det finns mellan 6000 och 7000 språk i världen – som talas av 7 miljarder människor i 189 oberoende stater.
  • Många språk har 50 000 ord eller fler, men enskilda talare kan och använder vanligtvis endast en liten del av det totala ordförrådet: i vardagskommunikation använder folk oftast några få hundra ord.
  • Två- och flerspråkighet medför även ekonomiska fördelar: de som talar flera språk har lättare att få jobb, och flerspråkiga företag har större konkurrenskraft än enspråkiga.

Lär dig språket där det talas
Det allra bästa sättet att lära sig ett språk är att vara i det landet där språket talas. Då är språkinlärningen inte bara knuten till klassrummet utan du omges av det hela tiden, och dessutom får du chans att öva på språket i flera vardagliga situationer. Det ”tvingar” en att prata vilket ofta innebär att framstegen görs snabbare.

Det är en av anledningarna till varför vi på Blueberry jobbar med det vi gör. Många av oss har studerat ett eller flera språk utomlands och därigenom fått svart på vitt hur nyttigt det är. Vi, som jobbar i en internationell miljö, använder också våra olika språk i princip dagligen.

I dagens globala samhälle är det väldigt vanligt med folk som talar minst två språk. Vanligtvis sitt modersmål samt engelska inom Europa, men många kan lägga till ett tredje- och i vissa fall fjärdespråk till repertoaren.

Vi på Blueberry erbjuder språkresor inom 14 olika språk: engelska, spanska, tyska, franska, japanska, koreanska, kinesiska, portugisiska, grekiska, polska, italienska, ryska, thailändska och arabiska. Vilket är du mest sugen på att lära dig?

Per Liestam

Previous Marketing Manager