Vi får många frågor från studenter som undrar huruvida COVID-19 kommer att påverka planer att börja studera i vår. Med allting som skrivs på sociala medier och nyheter är det svårt att inte tänka på hur det kommer se ut längre fram. Vi på Blueberry arbetar intensivt med att kartlägga hur detta kan komma att påverka blivande studenter såväl som hur det påverkar våra nuvarande studenter. Vi har daglig kontakt med våra partneruniversitet och skolor för att få den senaste informationen.

Kan jag söka till universitet utomlands med start våren 2020?

Ja det kan du absolut. Enligt majoriteten av våra universitet finns det inte några hinder att ansöka till vårterminen och planen är att terminen kommer att starta som vanligt. För de flesta av våra universitet kan du som student dessutom betala terminsavgiften strax innan kursstart och därmed är det möjligt att ångra din plats i stort sett ända fram tills kursstart.

För vissa skolor såsom i exempelvis Australien får du som blir erbjuden en plats betala en mindre deposition för att bekräfta din plats (en del av kursavgiften). Först och främst har du alltid en del tid på dig att tacka ja till din plats och betala depositionen men vi håller också på att se vilka universitet som kommer ha utökade möjligheter för återbetalning på grund av COVID-19 risken. Här kan du se vad som gäller för studier i Australien. Generellt gäller att den stora delen av kursavgiften betalas oavsett i samband med kursstart och går som ovan nämnt att avboka/tacka nej till.

Skolor i Europa planerar i skrivande stund att hålla undervisning precis som vanligt till vårterminen på plats på campus. Även i Asien är planen och förhoppningen att man ska hålla undervisning på plats till våren. För studier i USA gäller att majoriteten av skolorna planerar att hålla undervisning på plats.

Kontakta oss via e-mail eller telefon så kan vi ge specifik information om vad som gäller i nuläget. Situationen kan komma att ändras och vi följer noga uppdateringarna kring vad som gäller i det land och för just det universitetet eller college där du ska studera.

Fler frågor?

Du är självklart mycket välkommen att kontakta oss gällande dina frågor eller funderingar – Blueberry har ett stort ansökningstryck nu och vi fortsätter vara helt uppkopplade med varandra, med våra studenter och våra universitet världen över.

Steven Engström

CEO

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig