Studenter examen

Stipendium för utlandsstudier

Söka stipendium för utlandsstudier – en översikt

Att söka stipendium för utlandsstudierna är ett perfekt sätt att få ned kursavgiften och det finns många stipendium att söka, men hur hittar man rätt alla stipendier? Här ger vi dig en översikt över var du hittar aktuella stipendium för dina utlandsstudier.

Vad är ett stipendium?

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag eller gåva i form av pengar som delas ut till personer eller organisationer av olika anledningar. Du kan söka stipendium för olika ändamål så som studier, utlandsstudier, forskning, ideelt arbete, sport och mycket annat. Det finns också stipendier att söka för den som har det dåligt ekonomiskt ställt eller lider av en specifik sjukdom. Stipendium är generellt sätt personligt och utdelningen sker i syfte att täcka framtida kostnader.

Vart kan man vända sig för att söka stipendium för utlandsstudier?  

Hitta stipendium via hittastipendier.com     

Letar du efter ett enkelt sätt att dryga ut studentkassan? Hittastipendier.com är din guide i stipendiedjungeln och hjälper dig att hitta rätt på nolltid! Du gör deras enkla test på 2 minuter, de matchar dina svar mot relevanta stipendiegivare och skickar ut en komplett lista till dig med sökbara stipendier. Just nu så får du 33% hos hittastipendier.com med rabattkoden: BLUEBERRY 

Andra sidor som erbjuder sammanställningar av olika stipendium för utlandsstudier, söktjänster för stipendium eller aktuella egna stipendium är:

Går det att söka stipendium för utlandsstudier från Blueberry?

Vi på Blueberry erbjuder ett stipendium för dig som ska studera utomlands på ett college eller universitet under höstterminen 2023. Stipendiet kan du kan söka oavsett var eller vad du ska studera och det ger dig chans att få ett stipendium på 15 000 kronor. Läs mer om hur du söker till Blueberrys stipendium för utlandsstudier här!

Sök stipendium lokalt – Svenska stipendium för utlandsstudier

De vanligaste stipendiegivarna är arbetsgivare, den kommun du bor i och skolor där du studerar eller har studerat. Det kan därför löna sig att börja söka lokalt i din hemort.

 • Kontakta din kommun och länsstyrelse och hör om de har någon förteckning över stipendier för utlandsstudier knutna till ditt närområde.
 • Fråga din arbetsgivare! Många större företag delar ut stipendier till anställda, där stipendium för utlandsstudier är en del av det. Dessutom kan arbetsgivaren se dina studier utomlands som en fortbildning som gynnar dig i jobbet och karriären och därför vara villiga att sponsra åtminstone en del av dina studier utomlands.
 • Kontakta din svenska skola. Studentkår eller studievägledare brukar kunna tipsa dig om det finns några stipendier för utlandsstudier du kan söka som är knutna till skolan eller din utbildning du har i Sverige.
 • Församlingar, föreningar och fackförbund du är med i är andra potentiella stipendiegivare. Dessutom finns det en del stipendier för utlandsstudier som bara kan sökas av föreningar. Vilket då ger dig möjligheten att söka stipendium för utlandsstudier genom den förening du är med i.

Behöver jag betala skatt för mitt stipendium?

Oftast behöver du inte betala skatt på ditt stipendium. Undantag för detta kan vara när det krävs en motprestation för stipendiet. Om du har fått stipendium från din arbetsgivare kan du i vissa fall behöva betala skatt.

Kan jag söka stipendium från det universitet som jag ska studera på?

Många universitet utomlands har stipendier för internationella studenter. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt att söka ditt stipendium i samband med din ansökan till skolan. Nedan listar vi vilka skolor du kan söka stipendier hos när du gör en ansökan via oss.

Stipendium för studier i Australien

Stipendium för studier i England

Stipendium för studier i Japan

Stipendium för studier i Nya Zeeland

Stipendium för studier i USA

Alla aktuella stipendier på våra skolor hittar du här.

Ekonomiskt ersättning som Blueberryambassadör

Blueberry utser årligen en eller flera ambassadörer som studerar på våra college och universitet utomlands. Alla är välkomna att söka tjänsten som ambassadör och du behöver inte ha ansökt till något program när du skickar in ansökan, men din plan bör vara att påbörja studierna mellan juli till november under det aktuella året. Som ambassadör på sociala medier kommer du att vara en viktig del i Blueberrys marknadsföring. Du hjälper till att stärka vår varumärkesprofil och arbetar med att inspirera andra att precis som du ta steget att studera utomlands!

Är du intresserad av att bli ambassadör på sociala medier? Läs mer här.


10 tips för din stipendieansökan

 1. Börja söka efter olika stipendier i god tid. De flesta stiftelser är rätt hårda med deadlines och tar generellt inte emot sena ansökningar
 2. Gör en sammanställning över alla relevanta stipendier som du planerar att söka. Gör din research över stipendier som du kan söka eller använd en stipendietjänst så som hittastipendier.com
 3. Sätt upp en tidsplan över när du ska ha ansökan klar.
 4. Läs ansökningskraven noggrant.
 5. Fundera över vad som utmärker dig som kandidat och punkta upp det viktigaste du vill förmedla.
 6. Lägg vikt vid det som efterfrågas, ofta är det viktigt att lyfta varför du valt din utbildning och vad du aspirerar att göra i framtiden.
 7. Samla alla dokument som styrker dina meriter.
 8. Skriv ett ansökningsbrev som du använder som mall och gör mindre ändringar i utifrån det stipendium du söker. På så sätt sparar du tid och ser till att du har ett grymt skrivet brev som grund.
 9. Låt någon korrläsa din ansökan i god tid innan deadline.
 10. Var tydlig med varför just du är förtjänt av detta stipendium. Var inte blyg – Du förtjänar det där stipendiet!

Har du frågor om stipendium? Kontakta oss nedan.

Kontakta oss

Blueberrys ambassadörsjobb

Läs mer
Studera Social Media utomlands på blueberry.nu