Leende läkare

Läkarutbildning utomlands

Läkarutbildning utomlands inom EU

Studieplatserna till en läkarutbildning i Sverige är få och det är många som väljer att studera till läkare utomlands. De flesta som studerar läkarutbildning utomlands, närmare 3000 studenter, läser inom Europa. Om du har utbildat dig till läkare i ett annat EU-land godkänner Socialstyrelsen din legitimation och du kan börja arbeta i Sverige direkt efter avslutad utbildning. Läkarutbildning utomlands är 6 år och praktik ges främst under senare delen av utbildningen. 

PreMed – tar dig in på läkarutbildningFå gratis hjälp inför din läkarutbildning genom Blueberry – Vi har lång erfarenhet och stor kunskap om läkarutbildning utomlands

Vi som arbetar på Blueberry har lång tidigare erfarenhet av att jobba med olika medicinska universitet. De universitet som vi valt ut att presentera i vår specialavdelning Blueberry läkarstudier inom EU är noggrant utvalda. För de läkarutbildningar vi har i vårt utbud har vi främst tittat på följande kriterier:

  • Högt rankade läkarutbildningar med engagerade lärare och generellt case-baserad undervisning och problemlösning.
  • Läkarutbildningar med många timmars värdefull praktik under utbildningen.
  • Undervisningskostnader – Här erbjuder vi läkarutbildningar med förhållandevis låga terminsavgifter, såväl som mer kostsamma alternativ beroende på vilken studieort du väljer.
  • Bra mix av studenter från olika länder, t ex Norge, Tyskland, Israel, Kroatien och Finland.

Vanliga frågor & svar – Läkarutbildning utomlands

Kan jag studera en läkarutbildning på engelska?

Alla läkarutbildningar som erbjuds genom Blueberry sker på engelska. När du sedan är redo för praktik har universitetet undervisat dig i de grundläggande språkkunskaper som krävs så att du med handledarens hjälp kan möta patienter.

OBS! På Universidad Europea i Madrid erbjuder vi som undantag en läkarutbildning på spanska.

Kan jag arbeta i Sverige direkt efter jag fått min läkarlegitimation?

Första steget när du fått din legitimation är att göra BT, en obligatorisk introduktionstjänst som alla, oavsett om du pluggat i Sverige eller utomlands, måste slutföra för att få påbörja sin specialiseringstjänstgöring, ST. Tiden för BT är vanligen 1 år och läkarförbundet rekommenderar att lönenivån för BT ska vara densamma som ingångslönen för ST. För detaljerad och aktuell information se Läkarförbundets sida och Socialstyrelsen.

I vilka städer kan jag studera en läkarutbildning genom Blueberry?

Genom Blueberry kan du studera en läkarutbildning i följande städer: Zagreb (Kroatien), Riga (Lettland), Kaunas (Litauen), Martin (Slovakien) och Prag (Tjeckien).

Vilka betyg krävs för att bli antagen till en läkarutbildning utomlands?

Vilka betyg som krävs skiljer sig en del men generellt bör du inte ha lägre än C i kemi och biologi 1 och 2, eller A/B i naturkunskap 1 och 2. För att förbereda dig inför antagningsprovet kan du studera vår PreMed onlinekurs som är blended och pågår i 12 veckor.

Vilket universitet erbjuder den mest prisvärda läkarutbildningen?

Comenius University – Jessenius Faculty of Medicine i Martin, Slovakien är det universitet i vårt utbud som har lägst undervisningskostnad samt boendekostnad.

Hur kan jag finansiera min läkarutbildning?

Du kan söka CSN för alla läkarutbildningar som finns i vårt utbud. Generellt gäller att du kan låna maximalt ca 440 000 till kursavgiften. Du kan även söka lån och bidrag för levnadskostnader och få 16.000kr/mån. Det har du rätt till i 240 veckor vilket motsvarar 6 läsår. I tillägg till det kan du även söka lån för resor och försäkringar.

Vad kostar det att studera en läkarutbildning utomlands?

Generellt ligger kostnaden per år för läkarstudier i länder som tillhör de baltiska länderna och Östeuropa på €12.000 – €17.000. Blueberry samarbetar även med Jessenius Faculty of Medicine i Slovakien som tack vare sitt läge utanför storstadsområden kan erbjuda lägre kostnader – € 10.900 per år och med låga levnadsomkostnader.

Varför ta hjälp av Blueberry för min läkarutbildning?

Blueberry hjälper dig helt kostnadsfritt att komma in på läkarutbildningen. All vår rådgivning är personlig och vi hjälper dig genom alla steg från första kontakten med oss tills du är på plats och kan påbörja din läkarutbildning. Ta hjälp av Blueberry inför din läkarutbildning så hjälper vi dig med:

  • Att jämföra olika universitet och läkarutbildningar så du lättare kan ta ställning till vad som passar dig bäst.
  • Antagningsbedömning och förberedelse inför eventuellt antagningsprov.
  • Alla dokument som ska skickas till universitetet. Steg för steg hjälper vi dig genom processen så att allt sker korrekt och i tid.
  • Budgethjälp för din läkarutbildning – Vi hjälper dig hålla koll på utgifterna för boende och andra kostnader, samt ger dig vägledning med CSN-ansökan.
  • Att komma i kontakt med andra sökande och studenter som redan läser en läkarutbildning utomlands.

 

Har du fler funderingar kring hur det funkar att studera en läkarutbildning utomlands? Kolla in vår FAQ för dig som vill studera till läkare inom EU här. 

 

Blueberry Läkarutbildning inom EU – det är vi som hjälper dig inför dina läkarstudier

     Victoria profilbild         Alexia

Kontakta oss

medicine@blueberry.nu
08-121 56 653

College & Universitet

Läkarutbildning utomlands - Blueberrys utbud av skolor