”Det bästa med att studera utomlands är alla de fantastiska upplevelser man får med de underbara människor man träffar!”

Hej! Jag heter Alicia, är 22 år gammal och kommer ifrån Göteborg. Jag läser en 3-årig Bachelor’s Degree som heter Business Management & Marketing Across Europe. I det här programmet får man under tre år bo och studera i tre olika länder i Europa. Det finns olika länder att välja på och jag valde Barcelona för det första läsåret. Jag började i september 2022 och gör alltså just nu min andra termin på Universitat Autònoma de Barcelona.

Varför valde du att studera utomlands?

Efter att ha bott i Australien i nio månader och backpackat i Costa Rica i tre månader upptäckte jag hur mycket jag älskar att resa. När jag fick höra om utbildningen via Blueberry blev jag direkt intresserad och tänkte att det här verkligen är något för mig!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Den kursen jag hittills tyckt bäst om är Cross Cultural Management. Jag fick lära mig mycket om hur andra kulturer fungerar och hur man på bästa sätt ska hantera situationer där det kan förekomma kulturkrockar. Det är något jag kommer att ta med mig när jag förhoppningsvis jobbar utomlands efter min utbildning. Det var också roligt att få plugga spanska igen!

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Vi går inte på huvudcampus utan vi har våra lektioner på Casa Convalescència som ligger mer centralt än huvudbyggnaden. Mitt första intryck när jag kom till skolan var att byggnaden var otroligt fin. Dessutom finns det ett café på skolan som har otroligt goda croissanter!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag går hela min kandidat utomlands och har därför inte studerat på ett universitet i Sverige. Men av vad jag har hört från familj och vänner om deras erfarenheter av att plugga i Sverige så är det en väldigt stor skillnad. Exempelvis är det mer strikt med närvaron här på UAB. Vi har inga stora föreläsningssalar utan likt gymnasiet har vi klassrum med ca 30 elever i varje kurs. Det är viktigt att man visar engagemang och är aktiv i klassrummet eftersom det motsvarar en del av betyget i slutändan. En annan skillnad är att vi läser 5 kurser parallellt under en termin, något som skiljer sig från de flesta svenska universitet. I mitten av terminen har vi midterm exams som pågår i ca. en vecka och under den allra sista veckan har vi final exams.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

8:30 börjar jag min första lektion (varje lektion varar i 1,5 timmar). Jag har tre lektioner direkt efter varandra och sedan har vi lunch. Min sista lektion börjar kl 16:10 vilket gör att jag slutar för dagen kl 17:40. Alla elever har dock olika scheman eftersom man under de två första veckorna av terminen har möjligheten att ändra sina tider/kurser. Jag är exempelvis ledig varje måndag och onsdag eftersom jag valde att ha alla mina lektioner på samma dagar. De dagar jag inte har lektioner brukar jag sätta mig på ett café och plugga, gå promenader, träna eller ibland bara ta det lugnt och njuta av att vara ledig!

Vad tycker du om staden?

Jag älskar Barcelona! Det finns alltid något att göra, solen skiner nästan hela tiden, alla är vänliga och det är alltid dans och sång på gatorna. Man tröttnar aldrig! Det finns bra shopping, fantastisk mat och en massa uteliv. Det är verkligen en stad som har allt!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Förra terminen bodde jag mitt i stan i ett område som heter Barri Gòtic (Gothic Quarter). Jag gick med i en facebookgrupp för internationella studenter som skulle studera på UAB. Där fick jag kontakt med en tysk tjej och vi bestämde oss för att försöka hitta boende tillsammans. Vi kollade med flera olika agenturer och tillslut fick vi lägenheten via ShBarcelona. Denna terminen bor jag i Gràcia, ett lugnare och mysigare område med färre turister och fler locals. Vi hittade vår lägenhet via idealista.com.

Bor du själv eller delar med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag delar lägenhet med en tjej från Belgien och en kille från Iran. Båda två läser samma program som mig.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Börja leta tidigt! Det finns flera organisationer, utöver de jag redan nämnt, som jag hört ska vara bra, exempelvis housinganywhere. Sedan finns det också “student housing” eller värdfamilj som alternativ. Om du hittar boende via facebook, var försiktig och kritisk! Det är många som kan försöka luras. Bra områden att bo i är exempelvis Gracia, Gothic, El Born och Eixample.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar umgås med mina kompisar som går samma program som mig. Vi brukar gå till stranden vid fint väder, gå till caféer, marknader, barer etc. Som sagt, det finns alltid något att göra här i Barcelona. Det finns alltid olika evenemang, framträdanden och fester som man kan gå till om man vill. Jag har också passat på att besöka andra ställen i Spanien, exempelvis Ibiza, Valencia, Madrid och Mallorca.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Om man är ute efter fina utsiktsplatser borde man ta sig till “Bunkers” eller “Mont Juic”. Goda brunchställen är Lilo, Billy Brunch & Garden och EatMyTrip. En jättegod tapas restaurang som är relativt billig är Cervecería Catalana. Om man vill ta en paus från Barcelona borde man ta sig till Montserrat för en fantastisk utsikt eller till Sitges för en mysig strandstad.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag letade på internet och Blueberry var ett av de företag jag hittade. Jag bestämde mig för att vända mig till Blueberry då de verkade väldigt hjälpsamma, hade många alternativ om olika resmål och för det fanns mycket information tillgänglig på hemsidan.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det, du kommer inte att ångra dig! Blueberry hjälper dig med hela processen från början till slut och ger dig all information du behöver. Det kan kännas läskigt och utmanande i början men man vänjer sig snabbt. Du kommer att träffa många härliga människor och få minnen för livet. Det är det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv hittills.

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer är oklara än så länge. Det enda jag vet är att jag vill hitta ett jobb och bosätta mig någonstans utomlands. Var någonstans vet jag inte ännu, men det ska bli spännande att se vart jag hamnar!

Är du intresserad av att studera på Universitat Autònoma de Barcelona? Kolla in Universitat Autònoma de Barcelona här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant