Såhär års när hösten och kylan kommer krypande är det lätt att längta bort. En del längtar efter sol och värme medan andra drömmer om något större som familj, rikedom eller ett visst jobb? Många människor önskar att de var någon annanstans men för att komma någonstans måste man veta vart man ska och hur man tar sig dit. Vart är du på väg?


När man nyligen gått ut gymnasiet är livet fullt av möjligheter. Det är nu du har chansen att forma din framtid. Du kan plugga, resa eller söka jobb. Samtidigt kan det också vara en oviss tid. Du kanske inte riktigt vet vad du vill göra eller vad du är bra på?

För dig som vet vad dina mål är

Om du vet vad du vill uppnå så är du en god bit på väg. Det första du bör fråga dig är om dina mål är realistiska? Har du den talang som krävs och är du redo att lägga ned det jobb som behövs? Om svaret är ja så är det bara att satsa 100% på att nå målet, men först måste du ha en plan. Vad behöver du lära dig för att nå ditt mål? Vilken erfarenhet behöver du skaffa dig?

Ibland får man söka sig utomlands på vägen till sitt mål. Du kanske har svårt att få ett första jobb eller att komma in på rätt utbildning hemma i Sverige. Då kan ett alternativ vara att jobba eller studera utomlands. Ibland kan det till och med vara så att den utbildning du vill gå inte finns i Sverige. Studier och arbete utomlands är också en bra merit i ditt CV. Antingen kan du läsa en hel utbildning utomlands eller också kan du ta en utbytestermin som en del av din utbildning. Studierna kan finansieras med CSN så du behöver inte vara rik för att studera utomlands. Världen är full av möjligheter och vi kan hjälpa dig att hitta de pusselbitar du behöver för att ta nästa steg.

För dig som inte vet vad du vill göra

Vet du ännu inte vad du vill göra med ditt liv? Det är inte ovanligt och det är inget fel i att ta det lugnt och prova sig fram. Men passa på och tänk lite på vad du vill göra och uppnå framöver så att du inte vandrar omkring planlöst i många år. Vad är du bra på? Vad tycker du är roligt? Att försöka bli riktigt bra på något man redan kan och tycker om kan vara en väg till framgång.

Om du längtar ut i världen så finns det många spännande alternativ för dig som inte riktigt vet vad du vill. Du kan åka till länder som Australien, Nya Zeeland eller Kanada på ett Working Holiday-visum. Då kan du resa runt och jobba under ett års tid. På så sätt får du en möjlighet att prova på ett flertal olika jobb. Alternativt kan du åka till USA eller Australien och studera på college eller universitet. Ta en eller två Study Abroad-terminer och läs fristående kurser. Kanske en businesskurs, en datakurs, en filosofikurs och en biologikurs för att se vad du gillar? Eller också åker du och pluggar japanska i Japan om det är din dröm. När du väl är där kan du få lite perspektiv på din tillvaro och fundera på vart du är på väg.

Vi hjälper dig att hitta vägen utomlands

Att studera eller jobba utomlands är inte något för alla, men om det lockar dig så kommer du inte att ångra dig om du tar chansen. Vi på Blueberry har ett stort utbud av utlandsstudier på college, universitet och språkskolor samt arbetsprogram över hela världen. Kontakta oss för gratis rådgivning så kan våra experter hjälpa dig att hitta rätt program utomlands på vägen mot dina mål.

Per Liestam

Previous Marketing Manager