Plugga på Berkeley College i New York på blueberry.nu

FAQ – Studentvisum till USA

Vanliga frågor och svar om studentvisum till USA

Här har vi samlat vanliga frågor och svar som vi på Blueberry ofta får gällande studentvisum till USA. Observera att vår information kommer direkt från den amerikanska ambassadens hemsida och uppdateringar i processen kan göras helt utan vår vetskap. Vi rekommenderar därför att du alltid dubbelkollar med ambassaden om något känns oklart eller om du är osäker på hur du ska gå tillväga i en viss situation.

Jag studerar redan i USA och vill förlänga mitt visum, hur gör jag?

Visumansökan för att förnya ett studentvisum görs i princip på exakt samma sätt som första gången du sökte. Undantaget är att du kan posta eller lämna in dokumenten istället för att gå på en intervju. Du behöver inte heller betala SEVIS-avgiften på nytt om du har kvar samma SEVIS ID som första gången du sökte. Läs mer om processen på ambassadens hemsida här.

Hur tidigt kan jag resa in i USA innan kursstart?

Du kan resa in i USA på ditt studentvisum som tidigaste 30 dagar innan kursstart. Du hittar datumet på ditt I-20 under ”Earliest admission date” på den första sidan.

Hur länge kan jag stanna i USA efter studierna?

Normalt sett kan du stanna i USA upp till 60 dagar efter avslutade studier förutsatt att du läst klart ditt program. Observera att du som läser på ett community college och avbryter efter en eller ett par terminer måste lämna landet inom 15 dagar. Det gäller även dig som studerar på ett universitet och av någon anledning avbryter studierna, då har du också 15 dagar på dig att lämna.

Mitt pass går ut innan mitt visum, hur gör jag?

Ifall du behöver förnya ditt pass under studieperioden så kan du göra det antingen hos den svenska ambassaden i USA, alternativt om du reser hem till Sverige under något lov. Ifall visumet fortfarande är giltigt och ska användas så reser du sedan med två pass, det gamla som ditt visum sitter i samt ditt nya giltiga pass.

Jag jobbar som Au Pair i USA, behöver jag åka hem till Sverige för att ansöka om studentvisum om jag ska börja studera istället?

Ifall du redan befinner dig i USA på ett annat visum, exempelvis J-1 som Au Pair och ska börja studera istället behöver du byta visum till F-1. De flesta väljer att resa hem till Sverige och ansöka om detta via den amerikanska ambassaden i Stockholm men det finns även något som heter ”change of status” i USA vilket innebär att man kan byta visumtyp på plats. Detta kan dock ta väldigt lång tid (6-12 månader) så vår rekommendation är att man istället söker via ambassaden i Sverige. Där kan man räkna med att processen endast tar ett par veckor.

Kan jag stanna kvar och arbeta i USA efter studierna?

Ifall du läser ett program på minst 9 månader (ej fristående kurser) så kan du vanligtvis ansöka om något som kallas för OPT och står för Optional Practical Training. Detta innebär att du kan stanna kvar och arbeta i USA under ett år efter studierna (i vissa fall 3 år om du har en examen inom Science, Mathematics, Engineering eller Technology). Under denna period är du fortfarande på ett studentvisum i USA och du måste kunna knyta ditt jobb till ämnet du studerat inom. Däremot finns det ingen maxgräns på hur mycket du får tjäna, du kan även ha flera olika jobb så länge det är inom samma ämnesområde som dina studier.

Får man jobba i USA under tiden man studerar?

När man är på ett studentvisum i USA finns det ganska hårda restriktioner kring jobb. Du får endast arbeta om jobbet finns på skolans campusområde, t.ex. i deras bokhandel, cafeteria eller egentligen vilken typ av jobb som helst så länge det är på skolan. Maxgränsen är då 20 timmar per vecka under terminerna och 40 timmar per vecka under loven. Observera att många längre program även har internships och då har du möjlighet att vara på ett företag utanför skolan, men då detta i så fall sker som en del av utbildningen är det oftast obetald praktik.