Visum för utlandsstudier och jobb utomlands

Per Liestam, 8 maj, 2012

Funderar du på att studera och/eller jobba utomlands? Det är mycket som måste fixas innan man kan komma iväg. Ansökan till skolan, boende, resa, CSN, vaccinationer och visum. Jag har tidigare bloggat om vad du ska tänka på inför dina utlandsstudier. I dagens blogginlägg får du lite mer tips om vad du ska tänka på gällande visum.

Mycket att tänka på inför din utlandsvistelse

Inget visum inom EU
Ska du studera eller jobba inom EU så behöver du inte oroa dig. Om du själv är EU-medborgare så behöver du inget visum för att studera eller arbeta i ett annat EU-land. Däremot kan det vara bra att registrera sig med de lokala myndigheterna i vissa länder om man ska stanna där en längre tid.

Visumkrav för studier utanför EU – ansök i god tid
Utanför EU krävs det ofta att du skaffar ett visum för att studera, åtminstone om du ska läsa längre än tre månader. Det gäller t.ex. länder som USA, Australien, Japan, Ryssland och Kina. För att kunna söka studentvisum måste du vara antagen på en skola och ha fått visumunderlag från dem. De exakta reglerna varierar från land till land, det kan också bero på vilken typ av utbildning du ska läsa. Till många länder är ansökan mest en formalitet för svenska medborgare. Den kan dock vara tidskrävande så ett gott råd är att ansöka i god tid!

Till Japan behöver man ofta ansöka ett halvår i förväg och du måste ha avslutat gymnasiet med grundläggande behörighet för att söka studentvisum. I andra länder går det snabbare men väntetiden på ambassaden kan vara lång inför terminstarterna inte minst om man ska till USA.

Visum för att jobba utanför EU
Att få visum för att jobba utanför EU är svårare. I en del länder som Australien och Japan har du rätt att jobba på deltid samtidigt som du studerar med ett studentvisum. Att få ett rent arbetsvisum är svårt i många länder, åtminstone om du inte redan har fått ett jobb. Är du 18-30 år kan du dock ansöka om Work and Travel-visum till Australien, Nya Zeeland eller Kanada. Det är i grunden ett turistvisum som ger dig rätt att resa runt och jobba i landet i ett år med vissa begränsningar.

Vill du ha mera hjälp
På vår hemsida hittar du lite mer information om visum i olika länder. Om du anmäler dig till att studera eller arbeta utomlands genom Blueberry så ger vi dig mer information om vilket visum du behöver och tar fram relevanta underlag för det. På många program kan vi hjälpa dig helt kostnadsfritt.

Den slutgiltiga visumansökan måste du dock i de flesta fall göra personligen. Handläggningstid och beslut beror på den berörda ambassaden och ligger utanför vår kontroll. Svenska medborgare brukar dock nästan alltid beviljas visum så bara du är ute i god tid ska det inte vara några problem. När ditt visum väl är beviljat så kan du fokusera på roligare saker och snart bege dig ut på ditt livs äventyr!

Per Liestam

Previous Marketing Manager