Allt du behöver veta inför studierna i Japan

Det är inte helt ovanligt att våra studenter i Japan kontaktar mig och frågar om den japanska kulturen, lite rädda för att de ska göra dundertabbar från den dag de sätter sina fötter på japansk mark. Visst, den japanska kulturen är inte som den svenska och det skiljer sig en hel del på vissa saker medan andra är förvånandsvärt likt hur vi gör här hemma i Svedala. I ett försök att att lugna eventuella oroliga själar och minska risken för ett tappat ansikte i Japan kommer därför här en liten klassisk lista med några saker du INTE ska göra i Japan.


  1. Klampa inte in med skor på! Japaner tar alltid av sig sina skor innan de går in i ett hem, ett tempel etc. Om du är på väg in i en byggnad och kommer fram till ett upphöjt golv så tar du av dig skorna innan du kliver upp och in. Alla japanska hem (som jag har sett i alla fall) har denna nivåskillnad kallad “agari-guchi” och det markerar tydligt att skorna ska av här! Detsamma gäller vid besök i tempel och många japanska restauranger har även en agari-guchi. Då får du ämna dina skor vid entrén på en hylla eller i ett litet skåp. Väl “inne” är det vanligt att du tilldelas ett par tofflor som du går runt med inomhus. Av någon konstig anledning brukar de alltid finnas i alla storlekar förutom just din! Dessa tofflor kan du ha på fötterna inomhus förutom i rum med tatami-mattor. Då tar du av dig även tofflorna. Typiskt för många japanska hem och restauranger är även att det finns speciella toalettofflor i avvikande färg, som exempelvis härligt skrikande grönt. Kom ihåg att bara använd dessa på toaletten. Annars kan du vara beredd på ett leende från personerna runtomkring. Jag vet… ;)
  2. Stoppa inte ner pinnarna i riset! Du har säkert hört det förr men det tåls att upprepas. Stoppa inte ner dina ätpinnar i riset och låt dem stå där! I Japan ställer man fram en skål ris med ett par ätpinnar nedstuckna lodrätt till den avlidne så att denne kan få sig ett mål mat innan färden dit upp. Att därför göra likadant hemma hos någon eller ute på en restaurang är inte fint och man gör det bara inte. Jag och en vän var ju bara tvugna att testa detta på ett snabbmatsställe i Nagoya, fullt medvetna om betydelsen. Även om vi gjorde det bara för en kort sekund så kunde vi känna hur blickarna från de japanerna i restaurangen sögs mot oss. Så, redan testat och bekräftat, och det innebär att du inte behöver göra det. Överlag ska dina ätpinnar användas till att just äta med och ingenting annat. Att exempelvis peka på någon med dina pinnar anses vara dålig hyfs!
  3. Tvätta dig inte i badet! Jag älskar japanska bad! Hur man badar i Japan skiljer sig dock en del från hur man gör här hemma. I Japan tvättar du av dig noga innan du kliver ner i själva badet. Oftast sitter du då på en liten pall och skrubbar och sköljer av dig med en dusch. Detta gäller både på badhus och hemma hos japaner. Se därför till att bli riktigt ren och skölj av dig noga så att du inte har en massa skum på dig innan du kliver ner i det varma sköna vattnet. Denna tvagning ses för japaner även något som en själslig rensning inför det varma avslappnande badet. Badar du hemma hos en familj så kan du vara säker på att alla i familjen kommer att bada i samma varmvatten så med respekt för de andra, se till att vara ren innan!
  4. Kom inte försent! Det är viktigt att komma i tid i Japan. Att inte komma i tid är respektlöst och att bara skylla på “jag missade tåget” gör man inte. Missar du tåget är det ditt fel! Japaner lär sig tidigt vikten av att komma i tid – inte bara precis i tid, utan helst 3 minuter innan utsatt tid! Har du ett möte i Japan (framförallt ett viktigt sådant) se då till att att vara ute i god tid och planera din resa med marginal. Ett tips är att du anländer i god tid innan, rekar stället du ska till och sedan tar ett varv runt i kvarteret innan du kliver in på mötesplatsen 3 minuter före utsatt tid.
  5. Säg inte hur bra du är! I Japan talar man ned sig själv. Den japanska jantelagen är mycket starkare än den svenska! Japaner skryter inte och talar inte gott om sig själva. Snarare ursäktar de sig hela tiden för allt och hur otillräckliga de är. Sen kanske de genom handling visar det raka motsatta men man erkänner inte det. Så när någon berömmer dig för att du är duktig på att äta med pinnar ska du säga att du inte alls är duktig på det. Och när en annan berömmer dig för din bra japanska “Nihongo ga o-jozu desu ne!” svarar du ”Iie, mada mada desu.” (Nej, det är långt kvar) och du har klarat testet. Svarar du istället ”Tack! Jag har pluggat japanska i ett halvår.” , då har du gjort bort dig och visat att du inte alls vet hur man gör i Japan…

Klarar du dig igenom de fem sakerna ovan har du kommit en god bit på vägen i att förstå den japanska kulturen. Självkalrt finns det ett antal andra ”nitar ” att gå in på och det enda sättet att verkligen lära sig hur det fungerar är att leva och bo i Japan. Studerar du japanska i Japan har du möjligheten att både lära dig mer om den japanska kulturen bara genom livet i Japan och dessutom igenom undervisningen av japanskan eftersom språk och kultur är så tätt sammanflätat. Vill du veta mer om studier i Japan är det bara att du kontaktar oss för en gratis studierådgivning.

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager