Du kan ladda ner vår broschyr här. Om du vill beställa broschyrer – skicka bara ett mail och skriv Beställning av broschyr i ämnesraden, samt ange den adress dit ni vill ha materialet skickat till johanna@blueberry.nu
Vi besöker gärna gymnasium, YH-skolor eller universitet och håller en presentation om hur det fungerar med utlandsstudier eller informerar i form av bokbord. Vi kan även besöka er och erbjuda enskild studierådgivning med studenter. Ni är alltid välkomna att kontakta oss, så kan vi ordna ett upplägg som passar er.
Blueberry är officiell representant i Sverige för utländska college och universitet som vill ha internationella studenter. Vi på Blueberry hjälper dig helt kostnadsfritt att hitta rätt college och universitet. Vi svarar på alla frågor, ger viktig information och hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan till skolan. Det kostar inte någonting extra att söka via oss och dessutom kan vi ibland ge dig förmånliga villkor i form av lägre ansökningsavgift och uppdelade betalningar till ditt college eller universitet. När du sen betalar din kursavgift direkt till skolan får Blueberry en andel av summan av skolan. Det kostar alltså inte dig något extra att ta hjälp av Blueberry.
Du har möjlighet att låna till både kursavgifter och levnadskostnader från CSN när du studerar utomlands. När du blivit antagen till en skola kan du ansöka om lån och bidrag på CSN:s hemsida. Här kan du läsa mer om CSN för utlandsstudier. Du kan även besöka CSN:s egen sida om utlandsstudier.
När du studerar utomlands betalar du en kursavgift för varje termin. Priserna varierar väldigt mycket mellan våra olika college och universitet. Under fliken “Datum & Priser” under varje skola här på vår hemsida kan du se vad just den skolan och utbildningen som du är intresserad av kostar.
Ja, det finns mängder av stipendier att söka. Vissa av våra college och universitet har egna förmånliga stipendier som du är garanterad, vilket ger ett lägre pris för dina utlandsstudier. Vissa stipendier behöver du däremot ansöka om i samband med att du redan har blivit antagen. Du kan alltid kontakta oss på info@blueberry.nu för att höra vilka stipendier som är aktuella just nu.
Blueberry har också ett eget stipendium på 15 000 kr som vi delar ut varje år i april-maj. Läs mer om stipendiet här.
På den här sidan ger vi också tips till dig som vill söka stipendier.
De college och universitet vi samarbetar med har alla olika krav när det gäller betyg och det kan också ofta variera mellan olika utbildningar på samma skola. Under varje skola på vår hemsida finns en flik som heter “Ansökan” där du kan se vad kraven är för just den skolan. Det finns ofta ett specifikt krav på engelskakunskaper, till exempel att du ska ha G/E eller VG/C i gymnasiekursen Engelska B/Engelska 6. Det går dock också ofta bra att göra ett engelskatest.
Kolla alltid med oss på Blueberry vilka betyg som gäller för den skola du är intresserad av då varje skola har individuella krav. Vissa av våra skolor kräver till exempel inte fullständiga eller höga gymnasiebetyg. Se vilka dessa är här. Om du vill veta ditt snittbetyg inför ansökan kan du räkna ut ditt snittbetyg för dina gymnasiebetyg här.
Study Abroad innebär att du studerar 1-2 terminer fristående kurser utomlands. Dessa kan du ofta tillgodoräkna i din svenska utbildning. Du kan även läsa Study Abroad på många skolor utan att vara inskriven på ett svenskt universitet, till exempel om du precis har gått ut gymnasiet. Läs mer om Study Abroad här.
Det kommer ständigt ut nya rankningar av världens college och universitet. Blueberry har en mängd skolor bland världens absoluta elit och du hittar en överskådlig sammanställning här.
Ja. Många av våra studenter läser fristående kurser (som Study Abroad studenter) som sedan tillgodoräknas till deras nuvarande eller framtida utbildningsprogram i Sverige.
Vi rekommenderar alltid att kolla upp eventuella vaccinationer som behövs innan du reser iväg för dina utlandsstudier. Det kan du göra på den här sidan. Enstaka skolor i framförallt USA kan ha speciella krav på att du ska ha vaccinerat dig.
Ja, många som studerar i England väljer att stanna kvar och arbeta efter sina studier. Hur detta ändras i och med det kommande Brexit har vi inte sätt ännu och vill därför påpeka att detta kan komma att ändras under året. Vi reserverar oss för eventuella förändringar inom just att stanna i England efter studier.
Ja, som svensk student kan du i dagsläget jobba samtidigt som du studerar i England.
Som student i USA kan du få ett så kallat ”OPT-visum”. OBS! Du kan endast ansöka om detta visum om du studerat i mer än 9 månader på ett och samma program. Det går alltså inte om du har studerat två fristående terminer som Study Abroad-student.
OPT står för Optional Practical Training och kallas ibland också för “work authorization”. Det är ett arbetstillstånd i USA som låter dig jobba eller praktisera i USA i upp till 1 år som en förlängning av ditt studentvisum. Observera att arbetsplatsen måste vara relevant för det du har studerat i USA. Du kan ansöka om OPT upp till 60 dagar efter avslutade studier.
För att få ett mer långsiktigt arbetstillstånd i USA krävs det att ett företag sponsrar ditt arbetsvisum och detta är relativt ovanligt. Mer information om skolsystemet och visum i USA hittar du här.
I USA får du generellt sett inte arbeta när du är där som student. Det finns dock undantag och det går att arbeta på skolans campusområde eller på praktikplatser (internships). Läs mer om USA och visum här.
När du inte längre studerar i Australien måste du ansöka om ett arbetsvisum (du behöver resa ut ur Australien för att ansöka) för att kunna jobba i landet. Däremot kan du alltid stanna en period i Australien för att exempelvis resa runt efter avslutade studier. Exakt hur lång tid det rör sig om kommer framgå på ditt visumunderlag när du blir antagen till ett college eller universitet.
Mer information om jobb och visum i Australien hittar du här. Du kan också läsa mer om visum till Australien på Department of Immigration and Border Protection.
Ja, när du studerar i Australien har du rätt att jobba halvtid under din studietid, det vill säga 20 timmar i veckan. Mer information om skolsystemet och visum i Australien hittar du här.
Du behöver inte studentvisum när du studerar inom Europa. Du behöver däremot studentvisum för länderna nedan. Klicka på respektive land så hittar du mer information om landet, bland annat om studentvisum.
Certificate och Diploma brukar vara namnet på kortare utbildningar på 6-24 månader som leder fram till just ett certifikat eller diplom inom det valda ämnet. Detta är vanligt bland till exempel praktiska yrkesutbildningar. Läs allt om certificates och diplomas här.
“Top-up” eller “Advanced Standing” (olika ord används i olika länder) innebär att du tillgodoräknar dig tidigare studier för att snabbare få en examen utomlands. Du kan till exempel hoppa på det sista året på en kandidatexamen utomlands om du redan har studerat en relevant KY/YH-utbildning eller annan eftergymnasial utbildning. Detta är mycket populärt bland svenska KY/YH-studenter som efter endast 1 år utomlands kan ha dubbla examen i sin hand. Är du intresserad av att göra en “Top up”, läs mer här och kontakta oss på info@blueberry.nu.
Man kan även tillgodoräkna sig tidigare studier eller arbetslivserfarenhet för att komma in på masterprogram utomlands, men detta brukar inte kallas för “Top up” eller “Advanced standing”. Läs mer om detta här.
Master’s Degree är samma sak som en svensk masterexamen och är ofta 1-2 år lång. De här utbildningarna kan du studera om du tidigare har en relevant kandidatexamen från Sverige eller från ett annat land. I vissa fall kan du även börja direkt på en Master’s Degree om du har relevant arbetslivserfarenhet eller till exempel har studerat på KY/YH i Sverige. Läs allt om Master’s Degree här.
Bachelor’s Degree är samma sak som en svensk kandidatexamen och är ofta 3 eller 4 år lång (3 år i bland annat Australien, Nya Zeeland och Malaysia och 4 år i USA). En Bachelor’s Degree kan du ofta studera direkt efter gymnasiet beroende så länge du uppfyller antagningskraven. Läs allt om Bachelor’s Degree här.
Associate’s Degree är en 2-årig utbildning i USA som du kan gå på college eller community college. Många väljer sedan att göra en transfer över till ett amerikanskt universitet. Läs mer om Associate’s Degree här.
“Free Mover” betyder att du studerar utomlands på egen hand, inte via till exempel ett utbytesprogram på ett svenskt universitet.
All information om transfer och det amerikanska skolsystemet hittar du här.
Nej, detta kan variera mellan olika länder. Till exempel är i USA en kandidatexamen typiskt sett 4 år lång medan den i Australien är 3 år lång (som i Sverige).
Har du studerat en relevant utbildning tidigare (exempelvis KY/YH i Sverige) kan du på vissa av våra skolor tillgodoräkna dig dina studier och efter endast 1 år utomlands gå ut med en kandidatexamen. Detta kallas ”Top-Up”. Allt du behöver veta om detta finns här.
Generellt sett är universitet utomlands större, dyrare, har mer akademisk tyngd och erbjuder längre utbildningar än college. Det finns dock gott om undantag som är bra att känna till. Ordet “College” kan betyda olika saker i olika länder och till och med på olika skolor. I England finns det till exempel flera mycket högt rankade skolor som heter något med “College”. I USA och andra länder kan ett college dessutom vara en del av (en fakultet) stora Ivy League-universitet som tillhör världens absolut bästa.
”Community College” är en amerikansk term. De här skolorna erbjuder ofta upp till 2 år långa utbildningar och det är populärt bland både amerikaner och internationella studenter att ta en Associate’s Degree. Efter 2 år kan man då göra en transfer över till ett universitetet och gå ut med en Bachelor Degree (kandidatexamen) efter ytterligare 2 år men till ett lägre pris totalt. Populära community colleges vi samarbetar med är bland annat Santa Monica College och Santa Barbara City College i Kalifornien. Läs mer om det amerikanska skolsystemet här.
Vill du veta mer detaljer kring hur man definierar de olika begreppen kan du läsa det här blogginlägget.
UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) är en ansökningscentral som används i Storbritannien likt hur ”Antagning.se” används i Sverige. Söker du till en skola som använder sig av UCAS i sin ansökningsprocess kommer hela ansökan att gå därigenom. Det kostar för närvarande 13 GBP att skicka in sin ansökan och detta betalas direkt till UCAS. Då våra studenter upplever att processen via UCAS kan vara lång och svår har Blueberry valt att hjälpa dig med hela ansökan via UCAS. Du kommer att få mer information när det är dags för dig att ansöka.
TOEFL kostar 260 USD och IELTS kostar 2400 kr. Här kan du läsa mer om språktester.
De college och universitet vi samarbetar med har olika krav när det gäller engelskakunskaper. Under fliken “Ansökan” på varje skola kan du se vad som gäller för just den. Ofta kan ditt gymnasiebetyg i engelska vara tillräckligt för att slippa ett engelskatest. Om du saknar det betyg i engelska från gymnasiet som skolan kräver kan du behöva göra engelskatester som TOEFL eller IELTS. Här kan du läsa mer om engelskatester.
Ja, vi guidar dig genom visumprocessen i samband med att du har blivit antagen till ett college eller universitet. Det är dock du personligen som måste ansöka om alla visumhandlingar.
Nej, flygresor bokar du separat.
Blueberry förmedlar inte boende men däremot kan vi ofta tipsa dig om boende på din studieort. Vi skapar Facebookgrupper och träffar för våra studenter som ska till samma stad och där kan du om du vill diskutera boende och hitta rumskompisar i förväg. I vissa fall kan även ditt college eller universitet aktivt hjälpa dig med boende på campus eller utanför campus. Information om detta hittar du under fliken “Boende” på respektive skola på hemsidan.
Du kan när som helst boka in en kostnadsfri studierådgivning på vårt kontor med någon av oss på Blueberry!
Blueberry arrangerar en stor mässa med ca 50 skolor och 1 000 besökare i Stockholm varje år i februari. Dessutom har vi ett stort Öppet Hus på vårt kontor på Grev Turegatan 35 i Stockholm i september varje år. Förutom det gör vi mängder av besök på gymnasieskolor och universitet runtom i Sverige året runt samt en hel del andra events runtom i landet. På den här sidan hittar du alltid våra kommande events.
Detta varierar mellan olika länder och olika skolor. Vi rekommenderar alltid att du är ute i så god tid som möjligt, gärna senast 3-4 månader innan kursstarten utomlands. Vi kan alltid prata med våra college och universitet och hjälpa studenter som vill in med kort varsel, men det finns inga garantier för att du kommer in där du vill om du är ute för sent. Under fliken “Ansökan” på varje skola på hemsidan finns information om sista ansökningsdag om det finns ett specifikt datum.
När du ansöker via Blueberry får du en snabbare och smidigare väg mot dina utlandsstudier. Hela Blueberrys ansökningsprocess och våra villkor hittar du här.
Ja. Personlig Tränare (PT) är inte ett så kallat ”reglerat yrke” där du behöver Socialstyrelsens godkännande. Detta behöver du dock om du till exempel vill bli sjukgymnast. Du kan med andra ord studera till PT på förstklassiga utbildningar på exempelvis TAFE Queensland i Australien eller Southampton Solent University i England och sen börja jobba direkt i de länderna eller i Sverige.
Mäklarutbildningar skiljer sig åt i olika länder och Mäklare är ett så kallat ”reglerat yrke” i Sverige. Vill du bli mäklare utomlands och sen jobba i Sverige rekommenderar vi att du kontaktar Fastighetsmäklarförbundet för att höra vad de säger om just den utbildning du är intresserad av.
Utbildningar för dig som vill bli exempelvis läkare, tandläkare, psykolog eller sjuksköterska skiljer sig en del från andra utbildningar. Vi rekommenderar att du alltid hör dig för med Socialstyrelsen när du hittat en utbildning utomlands som du vill gå. När du har studerat färdigt kommer du behöva skicka in en ansökan till Socialstyrelsen som sedan tar ställning till om din examen motsvarar en svensk utbildning inom samma område. Om din examen inte skulle motsvara en svensk utbildning så kompletterar du med de kurser som fattas på ett svensk universitet eller högskola och därefter kan myndigheten göra en ny bedömning.
Nej, generellt sett inte, även om det förstås är meriterande på ditt CV.
Vi rekommenderar alltid att du har en heltäckande försäkring när du studerar utomlands. I många länder (till exempel Australien och USA) är det dessutom ett krav att du har en försäkring.
I Australien måste du som svensk student teckna försäkringen OSHC (Overseas Health Cover). Detta är dock inte en heltäckande försäkring och vi rekommenderar därför att du lägger till Goudas försäkring ”Studera Utomlands”. Försäkringen är speciellt framtagen för dig som studerar utomlands en längre tid och ger dig ett fullgott skydd vid utlandsstudier. Läs mer om försäkringen här.
Är du inskriven på ett svenskt universitet kan du ha möjlighet att få försäkring genom Kammarkollegiet istället. Då behöver du inte ta OSHC. Observera att du endast kan få försäkring från Kammarkollegiet om du är inskriven vid ett svenskt universitet under din studietid utomlands. Du måste också alltid få godkännande från ditt svenska universitet att de ordnar och betalar Kammarkollegiets försäkring för dig.
Kursavgiften betalas inför varje termin. Det brukar ske 2-4 veckor innan kurserna startar och när studenten fått pengar från CSN.
Generellt sett klarar sig våra studenter bra på pengarna från CSN men vi rekommenderar att du även har med lite egna sparpengar då många större städer kan vara dyra att bo och leva i. Dessutom vill du kanske resa i samband med studierna.
I länder som Australien, Nya Zeeland och England får du också jobba vid sidan av studierna om du vill ha mer pengar över.
Ja, CSN har ett så kallat merkostnadslån. Du har möjlighet att låna pengar från CSN för att finansiera flygresan till och från kursorten. Du kan även låna pengar till en försäkring från Sverige, exempelvis Goudas försäkring ”Studera Utomlands” som kan tecknas via oss på Blueberry. Läs mer om försäkring här. Du kan också läsa mer om CSN för utlandsstudier här.
Generellt sett behöver inte svenska studenter göra tester som SAT, GMAT, GRE och ACT till de skolor som Blueberry samarbetar med. Det finns ett par undantag som exempelvis en del MBA-utbildningar.
Ja, på vissa college och universitet kan du tillgodoräkna dig relevant arbetslivserfarenhet och direkt hoppa in i mer avancerade studier. Du kan exempelvis gå direkt in på masternivå trots att du inte tidigare studerat vid ett universitet. Du kan läsa mer om det här.
Nästan alla högskolor och universitet i Sverige använder sig av Ladok där man själv kan logga in och skapa ett intyg på svenska eller engelska.
Först och främst kan du vända dig till din gymnasieskola och se ifall de kan översätta betyget åt dig. Går inte det så samarbetar Blueberry med en översättare som tar 400 kr för detta.
GPA står för ”Grade Point Average” och är ett amerikanskt system för att räkna ut snittbetyg. Det används dock även ibland i andra länder som exempelvis Australien. Du kan räkna ut ditt GPA från högskola eller universitet på den här sidan.
Ditt betygssnitt från gymnasiet kan du enkelt räkna ut på den här sidan.
Nej, meritpoäng från gymnasiet och högskoleprov räknas inte utomlands.
Du måste inte ha höga betyg för att kunna studera utomlands. Vi kan hjälpa dig till flera bra college och universitet som accepterar lägre gymnasiebetyg. Blueberry samarbetar även med ett antal skolor utomlands där det inte alls är ett krav att man har ett slutbetyg från gymnasiet. Mer information för dig med lågt eller ofullständigt gymnasiebetyg hittar du här.
Det är respektive college/universitets villkor som gäller för återbetalning och avgifter vid exempelvis avbokning och uppskjutande av studier och det är viktigt att du tar del av skolans villkor i samband med att du gör din ansökan. Vi försöker dock alltid hjälpa dig om det skulle uppstå några problem. Det är viktigt att du kontaktar oss så snart som möjligt i sådana fall. Om du väntar minskar chanserna att kunna få tillbaka några pengar. Om du fullföljer dina studier på en skola så brukar du aldrig ha rätt till återbetalning oavsett om du var nöjd med utbildningen eller inte. Se våra fullständiga ansökningsvillkor här.