studera-i-singapore-asien

Studera i Singapore

Studera utomlands i Singapore

Vi på Blueberry är stolta över att presentera en ny studiedestination på vår sida – Singapore! Och detta resmål är helt unikt, för det är faktiskt den första studieplatsen vi erbjuder som är en stadsstat, det vill säga både ett land och en stad. Singapore har mycket att erbjuda dig som student: fantastisk arkitektur, god mat, en färgsprakande kultur, möjligheter att resa i resterande Sydostasien och mycket mer. Trots detta är det inte många som vet mycket om denna lilla stadsstat. Visste du till exempel att det är förbjudet att tugga tuggummi här? Det beror på att regeringen vill minska nedskräpningen av stadens gator, och förhindra tuggummi på marken som är svår att få bort. Tuggummi säljs inte i livsmedelsbutiker, och du kan få böter om någon upptäcker dig med det. Något annat intressant och unikt med Singapore, är att det endast tar drygt 45 minuter med tunnelbanan från ena änden av landet till det andra. Det betyder alltså att du kan åka med tunnelbana i princip vart du vill inom landet. Namnet ”Singapore” kommer från ”Singapura”, som betyder ”Lejonstaden” på Sanskrit. Sang Nila Utama, en buddhistisk prins från Palembang i nuvarande Indonesien, gav upphov till namnet efter att ha trott sig se ett lejon på halvön (det fanns inga lejon på den tiden i området). Än idag är lejonet en symbol för Singapore, speciellt i kombination med en sjöjungfru – landets mest populära turistattraktion är en fontän i form av en sjöjungfru med ett lejonhuvud.

Mix av asiatisk och västerländsk kultur

I Singapore kan du uppleva en miniatyr av Asien. Det finns stora influenser från Kina, Malaysia, Indonesien och Indien. Du kan till exempel vandra runt i Chinatown och Little India. Det singaporianska köket har framförallt inspirerats av andra länder. Det finns både lyxiga restauranger och lokala matmarknader som är värda ett besök.

Här har länge människor från olika länder med olika religioner levt tillsammans. Singapore utses ofta som ett av världens mest religiöst mångfaldiga land. Ett bevis på det kan du se om du går på Waterloo Street. Precis intill varandra ligger kyrkan, moskén, synagogan och det buddhistiska templet. En väldigt vacker syn som säger mycket om landets gemenskap och öppenhet!

Spännande saker att se och göra i Singapore

I Singapore finns det väldigt mycket olika saker att göra! Gå en promenad längs vattnet och besöka det berömda hotellet Marina Bay Sands. Här har du utsikt över hela staden och kan dessutom ta ett dopp i hotellets takpool. Precis nedanför ligger Gardens By the Bay som är en vacker park. Tips är att göra ett besök här på kvällen då det bjuds på en häftig ljud- och ljusshow. Avsluta kvällen på Raffles hotel, platsen där den berömda drinken Singapore Sling uppfanns.

Andra populära sevärdheter är bland annat att göra ett besök på Universal Studios, shoppa på Orchard Road eller äta på någon av alla restauranger vid Clarke Quay. För dig som gillar sol och bad finns Sentosa Island som ligger precis utanför stadskärnan. Om du har mer tid finns även öar som St John’s Island. Oavsett vad du har för intressen finns det något för alla i Singapore!

Studieorter

Bra att veta om Singapore

Valuta

Singaporiansk dollar (SGD). Läs mer om valutan hos Forex.

Eluttag

Typerna C, G och M. Är bra att ta med adapter ifall den du använder inte är tillgänglig.

Vaccination

Obligatorisk för alla svenskar som vill studera i Singapore. Läs vaccinationsguidens råd för resor till Singapore här. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

Studentvisum

Som svensk student behöver du ett studentvisum som heter ”Student’s Pass”. Du kan söka detta endast om du är antagen till heltidsstudier i Singapore, inte studier på deltid eller studier som sker på kvällstid eller på helger. Singapore har ingen ambassad i Sverige, men vid frågor kan du kontakta Immigration & Checkpoint Authority Singapore (ICA).

 

College & Universitet

Studera i Singapore - Blueberrys utbud av skolor