Varför man ska plugga i Edinburgh, Skottland…

Per Liestam, 19 maj, 2011

En majoritet av våra studenter som läser en språkkurs i engelska (i Storbritannien) gör det i London. Inget ont om London. Det är en fantastisk stad, helt underbar. Men, jag tycker ändå det är lite synd att inte fler tittar bortom huvudstadens gränser när de väljer var de ska plugga engelska. Det finns så många guldkorn på de brittiska öarna. För dig som har svårt att välja rekommenderar jag att du kontaktar vår expert Malin, som kan guida dig till precis rätt ställe för dig. För dig som vill ha mitt tips på det hetaste stället att läsa engelska i Storbritannien, läs vidare här:

EDINBURGH – studentparadiset på jorden.

Edinburgh är alltså Skottlands huvudstad, för den som inte visste det. Det är också mitt eget studentparadis på jorden. Här läste jag i tre år och tog min examen i lingvistik. Jag läste på universitetet, men universitetsstudent som språkskolestudent: Edinburgh är en fantastisk stad att studera i. Varför?

  • Studentlivet: I Edinburgh finns tre universitet samt flera college och språkskolor. Med andra ord vimlar det av studenter här. Eftersom Edinburgh inte är så vansinnigt stort (cirka en halv miljon invånare) sätter studenterna sin prägel på nästan allting. Det är gott om studentrabatter på allt från biobiljetter till klädbutiker. Pubar och klubbar har studenterbjudanden och lockar överhuvudtaget till sig studenter i massor. Du stöter på studenter, både skotska, engelska och internationella, i alla sammanhang. Det är en skön stämning där du som studenter känner sig välkommen och delaktig. Tänk Uppsala, Lund eller Oxford. Fast större, och bättre! ;-)
  • Lätt att ordna bostad och extrajobb: Okej, nu var det några år sedan jag lämnade Edinburgh, men jag tror inte att det kan ha ändrats så mycket. I Skottland råder marknadshyror, vilket kan vara både bra och dåligt. Det bra är att det är lätt att hitta en bostad att hyra. Och eftersom det är så många studenter i staden finns det alltid ett stort behov och ett stort utbud av lediga rum att hyra. Var beredd på att gå på intervju (audition) inför att få hyra ett rum. Ofta är det tre till fyra studenter som bor i lägenheten just då som söker en ny rumskamrat, och då vill de se till att de hittar någon som passar in. Detta gör att chansen att man trivs med de man bor med är mycket god.  Att hitta extrajobb utöver studierna var aldrig något problem för mig. Jag jobbade på hotell, på McD’s och på slottets restaurang under mina år i Edinburgh. Då var det lätt att jobba både få och många timmar per vecka. Dessutom är skatten mycket lägre än i Sverige, så det är ett välkommet tillskott till CSN-pengarna.
  • Dialekten och skottarna: Jag tillhör dem som smälter bara jag hör skotsk engelska (eller irländsk för den delen). Jag tycker den är så läcker, och önskar att mer av den hade fastnat på mig. I början kan det vara lite knepigt att förstå den, inte minst när det gäller somliga väldigt skottiga skottar, men man vänjer sig snabbt. Jag tycker också att skottarna överlag är ett väldigt gulligt folk. Lätta att lära känna, charmiga och lättsamma. Utländska studenter tas väl emot i Edinburgh, vilket alltid är positivt och underlättar en hel del.

    Världens vackraste slott? Edinburgh Castle (här jobbade jag under mitt sista år)
    Världens vackraste slott? Edinburgh Castle (här jobbade jag under mitt sista år)
  • Utbudet av weekendresmål: Edinburgh i sig ligger väldigt vackert, vid Firth of Forth, viken för floden Forth mot Nordsjön. Det finns grönområden i själva staden, men dessutom är det läckert med alla resmål som finns på nära avstånd. Även om shoppingen är helt okej i Edinburgh så är den tio gånger bättre i Glasgow. Dit tar man sig på en dryg timme, med buss eller tåg. Så fort jag hade besök hemifrån tog vi en busstur (eller hyrde bil) uppåt till högländerna, där man kan vandra, skåda sjöodjur (i Loch Ness), besöka ett alla whiskeydestillerier, bo på slott och jag vet inte vad. Skottlands andra större städer, som Aberdeen, Stirling och St Andrews ligger inte heller långt bort. Det gör inte heller den engelska gränsen och t.ex. Newcastle, som också är en kul studentstad.

Det är du som gör valet. Men om du småfunderat lite på Edinburgh så kan jag bara varmt och helhjärtat rekommendera att du åker dit. Jag tror inte att du kommer att ångra dig. För dig som inte funderat i dessa banor alls, ta en liten funderare. Jag tror att du ganska snabbt kan komma underfund med att Edinburgh faktiskt erbjuder allt det där som du letar efter för en stad att plugga engelska och leva ett grymt  studentliv.

I Edinburgh har Blueberry två riktigt bra språkskolor: Edinburgh School of English och Kaplan International College. Läs gärna mer om skolorna och se vilken som passar dig bäst. Tveka inte att kontakta oss för mer information!

See you in Edinburgh (eller, som skottarna säger: ”ednbrrrrrrrrra”)!

Edinburgh by night
Edinburgh by night
Per Liestam

Previous Marketing Manager