Stipendier för utlandsstudier

Stipendier för utlandsstudier

Behöver du mer pengar för att finansiera dina utlandsstudier? Läser du på en studiemedelsberättigad utbildning (minst 3 veckor inom EU och minst 13 veckor i resten av världen) har du rätt till lån och bidrag från CSN. Ett annat alternativ kan vara att söka ett stipendium för utlandsstudier som finansierar delar av dina studiekostnader.

Det finns en hel del stipendier som du kan söka. Vi har inga möjligheter att aktivt hjälpa dig med stipendieansökan men här har vi sammanställt en stipendieguide med information om var du kan hitta stipendium samt hur du ansöker.

Det finns massor med stipendier om man väl börjar leta. De flesta har dock speciella krav som du måste uppfylla för att vara behörig att söka. Här nedan listar vi fyra olika sätt att hitta stipendium för utlandsstudier. Du bör använda dig av flera olika sätt att söka för att hitta så många tänkbara stipendier som möjligt. Då har du störst chans att lyckas.

Leta stipendier lokalt

De vanligaste stipendiegivarna är arbetsgivare, den kommun du bor i och skolor där du går eller har gått. Det kan därför löna sig att börja söka lokalt:

  • Kontakta din kommun och länsstyrelse och hör om de har någon förteckning över stipendier knutna till ditt närområde.
  • Fråga din arbetsgivare. Många större företag delar ut stipendier till anställda. Dessutom kan arbetsgivaren se dina studier som en fortbildning som gagnar dig i jobbet och således vara villiga att betala åtminstone en del av dina studier.
  • Kontakta din svenska skola. Studentkår eller studievägledare brukar kunna tipsa dig om det finns några stipendier för dig att söka som är knutna till skolan eller din utbildning.
  • Församlingar, föreningar och fackförbund du är med i är andra potentiella stipendiegivare. Dessutom finns det en del stipendier som bara kan sökas av föreningar. Då är det möjligt att du kan söka något av dessa genom en förening som du är med i.

Ditt utländska college eller universitet

Många av våra college och universitet i exempelvis USA och Australien har stipendium som framtida studenter kan söka. Aktuella stipendier hittar du på den här sidan.

Blueberrys eget stipendium för utlandsstudier

Blueberry delar årligen ut ett stipendium som du kan söka för våra utbildningar och arbetsprogram utomlands. Läs allt stipendiet här.

Stipendie-hemsidor

Göteborgs universitets stipendielänkar
En mycket utförlig länksamling som kan vara en bra startpunkt i ditt stipendiesökande.

Stipendiekonsulter

Om du kan avvara några hundralappar så kan du anlita en stipendierådgivare som tar fram en lista på det stipendier du kan söka. Här nedan finner du en länk till en stipendiekonsult där du också hittar en del annan matnyttig stipendieinformation:

Skandinavisk stipendieinformation
De tar fram information om stipendier som passar dig. Sedan får du besked om hur många de har hittat och det är först då behöver du tar ställning till om du vill köpa materialet.

Sök aktuella stipendier utomlands

Läs mer

Blueberrys ambassadör-stipendium

Läs mer