”Det bästa med att studera utomlands är all erfarenhet och minnen jag skapade under tiden! ” 

Mitt namn är Hanna Bergström. Jag flyttade till Los Angeles 2017 för att studera en termin på Santa Monica College. Jag är fortfarande här. Sex månader blev sex år och min utlandstermin blev en hel Bachelor’s Degree. Nu bor jag mitt i Hollywood och jobbar i entertainment-industrin med kunder så som Billboard Music, Rihanna och Netflix. Efter mina tre första månader i LA visste jag att detta var platsen där jag ville leva mitt liv. Jag var 20 år gammal och hade hittat ett nytt hem.  

Jag började mina utlandsstudier med två år på Santa Monica College varifrån jag tog två Associate Degrees, en i Business Administration och en i Sales and Promotion. Därefter gjorde jag en transfer till California State University, Northridge för att fortsätta mina studier mot en Bachelor’s Degree. Jag riktade in mig på Marknadsföring och studerade ytterligare två år innan jag tog min examen.   

Vilket var ditt första jobb efter examen? Hjälpte din utbildning dig att få jobbet? 

Mitt allra första jobb i USA var på en Reklam- och Markandsföringsbyrå i Santa Monica. Jag blev erbjuden en fulltidsposition där efter att jag haft ett internship hos Strausberg Group, som byrån heter, min sista termin på College. Egentligen var min plan att göra en transfer till Universitet där jag skulle fortsätta mina studier mot en Bachelor’s Degree; men när jag blev erbjuden jobbet såg jag det som en fantastisk möjlighet att lära mig mer om marknadsföring och reklam på ett sätt annorlunda från vad jag kunde från skolbänken. Jag bestämde mig snabbt för att ta en paus från mina studier i ett år och sökte ett så kallat OPT som tillåter internationella studenter att jobba inom det området som man studerat.  

Med handen på hjärtat kan jag säga att det var det bästa beslutet jag kunde ha tagit. Jag växte otroligt mycket professionellt och lärde mig så mycket under min tid på Byrån där jag efter bara fyra månader blev befordrad från ”Account Coordinator” till ”Account Exective”. Som Account Executive ansvarade jag över mina egna kunder och all kommunikation med dem, såg till att alla deras marknadsföringsbehov var tillfredsställda och att vi vidhöll en god relation. Jag ansvarade även över många av mina kunders sociala medier och fotograferade och filmade allt content för det. Här hittade jag min kärlek för det kreativa och insåg snabbt att det var någon jag ville fokusera mer på längre fram.  

Bland mina kunder var ”The Burbank Hospitality Association” vilket är en organisation som fokuserar på att sälja in stadsdelen Burbank i Los Angeles som ett idealt turistmål. Burbank är känt som ”The Entertainment Capital of The World” och där finns många av dom största filmproduktionsbolagen så som Disney, Warner Bros., Nikelodeon, och Universal. Det har alltid varit en dröm för mig att jobba inom nöjesbranschen, men det var först när jag faktiskt fick samarbeta med anställda från Universal och Warner Bros. för att promota deras ”studios tours” som jag insåg att det var en dröm jag enkelt kunde gå efter. Och det blev mitt nästa steg.  

Vad gör du idag? Hur har du kommit hit? 

Idag jobbar jag på Redrock Entertainment som är ett eventproduktionsbolag och systerföretag till Live Nation. Vi producerar konserter, musikfestivaler, award-shower, filmpremiärer, och mycket mer. Jag ansvarar för all digital marknadsföring för Redrock men jobbar också med kunder utanför företaget då vi erbjuder marknadsföringstjänster för sociala medier till andra. En stor del av mitt fokus ligger på att strategisera, planera och skapa content som kan användas i marknadsföringssyfte. Ingen dag är den andra lik för mig. Om jag inte är i väg på möten med kunder eller filmar för deras sociala medier, så är jag ofta ute och filmar eller fotograferar på event som Redrock producerar. För en tjej som kommer från en liten stad som Skövde, är det kanske surrealist att nu få jobba i Hollywood med kunder så som Billboard Music, Rihanna och hennes företag Fenty, Netflix och några av deras mest populära realitystjärnor och många fler. Senast förra veckan producerade vi en musikfestival i Las Vegas dit jag fick åka för att ansvara över allt content och filmade alla uppträdanden från artister så som Usher, Chris Brown, Mariah Carey, Christina Aguilera och 50 Cent.  

Återigen vill jag förmedla vikten av att ha ett internship under tiden man studerar. Min sista termin på CSUN hade jag en praktikplats på Invisible Narratives (Inviz.tv) som är ett företag startat av en av Hollywoods mest kända filmregissörer och producenter, Michael Bay och tidigare presidenten på Paramount Pictures, Adam Goodman. Tillsammans har dom skapat filmserien Transformers. Det var mitt internship där som gav mig en fot in i entertainment-industrin och som möjliggjorde att jag kom i kontakt med Redrock Entertainment som så fort dom fick en ledig tjänst valde att erbjuda mig ett fulltidsjobb hos dom. Jag började direkt efter min examen. 

Berätta om din studietid utomlands?

Vad som än händer i mitt liv i framtiden så kan jag aldrig tänka mig att mitt svar på frågan ”vad är din bästa tid i livet” någonsin kommer förändras. Det självklara svaret är och kommer förmodligen alltid förbli, min studietid i Los Angeles.  

Självklart kändes det nervöst och läskigt att flytta iväg till andra sidan jorden helt ensam men det kunde inte blivit bättre. Genom skolan hittade jag snabbt ett stort kompisgäng och under mina tre första år bodde jag tillsammans med fyra andra svenska tjejer som jag idag kallar för ”min andra familj”. Det som är så spännande med att studera utomlands är att det får dig att utvecklas så otroligt som människa. Det är ett perfekt sätt att lära känna en ny kultur och utveckla ens språkkunskaper, men det bästa av allt är att man tar vara på varje dag på ett helt annat sätt än vad man gör hemma, eftersom man oftast har en bestämd tidsperiod som man ska vara borta.  

Något jag gillar med upplägget på dom skolorna jag gick på är att man som student är helt fri att bestämma sitt eget schema. Du får en studieplan där det står vilka klasser du behöver läsa för det program som du valt, men det är upp till dig att välja vilken termin du vill läsa vilken kurs och vilken dag och tid i veckan det passar dig bäst att ta den. Under största delen av min studietid hade jag endast kurser på campus två dagar i veckan. Jag tillägnade sedan två andra veckodagar till plugg men gav mig själv oftast tre dagar ledigt varje vecka för nöje.  

Jag hittade snabbt en bra balans mellan plugg och fritid. Min nyfikenhet på staden och USA generellt gjorde att jag reste mycket under min studietid. Jag såg mig omkring i Kalifornien och åkte på många roadtrips med vänner till städer runt om LA. Jag spenderade två jular i New York City, ett nyår i Miami, åkte på många resor till Las Vegas med stora kompisgäng och utforskade Gran Canyon.  

Vilka är dom största lärdomarna du fått? Är det något du har kunnat använda dig av i ditt arbete?

Det är så otroligt mycket man lär sig av att bo utomlands. För mig har den största lärdomen varit hur viktigt det är att våga kliva utanför sin comfort zone och utmana sig själv oavsett hur läskigt det känns för att uppnå ultimat personlikhetutveckling.  

Många av mina starkaste sidor och förmågor som jag har mest användning av i min karriär idag kommer som ett resultat av mina utlandsstudier. Till exempel, att flytta utomlands i en ung ålder utvecklar verkligen ens självständighet. Personligen så anser jag att min tid utomlands har gjort mig betydligt mer självsäker, något som jag idag kan dra stor nytta av i mitt arbetsliv båda när det kommer till att jobba på egen hand men också när jag har i uppgift att leda ett team. Från min tid utomlands har jag också lärt mig att snabbt anpassa mig till nya miljöer och situationer. Denna färdighet är särskilt användbar i min nuvarande roll som digital marknadsförare, där jag ständigt måste anpassa mig till nya teknologier, trender och konsumentpreferenser. Slutligen, kanske viktigast av allt har för mig lärandet av interkulturella relationer varit. Att bo utomlands har get mig möjligheten att skapa relationer med människor från hela världen, med olika bakgrunder och perspektiv. Detta har hjälpt mig att bli mer öppensinnad, empatisk och kulturellt känslig. Det har lärt mig att kommunicera effektivt med människor från olika bakgrunder och kulturer, vilket jag har kunnat dra stor nytta av i skapandet av de starka relationerna med kunder och kollegor som jag har idag.  

Vad var det bästa med att studera på ditt valda campus?  

Det bästa med Santa Monica College var det geografiska läget. Skolan ligger bara en kort promenad eller cykeltur från världsberömda Santa Monica Piren och den underbara stranden.  

Det bästa med California State University, Northridge var alla faciliteter på campus. Där finns ett jättefint spa som alla studenter får använda sig av, flera pooler dit man kan gå för att sola och bada om man har lång tid mellan sina klasser, ett superstort gym som också erbjuder gruppklasser, en botanisk trädgård och mycket mer!  

Vad tycker du om att bo utomlands och hur är Los Angeles att bo i?  

Jag älskar att bo utomlands. Jag har alltid varit en person som är väldigt nyfiken på världen och för mig är det helt otroligt att ha fått möjligheten att lära mig en annan kultur och dra lärdom från den. Jag är så tacksam för hur det har öppnat mitt sinne och fått mig att utvecklas som person på ett sätt jag aldrig hade kunnat om jag valt att stanna i Sverige.  

Det är möjligt att jag är partisk, men frågar du mig så är Los Angeles den bästa staden i världen! Det är alltid någonting som händer här. Vill du göra något, oavsett vad det är, så finns möjligheten så fort du kliver utanför dörren. Jag vaknar glad varje morgon när jag tittar ut genom fönstret och ser solen skina och palmerna svaja. Det fina vädret ger mig så mycket energi. Människor hejar på varandra på gatan och står du i kö i matbutiken kan du enkelt ha skaffat dig i alla fall två nya vänner innan det är din tid att betala. Amerikanarna är otroligt sociala och jag älskar det!  

Los Angeles har också något att erbjuda alla. Här finns flera olika städer i en stor stad. Gillar du att surfa och vill ha small-beach-town vibes är Santa Monica och Venice perfekt för dig. Om du vill ha mer storstads puls och strosa samma gator som dina favoritkändisar är Hollywood den perfekta platsen. Vill du tappa bort dig själv bland skyskrapor och springa över gatan med en varm kopp kaffe i handen är Downtown din plats. Det jag älskar mest med Los Angeles är att allting känns möjligt här.  

Har du fortfarande kontakt med någon från dina studier?

Många utav dom vännerna som jag skaffade under min studietid var andra internationella studenter. Tyvärr har majoriteten flyttat tillbaka men vi vidhåller fortfarande kontakten med varandra även om vi inte längre delar en vardag. Jag har även en stor grupp vänner kvar i LA som jag lärde känna genom skolan och som jag umgås med än idag.  

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande student?  

Till dig som fortfarande funderar på om utlandsstudier är för dig, mitt bästa råd är – VÅGA PROVA. Med störta sannolikhet kommer du att ha den kanske bästa tiden i ditt liv, men om det inte skulle bli så kan du alltid välja att flytta tillbaka hem, men då har du i alla fall provat och du kommer att ha fått med dig en hel del lärdomar och erfarenheter även om det bara blev en kort stund.  

Om du är befintlig student är mitt allra bästa tips att skaffa ett internship. Många lärare pratar ständigt om vikten att ha ett internship och jag är så glad att jag lyssnade. Utan mina internships hade jag inte varit där jag är idag. Inte bara får man jobberfarenhet och får lära sig av att göra, men som internationell student är det också ett jättebra sätt att komma in på arbetsmarknaden och få en inblick i den amerikanska arbetskulturen, som på många sätt är annorlunda från den svenska.  

Är du intresserad av att studera på Santa Monica College? Kolla in Santa Monica College här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant