Såhär funkar utlandsstudier

Såhär fungerar utlandsstudier i fyra enkla steg

1. Studierådgivning för utlandsstudier

Vi som jobbar på Blueberry är tidigare utlandsstudenter som hjälper dig att navigera genom djungeln av studier utomlands. Du bokar in en kostnadsfri rådgivning med en personlig handledare som hjälper dig att hitta ett land och ett college/universitet som passar in i dina framtidsplaner och önskemål. På Blueberry samarbetar vi med ca 100 olika college och universitet världen över. Vårt utbud på utlandsstudier är stort och vi har något som passar alla!

Boka in gratis studierådgivning för utlandsstudier här

2. Kom igång med ansökan för dina utlandsstudier

Du börjar med att fylla i en digital ansökan på blueberry.nu. Det gör du under den specifika sidan till skolan du vill ansöka till under fliken ”Ansökan”. Efter det kommer vi skicka information om vilka ansökningshandlingar som vi behöver för att sedan sköta hela processen med din skola tills att du fått ditt antagningsbesked. Självklart ser vi till att du gör allting på rätt sätt och i rätt tid. Nedan kan du läsa om alla våra college & universitet i bland annat USA, England, Australien och Asien.

Se alla college & universitet här

3. Antagningsbeskedet är här – nu börjar resan mot dina utlandsstudier!

När du blivit antagen hjälper vi dig att söka CSN, att teckna försäkring för dina utlandsstudier, ger dig hjälp med studentvisum (om det krävs dit du ska), ger boendetips, samt ger dig stöttning och vägledning under hela processen tills du är iväg på dina utlandsstudier. Vi anordnar även fysiska eller digitala träffar innan avresa där du får chansen att träffa andra studenter som ska till samma land och samma skola. Det kan vara en stor trygghet att redan ha några bekanta ansikten på din nya skola. Letar du efter roomates och vill bo med andra svenskar är detta ett perfekt tillfälle att mingla och hitta vänner för dina utlandsstudier!

4. Terminsstart

Dags för avresa! Du betalar in din terminsavgift direkt till din skola. Den hjälp du får av oss på Blueberry är alltid kostnadsfri. Vi hoppas såklart att du håller kontakten med oss under dina utlandsstudier och vi finns självklart tillgängliga om det skulle dyka upp frågor eller funderingar på din nya skola. Flera studenter brukar vilja dela med sig av sin studietid utomlands i form av intervjuer eller berättelser på Blueberrys Utlandsstudieblogg. Det kan både vara ett kul sätt att dokumentera sin resa och visa för sina nära runt omkring, men också att inspirera andra att ta samma steg som du ut i världen! Läs mer om våra studenters utlandsstudier nedan.

Till utlandsstudiebloggen

Frågor och svar om utlandsstudier

Har du tusen frågor om utlandsstudier? Tycker du det verkar krångligt och svårt att studera utomlands? Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen för dina utlandsstudier – helt kostnadsfritt! Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om utlandsstudier i vår FAQ. Längre ner på sidan hittar du dessutom mängder av tips och information inför dina utlandsstudier.

Hur fungerar CSN för utlandsstudier?

Du kan söka CSN för dina utlandsstudier och få lån och bidrag både till kursavgifter och levnadskostnader. För levnadskostnader kan du få samma summa som för studier i Sverige och mer eftersom du även kan ta merkostnadslån för dina utlandsstudier. Totalt kan du få 14 676 kr i månaden för levnadskostnader, varav 3652 kr av den summan består av bidrag från CSN som du inte behöver betala tillbaka. För studier på heltid kan du låna 3360 kr per studievecka till din kursavgift. Om du till exempel studerar 17 veckor på en termin får du totalt 57 120 kr i lån till kursavgifter för en termin. Du kan även låna till din resa och försäkring för dina utlandsstudier. Mer information om CSN för utlandsstudier hittar du här.

Vilket betyg krävs för utlandsstudier?

Vilka betyg som krävs varierar beroende på vilket universitet eller college som du ansöker till. Du behöver generellt sett ha minst C i engelska 5 & 6, men till vissa skolor går det att bli antagen med lägre betyg. Skolan gör en helhetsbedömning av din ansökan och därför är det generellt sett aningen enklare att bli antagen till universitet utomlands än i Sverige. 

Kan jag få stipendium för utlandsstudier? 

Att söka stipendium är ett bra sätt att få ned kursavgiften för dina utlandsstudier och det finns många bra stipendium du kan söka. Vi på Blueberry delar årligen ut ett stipendium på 15 000 kr. Läs mer om vårt stipendium för utlandsstudier här. Här hittar du även mer information om stipendium som du kan söka för dina utlandsstudier. 

I vilka länder erbjuder Blueberry utlandsstudier?

Blueberry erbjuder utlandsstudier i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sydkorea, Malaysia, Vietnam, Singapore, Japan, Spanien, Italien, Kroatien, Tjeckien, Lettland, Litauen, Slovakien, Schweiz, Tyskland, England och Irland. Se hela vårt utbud av skolor här.

Är det möjligt att åka på utlandsstudier gratis?

Generellt sett är det inte gratis att studera utomlands eftersom majoriteten av universitet utomlands tar kursavgifter för internationella studenter. En del universitet inom EU erbjuder däremot möjlighet för internationella studenter att studera kostnadsfritt. För utlandsstudier inom EU gäller generellt att du har rätt till samma kursavgift som nationella medborgare i ditt studieland. Du får även samma bidrag till kursavgiften som nationella medborgare i landet där gör dina utlandsstudier. 

Hur kan Blueberry ge gratis hjälp för utlandsstudier?

Vi på Blueberry är officiella representanter för de universitet och college som finns i vårt utbud. Det innebär att skolorna har valt ut oss specifikt för att hjälpa svenska studenter med deras ansökningar. Som representanter för universiteten får vi ekonomisk ersättning av de college och universitet vi arbetar med och vi finansieras därmed helt av våra partneruniversitet. 


Hittar du ändå inte vad du letar efter? Tveka inte att kontakta oss på info@blueberry.nu. Vi ser fram emot att hjälpa dig komma iväg. Utlandsstudier är verkligen en upplevelse för livet som kommer att ge dig mycket både på ett personligt plan och inför ditt framtida yrkesliv!

FAQ – Vanliga frågor & svar om utlandsstudier

Klicka här för att se vanliga frågor och svar om att studera utomlands.

Till FAQ

Mer tips & information om utlandsstudier

Tips till dig som vill studera utomlands direkt efter gymnasiet

Läs mer
Kille blickar ut över havet

Tips till dig som går på/har gått på universitet

Läs mer
Bro i Kanada

Tips för att tillgodoräkna KY/YH-studier & fortsätt studierna utomlands

Läs mer

Tips på att tillgodoräkna jobberfarenhet & studera utomlands

Läs mer
Studera i New York

Tips dig till med låga/ofullständiga gymnasiebetyg

Läs mer

Vad innebär Study Abroad, Diploma, Bachelor, Master och Top-up?

Läs mer
Utbildningstyper utomlands på blueberry.nu

Så funkar CSN-lånet när du studerar utomlands

Läs mer

Vilka college & universitet rankas högst?

Läs mer
Utbildningar på CSU Fullerton i Los Angeles på blueberry.nu

Stipendium för utlandsstudier

Läs mer
Student tar examen

Hur funkar engelskatesterna TOEFL, IELTS & Cambridge-examen?

Läs mer

Försäkringar när du studerar utomlands

Läs mer
surfing i australien

Blueberrys ansökningsprocess & ansökningsvillkor

Läs mer
våra ansökningsvillkor för utlandsstudier

Räkna ut ditt GPA

Läs mer
Stipendium för utlandsstudier, drömmar, usa, examen, studera utomlands, ansök blueberry.nu

Guide för dig som vill studera på Nya Zeeland

Läs mer
Nya zeelands skolsystem på blueberry.nu

Guide för dig som vill studera i Australien

Läs mer
Australien

Guide för dig som vill Studera i USA

Läs mer
Studera i USA på blueberry.nu