Studenter examen

Stipendium för utlandsstudier

Söka stipendium för utlandsstudier – en översikt

Att söka stipendium för utlandsstudierna är ett perfekt sätt att få ned kursavgiften och det finns många stipendier att söka, men hur hittar man rätt stipendium för utlandsstudier? Här ger vi dig en översikt över var du hittar aktuella stipendier.

Vad är ett stipendium?

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag eller gåva i form av pengar som delas ut till personer eller organisationer av olika anledningar. Du kan söka stipendium för olika ändamål så som studier, utlandsstudier, forskning, ideellt arbete, sport och mycket annat. Det finns också stipendier att söka för den som har det dåligt ekonomiskt ställt eller lider av en specifik sjukdom. Stipendium är generellt sätt personligt och utdelningen sker i syfte att täcka framtida kostnader.

Blueberrys stipendium för studier utomlands

Ska du studera utomlands under hösten 2024? Ta chansen att ansöka till vårt stipendium för studier utomlands. Oavsett var i världen du ska studera och oavsett vilket ämne kan du ansöka! 10 000 kr delas ut till en stipendiat. Läs mer om stipendiet här.

Andra möjligheter till ekonomisk ersättning: Blueberryambassadör

Blueberry utser årligen en eller flera ambassadörer som studerar på våra college och universitet utomlands. Alla är välkomna att söka tjänsten som ambassadör och du behöver inte ha ansökt till något program när du skickar in ansökan, men din plan bör vara att påbörja studierna inför vårterminen, alternativt höstterminen under det aktuella året du söker till ambassadör. Som ambassadör på sociala medier kommer du att vara en viktig del i Blueberrys marknadsföring. Du hjälper till att stärka vår varumärkesprofil och arbetar med att inspirera andra att precis som du ta steget att studera utomlands!

Är du intresserad av att bli ambassadör på sociala medier? Läs mer här.

Vart kan man vända sig för att söka stipendium för utlandsstudier?  

Nedan finner du en lista på sidor som erbjuder sammanställningar av olika stipendium för utlandsstudier, söktjänster för stipendium eller egna stipendium för utlandsstudier:

 • Enkla Media – Delar ut två stipendium varje år på 5000 kr.
 • Fotakuten – Delar ut två stipendium varje år på 5000 kr.
 • Globalgrant.com – Sökfunktion för att hjälpa dig att hitta fonder och stipendium som du kan söka till.
 • Länsstyrelsen.se – På Länsstyrelsernas Stiftelsesök kan du söka fram stiftelser som erbjuder olika former av stipendium.
 • Karriärföretagen.se – På Karrärföretagen finner du över 500 stipendium som du kan filtrera på efter utbildning.
 • Kreditkoll.se – Delar ut två stipendium varje år på 5000 kr.
 • Mystep.se – Delar ut två stipendium varje år på 5000 kr.
 • Stipendieguiden.com – Här kan du söka fram stipendium som du kan ansöka om för olika ändamål.
 • Studiestipendier.se – Här får du en översikt över olika stipendium för utlandsstudier.
 • Sambla.se – Delar ut ett stipendium på 10 000 kronor till dig som är student vid svenskt universitet eller högskola och redan har, eller kommer studera utomlands.

Sök stipendium lokalt – Svenska stipendier för utlandsstudier

De vanligaste stipendiegivarna är arbetsgivare, den kommun du bor i och skolor där du studerar eller har studerat. Det kan därför löna sig att börja söka lokalt i din hemort.

 • Kontakta din kommun och länsstyrelse och hör om de har någon förteckning över stipendium för utlandsstudier knutna till ditt närområde.
 • Fråga din arbetsgivare! Många större företag delar ut stipendier till anställda, där stipendium för utlandsstudier är en del av det. Dessutom kan arbetsgivaren se dina studier utomlands som en fortbildning som gynnar dig i jobbet och karriären och därför vara villiga att sponsra åtminstone en del av dina studier utomlands.
 • Kontakta din svenska skola. Studentkår eller studievägledare brukar kunna tipsa dig om det finns något stipendium för utlandsstudier du kan söka som är knutet till skolan eller din utbildning du har i Sverige.
 • Församlingar, föreningar och fackförbund du är med i är andra potentiella stipendiegivare. Dessutom finns det vissa stipendium för utlandsstudier som bara kan sökas av föreningar. Vilket då ger dig möjligheten att söka stipendium för utlandsstudier genom den förening du är med i.

Behöver jag betala skatt för mitt stipendium för utlandsstudier?

Oftast behöver du inte betala skatt på ditt stipendium för utlandsstudier. Undantag för detta kan vara när det krävs en motprestation för stipendiet. Om du har fått stipendium från din arbetsgivare kan du i vissa fall behöva betala skatt.

Kan jag söka stipendium för utlandsstudier från det universitet som jag ska studera på?

Många universitet utomlands har stipendier för internationella studenter. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt att söka ditt stipendium i samband med din ansökan till skolan. Nedan listar vi vilka skolor du kan söka stipendier hos när du gör en ansökan via oss.

Aktuella stipendium för utlandsstudier

Stipendium för utlandsstudier i Australien

 • Academy of Interactive Technology – Internationella studenter som påbörjar sina studier under 2024 får ett stipendium på 25% av kursavgiften under hela sin utbildning.
 • Billy Blue College of Design – När du ansöker via Blueberry får du 30% rabatt på kursavgiften för utbildningar.
 • Bond University – Chans att få 30% scholarship på fulla program om du ansöker via oss på Blueberry.
 • Edith Cowan University – På ECU har alla internationella studenter som söker till en Bachelor chans att få ett stipendium på 20 % av kursavgiften.
 • Griffith University – Möjlighet att söka stipendium som ger 25-50% avdrag på kursavgiften för kursstart under 2024.
 • JMC Academy – Möjlighet att söka till 2 olika stipendium, varav ett är baserat på dina betyg från gymnasiet och det andra på dina betyg för de två första terminerna på JMC. De erbjuder även ett ambassadörsjobb som betalas i form av upp till AUD3000 avdrag för kursavgiften.
 • Macquarie University Macquarie erbjuder ett mycket förmånligt stipendium för europeiska studenter som ansöker till något av skolans program på kandidat- eller masternivå.
 • Torrens University – Via Blueberry får du upp till 30% rabatt på kursavgiften för kurser eller program inom Business, Health och Design.
 • University of the Sunshine Coast – Erbjuder stipendium på 15% av kursavgiften.
 • University of Technology Sydney – För europeiska studenter som ska studera en Bachelor degree erbjuder UTS ett stipendium på 40% av kursavgiften.
 • UNSW Sydney – UNSW erbjuder sina studenter ett flertal stipendium att söka efter att du blivit antagen (mellan 1500 och 25 000 AUD för hela utbildningen).
 • Queensland University of Technology – För program finns möjlighet att få stipendium på 25% av kursavgiften de två första terminerna.
 • Swinburne University of Technology – Erbjuder stipendium på upp till 30% beroende på dina betyg från gymnasiet, för ansökningar till hela Bachelor eller Master program.
 • University of Queensland – Erbjuder stipendium på 25% för dig som söker till ett Bachelor- eller Master program med kursstart 2024.
 • University of Wollongong – På University of Wollongong har internationella studenter som söker till en Bachelor chans att få ett Merit Scholarship på 30% av terminsavgiften.

Stipendium för utlandsstudier i England

 • Arts University Bournemouth – Arts University Bournemouth erbjuder stipendium på 5,000 GBP per läsår för Bachelor’s Degree, samt ett stipendium för Study Abroad på på 1,500 GBP för både vår- och höstterminen 2024.
 • London South Bank University – Chans att ansöka om stipendium för Bachelor Degree och Master Degree på upp till 2000 GBP per läsår.

Stipendium för studier i Japan

Stipendium för studier i Nya Zeeland

 • University of Auckland – Erbjuder ett stipendium värt 10 000 NZD (ca 66 000 SEK) som finns att ansöka för antingen Undergraduate eller Postgraduate nivå.

Stipendium för utlandsstudier i USA

 • Berkeley College – Erbjuder stipendium för degrees som ger 15-30% avdrag på kursavgiften. Möjlighet finns även att få stipendium på 1500 USD när du läser 1 till 2 terminer Study Abroad.
 • California State University San Marcos – För en hel Bachelor’s degree kan du söka stipendium som täcker 50% av kursavgiften.
 • Hawaii Pacific University – Blueberry-studenter som uppfyller ansökningskriterierna får ett stipendium automatiskt både på Study Abroad och Bachelor’s degree.
 • New York Film Academy – Du kan söka två stipendier från NYFA om du planerar att gå ett program som är minst ett år långt. Ett som kallas Talent Based som baseras på skolans bedömning av din portfolio eller audition. Samt ett som kallas Need Based och tilldelas baserat på en motivering om varför du behöver extra ekonomisk hjälp.
 • University of Wisconsin-Madison – Stipendium för Study Abroad erbjuds för studier på både undergraduate och postgraduate nivå.
 • North Park University – Studenter som söker via Blueberry och blir antagna till en Bachelor’s degree får ett stipendium på 24 000 USD per år om man väljer att bosätta sig on-campus.
 • Mercy University – Studenter som söker via Blueberry erbjuds stipendier på upp till 7000 USD per år för en hel Bachelor’s degree.
 • UC Santa Barbara – Blueberrys studenter får stipendium på 10% på både diplom och fristående kurser.

 

Vill du studera utomlands samtidigt som du idrottar på college? Upptäck möjligheten att få idrottsstipendium och bli en student-athlete i USA eller Kanada! Få mer information om utlandsstudier med idrottsstipendium hos Keystone Sports.

Läs mer om idrottsstipendium via Keystone Sports här

 


Sök stipendium för utlandsstudier – 10 tips för din ansökan

 1. Börja söka efter olika stipendier i god tid. De flesta stiftelser är rätt hårda med deadlines och tar generellt inte emot sena ansökningar
 2. Gör en sammanställning över alla relevanta stipendier för utlandsstudier som du planerar att söka. Gör din research över stipendier som du kan söka eller använd en stipendietjänst.
 3. Sätt upp en tidsplan över när du ska ha ansökan klar.
 4. Läs ansökningskraven noggrant.
 5. Fundera över vad som utmärker dig som kandidat och punkta upp det viktigaste du vill förmedla.
 6. Lägg vikt vid det som efterfrågas, ofta är det viktigt att lyfta varför du valt din utbildning och vad du aspirerar att göra i framtiden.
 7. Samla alla dokument som styrker dina meriter.
 8. Skriv ett ansökningsbrev som du använder som mall och gör mindre ändringar i utifrån det stipendium du söker. På så sätt sparar du tid och ser till att du har ett grymt skrivet brev som grund.
 9. Låt någon korrläsa din ansökan i god tid innan deadline.
 10. Var tydlig med varför just du är förtjänt av detta stipendium. Var inte blyg – Du förtjänar det där stipendiet!

 

Har du frågor om stipendium för utlandsstudier? Kontakta oss nedan.

Kontakta oss

Blueberrys ambassadörsjobb

Läs mer
Studera Social Media utomlands på blueberry.nu