Huvudstaden Seoul i Sydkorea

Studera i Sydkorea

Studera utomlands i Sydkorea

Sydkorea är en av världens mest urbaniserade länder; mer än hälften av den 48 miljoner stora befolkningen bor i städer. Bara i huvudstaden Seoul bor det 10 miljoner människor. Till ytan sett är landet bara en fjärdedel av Sverige!

Sydkorea har en fantastisk matkultur. Rätter som bulgogi, bibimbap och kimchi har blivit stora favoriter i Sverige. I Sydkorea delar man ofta på flera smårätter istället för att ha en individuell portion. Detta är ett fantastiskt sätt att testa på nya spännande smakupplevelser! Utöver att vara god och smakrik är koreansk mat ofta hälsosam, med mycket grönsaker och protein.

Världskänd populärkultur

Sydkorea är känt för många olika saker, men de senaste åren har det kanske blivit mest känt för sin musik. K-pop, som står för koreansk pop, har har blivit en jätteindustri värd närmare fem biljoner dollar. I Seoul kan du åka in till skivbolagens butiker och köpa allt från ost till smink med bilder på olika artister och pop-gruppers loggor.

Sydkorea börjar också bli allt mer känt för sina filmer och TV-serier, även om det inte har slagit igenom lika stort i Europa än. I Asien talar man om hallyu vilket kan översättas till ’den koreanska vågen’, vilket syftar på den oerhörda influens som koreansk populärkultur fått på andra länder.

Kulturella skillnader

Det finns några kulturella skillnader mellan Sydkorea och Sverige som det kan vara bra att ha koll på. Inte alla människor kan tala engelska flytande, därför är det bra att ha en karta när du stadsvandrar. Vi rekommenderar också att du undviker ja och nej frågor när du ber en främling om något, då det finns en kultur i Sydkorea att svara positivt på frågor. Till exempel är det bättre att fråga om vägen till ditt universitet än ’är det här rätt väg till universitetet?’.

Utöver detta är det mindre vanligt med kroppskontakt i Sydkorea, framförallt publikt. Undvik därför att krama och röra dina vänner om du inte är helt säker på att de är okej med det.

Kända sevärdheter och landmärken i Sydkorea

När du studerar i Sydkorea finns det många häftiga sevärdheter du borde passa på att se. I naturen finner du förutom vattenfall, skogar och djungel annorlunda fenomen som lavagrottan Manjanggul. Manjanggul finns på vulkanön Jeju och är med på listan över UNESCO:s världsarv.

Eftersom man funnit tecken på civilisation så tidigt som 8000 år f.Kr. finns det också många ruiner, palats och unika landmärken man kan besöka. Gyeongbokgung är ett palats i Seoul som byggdes på 1300-talet. Med över 5000 rum är det största palatset i Sydkorea. Här finner du flera musem, restauranger och trädgårdar! I Seoul kan du även besöka Bukchon Hanok Village, en traditionell by mitt i staden. Den har bevarats för att visa hur den urbana miljön såg ut för 600 år sedan.

Studieorter

Bra att veta om Sydkorea

Valuta

Sydkoreansk Won (KRW). Trots att det blir allt vanligare att använda kort är det är fortfarande vanligt att använda kontanter i Sydkorea, läs mer om valuta till Sydkorea hos Forex.

Eluttag

220 Volt, ingen adapter behövs.

Vaccination

Läs vaccinationsguidens råd för resor till Sydkorea. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UD:s reseinformation

Vad bör man tänka på när man vill studera i Sydkorea? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Sydkorea.

Studentvisum till Sydkorea

Om du ska ska studera på college eller universitet i Sydkorea måste du ansöka om studentvisum. För att ansöka om ett studentvisum måste du först blivit antagen på ett Sydkoreanskt universitet och ha betalat din skolavgift. Detta måste du ha gjort senast två månader innan du ska åka in i landet. Detta betyder att du måste vara ute i god tid när du ansöker om visum till Sydkorea.

Som svensk medborgare kan du också åka visumfritt till Sydkorea upp till 90 dagar, och sedan byta till ett studentvisum på plats. Det är dock säkrare att ha ansökt om visum innan.

College & Universitet

Studera i Sydkorea - Blueberrys utbud av skolor