Vad vill du bli när du blir stor? Själv ville jag bli pilot när jag var sju år. Då verkade allt så enkelt. När jag väl var 20 år och skulle bestämma vad jag ville läsa var det dock inte så enkelt längre. Här kommer lite tankar kring valet av utbildning och jobb som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven.


Studera något som du gillar och är bra på!

Vad du studerar kan ha en stor inverkan på ditt framtida yrkesliv, dvs en stor inverkan på hela ditt liv. Då är det viktigt att du studerar och jobbar med något som du trivs med. Något som känns meningsfullt, intressant, utvecklande och/eller roligt.

Vad är dina största intressen? Finns det något du skulle kunna studera och jobba med i anknytning till det? Vilka ämnen var du bäst på i skolan? Vilka ämnen var roligast eller intressantast? Kanske finner du din framtid där.

Alla kan inte jobba med sina största intressen, men du bör definitivt sikta på att studera och jobba med något som du gillar och är bra på. Välj aldrig en utbildning bara för att din kompis ska gå den eller för att du tror att du kommer att få bra betalt inom det området. Om du inte har något intresse för ämnesområdet så kommer du med stor sannolikhet att vantrivas och prestera dåligt.

Titta på yrkesstatistik, men titta inte för mycket…

Ett annat sätt att välja utbildning och framtida yrke är att titta på prognoser för vilka yrken som kommer att behövas i framtiden. Vi skrev ett blogginlägg om framtidsyrken i höstas. Där kan man bl.a. läsa att det troligtvis kommer att vara lätt att få jobb inom följande yrken 2018: arbetsterapeut, biomedicinsk analytiker, gymnasielärare i yrkesämnen, planeringsarkitekt, receptarie, naturvetare inom arbetsmiljö, djurskötare och datavetare. Är du intresserad av något av dessa yrken så har du dragit en vinstlott, då ser framtiden ljus ut!

I samma blogginlägg skriver vi också om de yrken där man tror att det kommer att vara hög konkurrens framöver. De yrken som nämns är: beteendevetare, biolog, kommunikationsyrken, musei- och kulturyrken, veterinär och samhällsvetare. Fotograf är ett annat yrke som ofta nämns i dessa sammanhang. Är du intresserad av något av dessa yrken så bör du vara medveten om att det kan vara svårare att få jobb när du har studerat färdigt.

Betyder det att du ska ge upp drömmar om konkurrensutsatta yrken? Det beror på. Om du är intresserad av att bli antingen datavetare eller beteendevetare kan det förstnämnda vara ett säkrare karriärsval. Om du däremot verkligen brinner för att bli t.ex. fotograf så behöver du inte ge upp. Med tillräcklig talang och passion kan man övervinna de flesta utmaningar. Om du inte får jobb så kan du starta eget eller söka jobb utomlands där arbetsmarknaden ofta ser annorlunda ut. Eller också gör du något helt unikt inom ditt område. Allting är möjligt men var beredd på att du kommer att få kämpa för att lyckas.

Fundera på vad som är viktigt för dig och satsa 100%!

Slutligen bör du fråga dig vad som är viktigt för dig? Vill du tjäna så mycket pengar som möjligt även om det innebär långa arbetsdagar? Vill du ha så mycket fritid som möjligt? Är det viktigaste att jobba med din stora passion?

När du väl har bestämt dig för vad du vill studera så gäller det att satsa 100%. I gymnasiet kan många vara skoltrötta och bara göra det som krävs. När du studerar på högskolan så gör du det helt och hållet för din egen skull. Du investerar i din framtid. Nu handlar det inte längre om att bara bli godkänd. Målet är att lära dig så mycket som möjligt så att du är väl förberedd när du går ut i yrkeslivet. Ju mer engagerad du är desto roligare blir studierna. Då blir du också mer nöjd med dig själv och kommer med gott samvete att kunna njuta av allt annat roligt som studentlivet för med sig.

Ska jag studera utomlands?

När är det en bra idé att studera utomlands? Här är fem olika scenarion:

  • Du kommer inte in i Sverige: om du inte kommer in på utbildningen du vill läsa i Sverige så finns fortfarande chansen att läsa motsvarande utbildning utomlands. Det är till exempel vanligt att studera till läkare utomlands eller att läsa designämnen i andra länder.
  • Utbildningen du vill läsa finns inte i Sverige: utomlands finns det massor av utbildningar att välja mellan. Om du inte hittar den utbildning du vill läsa i Sverige så kan du kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig att försöka hitta en sådan utbildning utomlands.
  • Du vill jobba utomlands: om du planerar en framtid i ett annat land så är det ofta en bra idé att skaffa din yrkesutbildning där. Då lär du dig mer om hur yrket fungerar i just det landet och potentiella arbetsgivare kommer att ha större förtroende för din utbildning om de känner till skolan du har läst på.
  • Om du inte vet vad du vill läsa: då kan du ta en eller två Study Abroad-terminer utomlands. Då läser du vanligtvis fyra fristående kurser per termin. På så sätt kan du t.ex. prova på att läsa en marknadsföringskurs, en datakurs, en danskurs och en psykologikurs under en och samma termin, samtidigt som du får uppleva världen.
  • Internationell erfarenhet: att studera åtminstone en termin utomlands ger dig värdefull internationell erfarenhet som kan vara en fördel när du söker jobb inom många branscher.

Tänk om jag väljer fel utbildning?

Det är inte alltid man träffar rätt på första försöket. Om du känner att utbildningen du börjat på inte är rätt för dig så går det alltid att ändra sig längre fram. Du kanske förlorar lite tid men å andra sidan så är du en erfarenhet rikare och du kommer att ha ett bredare CV. Ta dock lite tid på att fundera på varför det inte blev som du tänkt dig. Var ämnet inte så intressant som du trodde? Passade undervisningen inte dig? Har du kommit på något annat som du hellre skulle vilja göra?

Själv blev jag aldrig pilot. Jag valde att studera till gymnasielärare i engelska och historia istället. Inte för att jag var övertygad om att jag ville bli lärare, men för att jag var intresserad av att läsa dessa två ämnen och med gymnasielärarutbildningen fick jag en utlandstermin och en yrkesexamen på köpet. Jag jobbade dock aldrig som gymnasielärare. Jag hade en stor passion för historia men där var det svårt att få några tjänster och att vara engelskalärare tyckte jag inte var så roligt. Så jag valde att läsa ett år data också. Då sprack IT-bubblan! Tack vare min ovanliga bakgrund lyckades jag dock få jobb på ett företag som utvecklade Internetbaserade språkläromedel samtidigt som många i IT-branschen blev av med sina jobb.

Ett par år senare var jag med och grundade Blueberry tillsammans med en studiekamrat som jag lärde känna när jag läste data. Här på Blueberry är jag numera VD samtidigt som jag fortfarande ansvarar för våra webbsidor. Man jobbar inte alltid med exakt det man har utbildat sig till men det kan gå ganska bra ändå.

Lycka till med valet av din utbildning och kontakta oss på Blueberry om du behöver råd om utlandsstudier!

/Johan Asplund

Per Liestam

Previous Marketing Manager