Vilka college & universitet rankas högst?

Så rankas världens universitet & college

Varje år publiceras ett stort antal nationella och internationella rankinglistor som jämför universitet världen över i förhållande till varandra.

Alla rankningsorganisationer har olika system och metoder för beräkning av universitetets placering på listan men betydelsen av den internationellt erkända forskningen går som en röd tråd genom dem alla.

Offentliggörandet av olika rankningar har blivit en stor medial händelse de senaste åren men traditionen att publicera universitetets ranking har mer än 100 års historia , var den första rankningen i själva verket publiceras av amerikanska psykologiprofessorn James McKeen Cattel 1910.

Rankningslistornas metoder varierar en hel del och det är därför förståeligt att samma universitet kan ligga i toppskiktet på en lista och vara frånvarande på den andra.

Här presenteras de mest välkända rankningarna som publicerar listor varje år:

Times Higher Education World Rankings

Times Higher Education World Rankings publicerades först 2004 av tidskriften The Times Higher Education (THE). Universiteten mäts här i fem olika kategorier för att täcka de tre huvudområdena undervisning, forskning och kunskapsöverföring.

2019 års lista toppas av Oxford University, följt av University of Cambridge i Storbritannien och sedan Stanford University i USA. Sveriges högst rankade universitet är Karolinska institutet på plats 40 följt av Uppsala Universitet och Lunds Universitet som båda hamnar strax innan plats 100.

Blueberrys samarbetspartners på topp 100 listan:

QS World University Rankings

QS World University Rankings har sedan 2004 publicerats av internationella utbildnings- och karriärnätverket QS (Quacquarelli Symonds Ltd). Universiteten mäts i sex parametrar, inklusive subjektiva parametrar som svaren på de frågeformulär som skickades till en utvald grupp av akademiker och företagsledare runt om i världen, men också objektiva kriterier såsom antalet studenter per forskare och antalet utländska studenter räknas i bedömningen.

Under 2019 toppar amerikanska MIT och på andraplatsen hittar vi Stanford University, också i USA. För svenska universitet toppar Lunds Universitet på plats 92.

Blueberrys samarbetspartners på topp 100 listan:

QS Top 50 under 50

QS Top 50 under 50 är den del av QS-rankningen som rankar de bästa universiteten som grundades för 50 år sen eller senare. 2019 års lista startar med tre universitet i Asien. Toppar gör Nanyang Technological University i Singapore. Linköpings Universitet i Sverige hamnar på plats 30.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

Leiden Ranking

Leiden Ranking sammanställs av forskare från Leiden University i Nederländerna. Rankningen baseras enbart på forskningspublikationer inom hälso-  natur- och samhällsvetenskap. På första plats 2018 hittar vi Harvard University i USA.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

ARWU

ARWU Ranking of World Universities Shanghai publicerades först i 2003 av Shanghai Jiao Tong University i Kina . Sex indikatorer används för att dela in universiteten i denna rangordning , inklusive antalet Nobelpristagare bland anställda och före detta studenter vid universitetet samt antalet publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter. Harvard och Stanford toppar listan 2018. Karolinska Institutet är högst rankat bland svenska universitet och hamnar på plats 44.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

University of the Arts London toppar
Global Fashion School Rankings!

Läs mer om universiteten här!

Läs mer

Se hela Global Fashion School Ranking här!

Läs mer