Efterfrågade yrkestitlar på arbetsmarknaden

Det är en tuff konkurrens på arbetsmarknaden och det upplevs allt svårare för ungdomar att få sitt första jobb. Vilka arbeten är de mest efterfrågade just nu att studera till om du vill ha en bättre chans på arbetsmarknaden i framtiden? Vi listar några av de mest efterfrågade yrkesrollerna här som du kan studera till utomlands! 

Civilingenjörer

Om du studerar till civilingenjör får du en bred kunskap om bland annat teknik, matematik och datorer. Arbetet kan bland annat innefatta att bygga och konstruera prototyper av maskiner eller programvara. Det handlar också om att utvärdera processer och utföra undersökningar. Det är en bred utbildning och du kan vanligen välja bland ett flertal inriktningar på dina studier, till exempel maskinteknik, datateknik eller teknisk design.

Läs mer här var du kan studera till civilingenjör utomlands

Läkare

Ett av de viktigaste jobben finns i vården, här kan du göra skillnad på riktigt! Kommer du inte in på din drömutbildning för att bli läkare i Sverige kan du studera utomlands, till exempel i Spanien, Litauen eller Lettland. Det blir en upplevelse för livet samtidigt som du får chans att utbilda dig till ditt drömyrke trots att dina betyg inte hade räckt till en utbildning i Sverige.

Läs mer om var du kan studera till läkare här.

Personer med IT-kompetens

Arbete inom IT blir allt viktigare i den tekniska och digitala värld vi idag lever i, därför finns det en stor efterfrågan på personer med kompetens inom IT. Genom att ha en utbildning inom IT har du dessutom också chans till att få arbete världen över! Det finns flera olika inriktingar som du kan välja mellan, till exempel inom mjukvaruutveckling och webbutveckling.

Läs mer om var du kan studera IT utomlands här.

Studera till dietist eller nutritionist, och du kan både arbeta inom offentlig sektor eller starta upp ditt eget företag. Att studera näringslära innebär att du bland annat får kunskap om kroppens uppbyggnad och du får hjälpa människor med sin kosthållning.

Läs mer här om du vill studera inom näringslära 

Tandläkare och tandhygienister

Vill du hjälpa människor med deras tandhälsa? Då ska du studera till tandläkare eller tandhygienist! Att studera till tandläkare/ tandhygienist i Sverige kan vara svårt eftersom det oftast innebär höga antagningskrav. Ett bra alternativ är att studera utomlands, då antagningskraven som krävs vanligen är lite lägre.

Här kan du läsa mer om var du kan studera till tandläkare eller tandhygienist.

Vi på Blueberry hjälper dig med hela ansökningsprocessen helt kostnadsfritt!

Kontakta oss här om du har frågor eller vill boka gratis rådgivning.

 

Källor:
Arbetsförmedlingen. 2021. Här är jobben att satsa på nu och om fem år. https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/sa-hittar-du-jobbet/tips-inspiration-och-nyheter/artiklar/2021-06-29-har-ar-jobben-att-satsa-pa-nu-och-om-fem-ar.
SACO. 2021- Här finns jobben i framtiden. https://www.saco.se/studieval/var-finns-jobben-i-framtiden/.

Amelia Brådenmark

Praktikant