Ansökan till James Cook University Singapore

Kom igång med din ansökan till James Cook University Singapore

Vad roligt att du vill söka till James Cook University (JCU) Singapore! JCU Singapore är en dotterskola till James Cook University som i grunden är ett australiensiskt universitet. Detta innebär att du kan förvänta dig en hög kvalité på utbildning på ett prestigefullt universitet. Vi kommer hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen och första steget blir att du skickar in nedanstående dokument till isabella@blueberry.nu

Kopia av pass

Vänligen skicka in en scannad kopia på ditt pass – sidan med all personlig information om dig räcker. Notera att ditt pass måste vara giltigt minst 14 månader från datumet du anländer till Singapore.

Gymnasiebetyg

Skolan behöver dina betyg på både svenska och engelska. Observera att det måste vara officiella kopior från ditt gymnasium, betyg från antagning.se går tyvärr inte att använda. Kolla först om ditt gymnasium kan ordna en översättning, annars har vi en översättare som gör det för en kostnad av 500 kr.

För att slippa göra ett kompletterande engelska test i samband med din ansökan behöver du ha minst C eller högre i Engelska 5 och 6. Gymnasiebetygen bör heller inte vara äldre än 5 år för att accepteras som bevis på engelska kunskaper.

Eventuella universitetsbetyg

Du som redan har studerat eller studerar just nu på en högskola eller ett universitet i Sverige behöver även skicka in dina betyg därifrån på svenska och engelska. Vanligtvis kan man själv ladda ned detta via studentportalen eller Ladok.

Ansökningsformulär

För Study Abroad ansökande behöver du fylla i följande ansökningsformulär.
För Bachelor degree ansökande behöver du fylla i följande ansökningsformulär. 

Personbevis

Senare i processen kommer du behöva ansöka om visum till Singapore. För att söka om visum i Singapore så behöver ambassaden se ett personbevis utfärdat på engelska. Detta bevis beställer du via Skatteverkets hemsida här. 

 • Välj ”Utländsk ambassad/myndighet/annan mottagare” under aktör.
 • Välj ”Utdrag om folkbokföringsuppgifter – 120 med alla relationer” i nästa steg och sedan att få beviset på engelska med stämpel och underskrift.
 • Slutligen väljer du ”Beställ via post” i tredje och sista steget.

Kurslista (för Study Abroad ansökningar)

Du som ska söka in till en-två terminer Study Abroad behöver även skicka in en lista med rangordnade kurser som du vill studera vid skolan. Du läser 4 kurser per termin på JCU Singapore. Varje kurs är värd 3 credits så du läser 12 credits per termin. För att söka ut individuella kurser gör såhär:

 1. Gå till JCU Singapores sida för Study Abroad. 
 2. Under ”Selecting you subjects” hittar du de olika programmen som finns på JCU Singapore; ”Undergraduate subjects” (kandidat nivå) eller ”Postgraduate subjects” (master nivå).
 3. Gå direkt till det program du är intresserad av att läsa och välj bland de individuella kurserna som finns under de olika programmen. Det går bra att blanda kurser från olika program.
 4.  Skriv ned de kurser du vill läsa i rangordning i ett Word dokument. Tänk på att du behöver inkludera reservkurser om några av dina förstahandskurser inte kan erbjudas. Därför behöver listan innehålla minst 6 kurser som du önskar studera (inklusive kurskoder tex BU1002).

Foto på student

Du behöver skicka in 2 passfoton med VIT bakgrund, neutralt ansiktsuttryck och mörk klädsel. Storlek på foton ska vara 3.5cm x 5cm. Det här fotot är till din visumansökan så det bästa är om fotot tas av en professionell fotograf eller i en fotoautomat.

Läkarundersökning (för Bachelor ansökande)

Du som söker till en hel Bachelor utbildning kommer att behöva göra en läkarundersökning innan avresa. Du väljer själv om du vill göra den i Sverige innan du åker eller i Singapore strax efter att du anlänt, mer information om detta får du från skolan när du blivit antagen.

Övrig information

Är det något annat som vi borde veta? Exempel på saker som du bör informera oss om:

 • Funktionsnedsättning som kan påverka dina studier.
 • Koppling till landet du ska studera i, till exempel familj som bor där eller om du har visum, uppehållstillstånd eller medborgarskap.
 • Anmärkningar i belastningsregistret.
 • Om du någon gång har blivit nekat eller fått ett visum indraget.
Inget av ovanstående behöver påverka din ansökan, utan vi på Blueberry och skolorna vi jobbar med är måna om att vara inkluderande och erbjuda stöd. Det är dock viktigt för oss att ta del av denna information för att vi ska kunna hjälpa dig och hantera din ansökan på rätt sätt.

Vad händer sen?

När vi fått in alla dokument och ansökan är komplett registrerar vi den vid skolan. Det brukar sedan ta cirka 1-2 veckor innan man får sitt antagningsbesked från skolan som skickas via email. Om du blir antagen ska du i nästa steg acceptera din plats på skolan och ansöka om visum – eller ett ”Student Pass”. Det är väldigt viktigt att du läser igenom alla mail som kommer både från oss och skolan så att du inte missar någon viktig information.

Här nedan hittar du inspiration till att studera i Singapore. Vi har också länkat till viktig information om CSN och försäkring. Du är alltid välkommen att höra av dig till mig på isabella@blueberry.nu eller 08-408 884 86 om du har frågor eller funderingar!

Blueberrys ansökningsprocess steg för steg

Så fungerar CSN utomlands

Läs mer

Bra att veta kring studier i Singapore

Läs mer
Marina Bay Sands, Singapore

Försäkring för utlandsstudier

Läs mer

Stipendium för utlandsstudier

Läs mer