Då är du långt ifrån ensam! Det är rätt ofta som studenter och andra hör av sig till oss för att de har som dröm eller mål att arbeta i Japan i framtiden. Bäst att klargöra redan nu är att när vi talar om jobb så menas heltidsjobb. Men vad krävs det egentligen för att kunna få ett jobb, och ännu viktigare, ett arbetsvisum?


Att få ett arbetserbjudande i Japan brukar inte vara det svåra att få. Det som är lite knepigare är att få arbetsvisumet som gör att du faktiskt får arbeta i Japan på heltid inom ett visst yrke. Hade Japan varit en del av EU där vi bor hade det ju mer eller mindre bara varit att packa väskan och flytta utomlands. Nu är det ju så att Japan ligger på andra sidan jorden och inte är med i EU. Då blir det en helt annan sak. I princip gäller det att för att kunna få ett arbetsvisum i Japan behöver du ha någon form av specialistkompetens som Japan efterfrågar och vill ha. Det innebär att det är mer eller mindre omöjligt att få ett arbetsvisum för okvalificerade jobb såsom att exempelvis arbeta som servitör på ett kafé. Istället gäller det att satsa på ett kvalificerat yrke såsom spelprogrammerare, designer, ingenjör m.m.

Vilka kvalifikationer krävs för att kunna få ett arbetsvisum i Japan?

För att påvisa din kompetens har de japanska myndigheterna bestämt att det krävs en viss nivå av utbildning för att du ska anses som kvalificerad för att kunna få ett arbetsvisum. Här finns det egentligen två huvudspår. Det första är att du har en examen från ett universitet i eller utanför Japan. Det räcker med då generellt med en kandidatexamen/Bachelor. Det andra spåret är att du har en examen från en japansk yrkeshögskola/college, en s.k. senmon gakko. Kan då inte en kvalificerad yrkesutbildning från Sverige likställas med en senmon gakko? Efter allt vad jag har rotat i saken är svaret nej. Det för att den japanska utbildningen är fastställd enligt vissa japanska krav och normer medan en kvalificerad yrkesutbildning i Sverige saknar samma fasta regler och kan vara allt från 6 månader till 2 år. De japanska myndigheterna kan därför inte likställa den svenska utbildningen med den japanska och den svenska utbildningen blir därför inte visumgrundande.

trappa

Se till att lära dig japanska!

Förutom att du har utbildningen som krävs rekommenderas det ju självklart starkt att du också kan japanska! Visst går det att både leva och arbeta i Japan på ”bara” engelskan men vill du kunna förstå den japanska kulturen, förstå dig på japanerna och ha lättare i vardagen och framför allt att skaffa japanska vänner är goda kunskaper i japanska ett måste. Har du inte redan pluggat japanska och kan språket bra är min rekommendation att du ser till att lära dig japanska bra innan du väl börjar arbeta i Japan. Har du väl börjat arbeta blir det lätta att de där planerna på att verkligen ta tag i språkstudierna konstant skjuts på framtiden eller nedprioriteras.

Japanskaskolor och senmon gakko

Blueberry har många olika skolor och kurser att erbjuda om du vill studera japanska i Japan. Har du redan idag tänkt ett steg längre och bestämt dig för att läsa vidare på en japansk yrkeshögskola/college, en s.k. senmon gakko kan jag rekommendera språkskolan Tokyo Language School (TLS) i Tokyo. Skolan som ligger i Nishi-Kasai i östra Tokyo är en del av den japanska skolgruppen JIKEI Group of Colleges som har ett sextiotal olika skolor inom en rad olika inriktningar runtom i Japan. Vill du studera vidare på en senmon gakko är TLS det perfekta valet för dig. TLS anpassar studentens utbildningsplan efter de framtida målen och eftersom skolan är med i samma utbildningsgrupp kan skolan framgångsrikt hjälpa studenterna vidare till en senmon gakko varav bl.a. Tokyo School of Music och Tokyo Communication, and Arts College är några av de populära.

En annan av våra skolor i Japan, Yokohama Design College (YDC), är en japanskaskola, japanskt estetgymnasium och senmon gakko i ett. Här kan du först studera japanska upp till avancerad nivå och sedan söka vidare till någon av de två-åriga senmon gakko-utbildningar inom bland annat Manga, Fashion design och översättning/tolkning som skolan erbjuder.

Vill du arbeta i Japan men idag inte riktigt vet med vad? Var lugn! Då kan du börja med en längre japanskakurs på någon av våra språkskolor i Japan för att först lära dig japanska. Väl på plats kan du sedan fundera vidare och undersöka vad som krävs för att få just det där jobbet du vill ha i Japan och vilka skolor som skulle passa dig bäst. Ofta kan din japanskaskola också komma med idéer och tips på möjliga vägar framöver. För att kunna ska vidare till en senmon gakko krävs normalt att du har studerat minst 6 månader på en japansk språkskola och kan tillräckligt bra japanska eller att du har uppnått minst JLPT N2. Har du inte redan studerat japanska här hemma får du räkna med ett års studier i Japan för att nå dit.

mg_5509

Universitet i Japan

Vill du gå ”All in!” och vet att du redan idag vill vara i Japan så länge som möjligt passar kanske en utbildning på universitet i Japan bäst. Dels får du vara i Japan i hela 4 år för studier på ett universitet och dels så tar du en universitetsexamen. En sådan examen väger tyngre än en examen från en senmon gakko rent akademiskt. Dessutom är en universitetsexamen mer gångbar internationellt och är en bredare utbildning i jämförelse med exempelvis studier på en senmon gakko. Vill du ha en ”tyngre” och bredare utbildning med fler möjliga vägar framöver är en universitetsutbildning att föredra.

Vill du studera på ett universitet i Japan finns det här två huvudspår. Att läsa på ett universitet på japanska eller en utbildning på engelska på ett universitet. Vill du läsa en universitetsutbildning på japanska gäller att du kan japanska riktigt bra eftersom du ska studera tillsammans med japaner på just japanska. Räkna därför med 1-2 års japanskastudier innan du är tillräckligt bra på japanska för att kunna söka till ett japanskt universitet. Ett tips på skola här är Sendagaya Japanese School i Tokyo som har en just universitetsförberedande kurs där du utöver japanska även kan läsa andra ämnen som förberedelser för universitetens inträdesprov.

Vill du hellre studera på ett universitet i Japan på engelska kan Blueberry erbjuda studier på Temple University Japan och Waseda, båda i Tokyo, som erbjuder hela universitetsutbildningar på engelska mitt i Tokyo.

sushi

Passa på att arbeta extra som student i Japan

Studerar du i Japan på ett studentvisum har du rätt att arbeta extra upp till 28 timmar i veckan (upp till 40 timmar/vecka under längre lov) vid sidan av dina studier. Det är en bra chans för dig att testa på att faktiskt arbeta i Japan och så får du ju meriter som kan vara värdefulla den dagen du väl är på väg att söka ett riktigt jobb i Japan senare. Och om inte annat så är det ett mycket bra sätt att få öva på din japanska i nya miljöer och så är det ett bra sätt att förbättra studentekonomin. Är du och studerar i Japan på ett studentvisum, se då till att ta chansen att arbeta extra!

Har du en utbildning med examen som är visumgrundande och kan japanska bra utöver svenska, engelska och kanske något annat språk så har du goda möjligheter att hitta ett jobb i Japan. Framöver kommer Japan behöva många två- eller flerspråkiga personer som kan arbeta för företag i Japan på både den japanska och internationella marknaden. Är du redo att satsa är framtidsutsikterna goda! Vad väntar du på?

Är det något du undrar över gällande studier i Japan och möjliga vägar att gå? Kontakta då Erik på Blueberry genom att maila erik@blueberry.nu eller ring på 08-408 88 481.

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager