Vilka college & universitet rankas högst?

Så rankas världens bästa universitet & college

Varje år publiceras ett stort antal nationella och internationella rankinglistor som jämför universitet världen över i förhållande till varandra. Alla organisationer har olika system och metoder för beräkning av universitetets placering på listan men betydelsen av den internationellt erkända forskningen går som en röd tråd genom dem alla. Rankningslistorna presenterar utefter sina kriterier de bästa universiteten i världen.

Offentliggörandet av olika rankings har blivit en stor medial händelse de senaste åren men traditionen att publicera universitetets ranking har mer än 100 års historia. Rankningslistornas metoder varierar en hel del och det är därför förståeligt att samma universitet kan ligga i topp på en lista och vara frånvarande på den andra.

Times Higher Education World Rankings

Times Higher Education World Rankings publicerades först 2004 av tidskriften The Times Higher Education (THE). Universiteten mäts här i fem olika kategorier för att täcka de tre huvudområdena undervisning, forskning och kunskapsöverföring.

2021 års lista toppas av Oxford University i Storbritannien och sedan Stanford University i USA. När det kommer till de svenska universitetens rankning ligger Karolinska Institutet högst på plats 36 följt av Uppsala universitet och Lunds universitet som båda hamnar strax efter plats 100.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

QS World University Rankings

QS World University Rankings har sedan 2004 publicerats av internationella utbildningsnätverket QS (Quacquarelli Symonds Ltd). Universiteten mäts i sex parametrar, inklusive subjektiva parametrar som svaren på de frågeformulär som skickades till en utvald grupp av akademiker och företagsledare runt om i världen, men också objektiva kriterier som antalet studenter per forskare och antalet utländska studenter räknas med i bedömningen.

Under 2021 toppar amerikanska MIT och på andraplatsen hittar vi Stanford University, också i USA. För svenska universitet toppar Lunds universitet på plats 97 följt av KTH på plats 98 och Uppsala universitet på plats 124.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

QS Top 50 under 50

QS Top 50 under 50 är den del av QS-rankningen som rankar de bästa universiteten som grundades för 50 år sen eller senare. 2021 års lista startar med tre universitet i Asien. Toppar gör Nanyang Technological University i Singapore.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

Leiden Ranking

Leiden Ranking sammanställs av forskare från Leiden University i Nederländerna. Rankningen baseras enbart på forskningspublikationer inom hälso- natur- och samhällsvetenskap. På första plats 2018 hittar vi Harvard University i USA.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

ARWU

ARWU Ranking of World Universities Shanghai publicerades först år 2003 av Shanghai Jiao Tong University i Kina. Sex indikatorer används för att dela in universiteten i denna rangordning, inklusive antalet Nobelpristagare bland anställda och före detta studenter vid universitetet samt antalet publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter. Harvard University och Stanford University toppar listan 2021. Karolinska Institutet är högst rankat bland svenska universitet och hamnar på plats 42.

Blueberrys samarbetspartners på listan:

 

University of the Arts London toppar
Global Fashion School Rankings!

Läs mer om universiteten här!

Läs mer

Se hela Global Fashion School Ranking här!

Läs mer