Utlandsstudier i Schweiz, ansök via Blueberry.nu

Studera i Schweiz

Studera utomlands i Schweiz

Schweiz är ett av de länder i Europa som har en landgräns mot flest andra länder, slagna av Ungern och Serbien med 7 respektive 8 grannländer. Med 8 miljoner invånare ligger landet i centrum för många av världens internationella organisationer, organisationer så som FN, Röda Korset, WTO Världshandelsorganisationen och World Economic Forum har huvudkontor i landet. Schweiz är ett land som har starka kopplingar och goda karriärmöjligheter inom politik, business, bank och finansbranschen, internationella samarbeten och diverse organisationer. Schweiz huvudstad är Bern men landets största städer är Zürich, Geneve, Basel och Lausanne.

Den Schweiziska naturen

Schweiz ligger i Centraleuropa och är till största delen beläget i alpregionen. Landet är en av Europas mindre stater med en yta på 41 000 km², något större än Skåne och Småland sammanlagt. Det schweiziska klimatet domineras av vindar från Atlanten i väst, vindar från Medelhavet i söder, vindar från Ungern och Asien i öst och mellaneuropeiska lågtryck i norr. Under sommaren ligger medeltemperaturen mellan 18 och 20 grader i dalarna och runt 10 grader uppe i bergen. Sommartid brukar gränsen för minusgrader ligga kring 3 000 m ö.h.

Med sitt bergiga landskap har Schweiz många dalgångar med djupa, långsmala sjöar. I sydväst gränsar landet till Lake Geneva och i norr till Lake Constance. Lake Neuchâtel är med en areal av 218 km² den största av de insjöar som i sin helhet ligger i Schweiz.

Schweizisk mat – rösti, bröd och ost!

Det schweiziska köket består av en mängd maträtter från olika regioner. Influenser har kommit från grannländer såsom det italienska, tyska och franska köket. Maten är ofta näringsrik och hälsosam med många osträtter och brödsorter, mums! Fonduer av olika sorters är populära i landet och även potatisrätten Rösti härstammar från Schweiz.

Studieorter

Bra att veta om Schweiz

Valuta

Schweizerfranc (CHF). Läs mer om valuta till Schweiz hos Forex.

Eluttag

230 Volt, adapter behövs ibland.

Vaccination

Läs vaccinationsguidens råd för resor till Schweiz. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UD:s reseinformation

Vad bör man tänka på när man vill jobba eller studera i Schweiz? Vi hänvisar till UD:s reseinformation för Schweiz.

Visum

Sverige och Schweiz har ett samarbete genom Schengensamarbetet som säger att Svenskar inte behöver visum för att studera eller arbeta i Schweiz.

College & Universitet

Studera i Schweiz - Blueberrys utbud av skolor