Volontärresor till Sydafrika

Per Liestam, 15 apr, 2014

Välkommen till Sydafrika – en av världens mest attraktiva volontärdestinationer! Hit kommer volontärer från världens alla hörn för att ge en hjälpande hand.

Behovet av extra hjälp av volontärer är stort både på skolor, barnhem, daghem och på olika typer av djurprojekt där du vårdar djur eller samlar in forskningsmaterial. Våra volontärprojekt är till största del förlagda runt Kapstaden men du har även möjlighet att testa på livet som volontär i ett naturreservat i provinsen Limpopo i nordöstra Sydafrika.

Läs med barnen.
Läs med barnen.

Vill du hjälpa till i samhället och hjälpa barn till en bättre framtid? Ja, det kanske låter klyschigt men det är precis vad du kommer att bidra till genom att undervisa på skola eller hjälpa till på barnhem. Som volontär bor du i den mindre orten Gordon’s Bay ca 45 minuter från Kapstaden. Tillsammans med andra internationella volontärer bor ni i en lägenhet i ett tryggt område. Här har ni den extra förmånen av en hushållerska som lagar mat åt er under veckodagarna. Måndag till fredag volontärarbetar du på skola eller barnhem i ett slumområde dit ni får skjuts varje morgon och blir hämtade på eftermiddagen. Om du väljer att undervisa på skolan kommer du främst att ha individuella lektioner (one-to-one) med elever som behöver extra hjälp. Om du är sportintresserad kan du välja att vara sportvolontär då du bl a får möjligheten att hjälpa barnen lära sig surfa utöver andra sportaktiviteter. Kontakta oss för mer information.

Om du vill umgås med de lite yngre barnen rekommenderar vi vårt barnhemsprojekt som under åren har blivit väldigt populärt och varit oerhört uppskattat av tidigare volontärer. Här får du hjälpa till på både barnhem och daghem. Det är både småbarn som du får hjälpa till med att ge omtanke och uppmärksamhet samt lite äldre barn som du kommer att hjälpa med lättare undervisning, lekar och sagostunder. På barnhemmet bor även barn med specialbehov som behöver extra hjälp i vardagen. Det kan vara tungt att lära sig om barnens levnadsvillkor, men din närvaro kommer också att bidra till många glada stunder mellan dig och barnen.

Expedition med vilda djur är ett uppskattat projekt.
Expedition med vilda djur är ett uppskattat projekt.

Är du mer intresserad av forskning och större djur bör du ta en titt på detta häftiga projekt – expedition bland vilda djur. Du bor i den sydafrikanska bushen tillsammans med andra volontärer. Under dagarna åker ni ut med jeep i naturreservatet och studerar de vilda rovdjuren och samlar in data om deras beteende. Här är det inte ovanligt att du får tillbringa dagen med att studera lejon och geparder samt deras ungar.

Vi har även ett helt nytt djurprojekt för i år där du hjälper skadade pingviner rehabiliteras så de kan återföras till naturen. Projektet ligger ca 20 min norr om Kapstaden och du bor i värdfamilj eller på residens i närheten. Som pingvinvolontär är det tunga dagar med hårt jobb, men det är det värt då du får vara med om att släppa ut pingvinerna i det fria och får se hur de glatt springer mot havet och sin naturliga miljö.

Jag besökte själv Sydafrika i januari för första gången. Jag var endast där två veckor och kände direkt att det var alldeles för kort tid. Det är ett fascinerande land med en intressant historia. Du kommer att lära dig mycket nytt samtidigt som du själv bidrar med din kunskap genom volontärarbetet. Åk till Sydafrika, du kommer inte ångra dig!

Är du intresserad och vill veta mer om att volontärarbeta i Sydafrika? Kontakta mig på frida@blueberry.nu eller 08-442 67 60.

Per Liestam

Previous Marketing Manager