Studenter examen

Stipendium för utlandsstudier

Söka stipendium för utlandsstudier – en översikt

Att söka stipendium för utlandsstudierna är ett perfekt sätt att få ned kursavgiften och det finns många stipendium att söka, men hur hittar man rätt i stipendium för utlandsstudier? Här ger vi dig en översikt över var du hittar aktuella stipendium för dina utlandsstudier.

Vad är ett stipendium?

Kort sagt så är ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som delas ut till exempelvis individuella personer som stöd för studier som i det här syftet, organisationer eller för viss forskning. Stipendium är generellt sätt personligt och utdelningen sker i syfte att täcka framtida kostnader.

1. Sök stipendium lokalt – Svenska stipendium för utlandsstudier 

De vanligaste stipendiegivarna är arbetsgivare, den kommun du bor i och skolor där du går eller har gått. Det kan därför löna sig att börja söka lokalt i din hemort.

 • Kontakta din kommun och länsstyrelse och hör om de har någon förteckning över stipendier för utlandsstudier knutna till ditt närområde.
 • Fråga din arbetsgivare! Många större företag delar ut stipendier till anställda, där stipendium för utlandsstudier är en del av det. Dessutom kan arbetsgivaren se dina studier utomlands som en fortbildning som gynnar dig i jobbet och karriären och därför vara villiga att sponsra åtminstone en del av dina studier utomlands.
 • Kontakta din svenska skola. Studentkår eller studievägledare brukar kunna tipsa dig om det finns några stipendier för utlandsstudier du kan söka som är knutna till skolan eller din utbildning du har i Sverige.
 • Församlingar, föreningar och fackförbund du är med i är andra potentiella stipendiegivare. Dessutom finns det en del stipendier för utlandsstudier som bara kan sökas av föreningar. Vilket då ger dig möjligheten att söka stipendium för utlandsstudier genom den förening du är med i.

2. Sök stipendium för utlandsstudier via din utländska skola

Tillgängliga stipendier för svenska utlandsstudenter. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt att söka ditt stipendium i samband med din ansökan till skolan.

Stipendium för studier i Australien

Stipendium för studier i England

Stipendium för studier i Japan

Stipendium för studier i Nederländerna

Stipendium för studier i Nya Zeeland

Stipendium för studier i USA

Alla aktuella stipendier på våra skolor hittar du här.

3. Blueberrys stipendium för utlandsstudier

Blueberrys stipendium för utlandsstudier kan du söka oavsett var du ska studera och stipendiet går att söka för alla typer av utbildningar. Just nu kan du söka Blueberrys stipendium för utlandsstudier för höstterminen 2022.

4. Hitta stipendium via en stipendiekonsult

Stipendiekonsulter tar fram information om stipendier som passar dig, om du kan avvara några hundralappar så kan du anlita en stipendierådgivare som tar fram en lista på många olika stipendier som du kan söka. När konsulten gjort sammanställningen får du besked om hur många de har hittat och det är först då som du tar ställning till om du vill köpa materialet eller inte.

5. Övriga tips på stipendium för utlandsstudier

En utförlig länksamling kan vara en bra startpunkt i ditt stipendiesökande, här nedan ger vi några tips på andra hemsidor som erbjuder sammanställningar av olika stipendium för utlandsstudier eller aktuella egna stipendium:

6. Ekonomiskt ersättning som Blueberryambassadör

Blueberry utser årligen en eller flera ambassadörer som studerar på våra college och universitet utomlands. Alla är välkomna att söka tjänsten som ambassadör och du behöver inte ha ansökt till något program när du skickar in ansökan, men din plan bör vara att påbörja studierna mellan juli till november under det aktuella året. Som ambassadör på sociala medier kommer du att vara en viktig del i Blueberrys marknadsföring. Du hjälper till att stärka vår varumärkesprofil och arbetar med att inspirera andra att precis som du ta steget att studera utomlands!

Är du intresserad av att bli ambassadör på sociala medier? Läs mer här.

7. Stipendium för Blueberrys PreMed-kurs

I samband med att Blueberry fyller 20 år erbjuder vi två stipendium på vår egen PreMed-kurs på 50% av kursavgiften. Stipendiet gäller inför kursstart den 3 oktober 2022 och två stipendiater kommer att utses. Mer information om Blueberrys Premed och hur du ansöker om stipendiet hittar du här.


Söka stipendium – Tips för ansökan

 • Börja söka efter olika stipendium i god tid.
  De flesta stiftelser är rätt hårda med deadlines och tar generellt inte emot sena ansökningar
 • Gör en sammanställning över alla relevanta stipendium som du planerar att söka.
  Gör din research över stipendium som du kan söka, sammanställ ett dokument där du samlar information som webbadress, belopp och deadline.
 • Sätt upp en tidsplan över när du ska ha ansökan klar.
 • Läs ansökningskraven noggrant.
 • Fundera över vad som utmärker dig som kandidat och punkta upp det viktigaste du vill förmedla.
 • Lägg vikt vid det som efterfrågas, ofta är det viktigt att lyfta varför du valt din utbildning och vad du aspirerar att göra i framtiden.
 • Samla alla dokument som styrker dina meriter.
 • Skryt gärna, men gör det snyggt!
 • Låt någon korrläsa din ansökan i god tid innan deadline.

Har du frågor om stipendium? Kontakta oss nedan.

Kontakta oss

Blueberrys ambassadörsjobb

Läs mer
Studera Social Media utomlands på blueberry.nu