FAQ – Läkarutbildning utomlands

FAQ Studera till läkare utomlands

Frågor och svar om antagningen till läkarprogrammet för dig som vill studera till läkare utomlands inom EU.

Hur blir jag antagen till en läkarutbildning utomlands – betyg eller antagningsprov?

De flesta universitet bedömer både ditt gymnasiebetyg och resultatet från ett antagningsprov. Det enda universitetet som antar dig utan ett specifikt antagningsprov är Riga Stradins University. De utgår från ditt gymnasiebetyg och har specifika krav på vilka betyg du ska ha uppnått i olika ämnen.

Vilka ämnen måste jag ha läst på gymnasiet för att bli antagen till en läkarutbildning utomlands?

Generellt bör du ha läst Biologi och Kemi / Naturkunskap. Du behöver inte ha gått Naturprogrammet men du måste ha fullständiga betyg samt ha en högskoleförberedande examen från gymnasiet.

Vilket betyg måste jag ha för att bli antagen till läkarprogrammet?

Det skiljer sig en del men generellt bör du inte ha lägre än C i kemi och biologi 1 och 2, eller A/B i naturkunskap 1 och 2.

Hur räknas det om jag läst upp på KOMVUX?

Du bedöms lika som de som fått motsvarande betyg från gymnasiet.

Måste jag ha gått ut gymnasiet för att ansöka till en läkarutbildning?

Nej du kan ansöka under det 3:e året på gymnasiet.

Riga Stradins University antar ju enbart på gymnasiebetygen, när måste jag visa upp mitt slutbetyg?

Du kan ansöka under vårterminen så länge som du kan visa upp ett fullständigt betyg senare när du går ut gymnasiet

Hur kan jag förbereda mig inför antagningsproven för mina läkarstudier?

Du får möjlighet att gå igenom exempel på frågor från tidigare test, Blueberry hjälper dig med underlag. Du kan även gå en pre-med kurs.

Är antagningstesten för läkarutbildning svåra?

Det varierar en del, men generellt motsvarar proven steg 2 i de aktuella ämnena från gymnasiet.

När kan / bör jag skicka in min ansökan till läkarprogrammet?

Några skolor börjar med antagningstest redan i januari inför starten i september, medan andra väntar några månader. Kontakta oss för detaljerad information. Riga Stradins University har antagning även till vårterminen som startar i februari.

Hur stor chans är det att jag kommer in på en läkarutbildning utomlands?  

Vi på Blueberry har bra koll och kan ge dig personliga råd och tips inför din ansökan. Tveka inte att slå oss en signal 08-408 88 499 eller kontakta oss via mail för gratis hjälp med dina frågor och hela ansökan.

Engelska är undervisningsspråket för läkarutbildningen, hur fungerar praktikperioderna?

De första åren träffar du inga patienter och all undervisning sker på engelska. När du sedan kommer till fasen där du träffar patienter har du fått lektioner i det utländska språket (det ingår i alla program). Oftast träffar du patienter tillsammans med en liten grupp på 2-4 klasskompisar samt en handledare. Vår erfarenhet är att många funderar över det här under tiden man söker men väl på plats under praktikperioderna fungerar det bra.

Kan jag börja jobba direkt efter avklarade studier, vad gäller beträffande läkarlegitimationen?

Läkarutbildningarna inom EU håller den nivån som krävs för att du ska kunna jobba i majoriteten av EU-länderna. Du som vill arbeta i Sverige söker svensk yrkeslegitimation via Socialstyrelsen. Det finns även länder utanför EU, t ex USA som godtar olika läkarutbildningar som ges av universitet i  EU-länder.

Kan jag täcka alla kostnader för läkarutbildningen med lån från CSN?

Du kan söka studiemedel till alla medicinskolor som Blueberry samarbetar med. Generellt gäller att du får låna maximalt ca 370.944 till kursavgiften – som fördelas under 6 läsår. I tillägg till det får du lån och bidrag månadsvis på 13.500kr för mat och boende och detta har du rätt till i 240 veckor vilket motsvarar 6 läsår. Du kan även låna till resor och försäkringar.

Det kan vara bra att veta att Jessenius Faculty of Medicine i Slovakien är skolan med klart lägst undervisnings- och boendekostnad.

Sammanfattningsvis kan man säga att våra läkarstudenter ofta bor billigt och kan föra över pengar från boendepotten till att betala undervisningsavgiften. De flesta sommarjobbar också och kan därmed klara av att finansiera sina studier.

Var kan jag studera till läkare utomlands genom Blueberry?