”Det råder inget tvivel om att Alicante-bor tycker om att njuta av livet”

I november hade vår kollega Isabella turen att få besöka vårt partneruniversitet Universidad de Alicante (UA) i Spanien. Nu vill hon dela med sig av några tips från den charmiga staden! 

Alicante är både en stad och provins som ligger i Valencia, på östra kusten av Spanien. Provinsen är Spaniens fjärde största där den största staden även den heter Alicante – hem till ca 340 000 människor.  

När jag först anlände till Alicante valde jag att promenera ner till stadens ”Esplanade” – strandpromenaden längsmed havskusten. Strandpromenaden är alldeles nyrenoverad och man spatserar omkring på färgglatt marmorgolv som omringas av palmträd och mysiga fik och restauranger. Priserna att äta och dricka kommer ni också märka är otroligt överkomliga om man jämför med Stockholmspriser. En öl får du enkelt för 3EUR.

Strandpromenaden i Alicante

En öl längs strandpromenaden

Det råder inget tvivel om att Alicante-bor tycker om att njuta av livet. Uteserveringarna är fulla och på gatorna ser man människor promenera runt i alla åldrar, trots att det är en vanlig vardagskväll i november. Temperaturen ligger på ca 18-20 grader under dagen. Det skadar ju inte heller att det mesta som serveras på restaurangerna är lokalproducerat och är fantastiskt smakrikt. Det tropiska klimatet gör att frukt, grönsaker och skaldjur är några av Alicantes absolut största resurser och exporter. 

Paella

Står man på Esplanaden och blickar upp till höger mot staden så ser man på en höjd stadens välkända symbol – slott Santa Bárbara. Slottet är en av Spaniens största medeltida fästningar och har en oslagbar utsikt över hela provinsen. Är man hurtig så vandrar man upp hela vägen annars finns det också taxi eller buss man enkelt kan hoppa på. För att komma ner från slottet kan man ta vägen genom Parque de La Ereta, längs bergssidan. Detta läge och utsikt omvandlas till en plats för avkoppling samt en bra mötesplats. På vägen ner till Gamla Stan kan du besöka det pittoreska spanska Santa Cruz-distriktet där du möts av små färgglada hus och vacker natur. 

Vackra hus i AlicanteUtsikt i Alicante

Universidad de Alicante

Universidad de Alicante är ett universitet beläget ca 20 minuter med spårvagn utanför Alicantes stadskärna med ca 30 000 studenter. När man kliver av spårvagnen möts man av ett stort, luftigt och modernt campus där det kryllar av palmträd. På campuset finns allt man behöver – ett flertal caféer och restauranger till väldigt förmånliga priser. En trerätters lunch kostar ca 5-6 EUR och det finns en massa valmöjligheter att välja på. 

De internationella studenterna har lektioner tillsammans med de spanska studenterna. På campus finns även en byggnad dit internationella studenter kan gå om de behöver hjälp med det praktiska så som att registrera sig eller byta kurser, hjälp med att hitta till klassrum, anmäla sig till aktiviteter som arrangeras av skolan eller vad det nu kan vara. Personalen på UA är vana vid internationella studenter då de har lång erfarenhet av att ta emot studenter från världens alla hörn – främst USA, Japan och Europa. 

Att vara internationell student i Alicante känns lite som en dröm. Prisvärt, sol året om, två timmars direktflyg från Sverige men med känslan av att vara långt borta i fjärran land. Du har strand och stadsliv nära till hands, och goda möjligheter att resa runt och se mer av Spanien om så önskas. 

Är du intresserad av att studera på Universidad de Alicante? Här kan du läsa mer om UA! Du kan även boka en gratis studierådgivning med oss för att få svar på dina funderingar gällande att studera utomlands.

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator