Cornelia Petrini studerar just nu en 1-årig Diploma of Sports Development med inriktning Personlig Tränare på Blueberrys partneruniversitet TAFE Queensland i Australien. När Blueberry håller det unika eventet Stay Aussie Day i Sydney 24 november finns Cornelia på plats för att träffa alla Aussie-svenskar som kan tänka sig att studera på TAFE Queensland och svara på frågor. Här berättar hon om varför du som svensk i Australien absolut inte ska missa Stay Aussie Day. Cornelia berättar givetvis också om sitt eget och andra program som är populära bland svenskar i Australien!


Cornelia Petrini
Cornelia Petrini

Hej Cornelia! Berätta lite om dig själv?

Hej! Jag är 22 år och kommer ursprungligen från Västerås. Jag har också bott i Uppsala där jag jobbade på ett gym. Jag hade också ett eget företag och åkte runt och höll föreläsningar. Jag insåg att jag ville pröva mina vingar utomlands och sökte mig till skolan TAFE Queensland. Jag kände att vi svenskar har en så otroligt lyxig förmån att tillsammans med Norge ha det mest förmånliga studiemedelssystemet i världen.  Det är helt enkelt så lätt för svenskar att plugga utomlands. Så jag tog chansen!

Berätta lite om utbildningen du går?

Jag kände att jag ville hålla på med Fitness men även få en lite bredare utbildning där man lär sig mer om företagande, hälsa och psykologi. Utbildningen Diploma of Sports Development i med inriktning Personlig Tränare visade sig vara helt perfekt för mig. Det är en väldigt bra mix av kurser. Vi får till exempel åka på bootcamps och gå en boxningskurs men även lära oss hur man driver small businesses i Fitness-branschen. Så man får mycket entreprenörskap i det här också. Vi läser också motivational psychology, hälsa och fitness. När jag är klar med utbildningen kommer jag vara Certified Personal Trainer.

Hur skulle du beskriva skolan?

Nu är jag inne på min andra termin här på TAFE Queensland och jag älskar det! Det är en relativt liten och väldigt personlig skola i Sunshine Coast (närmare bestämt Mooloolaba) där man lär känna folk riktigt snabbt och det händer väldigt mycket runt omkring. Det går många svenska studenter här och givetvis finns det mycket andra internationella studenter och Aussies också man kan umgås med. En riktigt bra blandning helt enkelt! Stranden är dessutom precis runt hörnet. Jag kan förtydliga också att mitt campus bara är ett av många TAFE Queensland-campus. Man kan också plugga i  bland annat Brisbane, Gold Coast, Sunshine Coast och Cairns.

Utflykt från TAFE Queensland:)
Utflykt från TAFE Queensland:)

Utöver ditt program, vad läser andra svenskar för program?

Det är överlag en hel del svenskar på skolan eftersom många har insett vilket bra sätt det är att stanna kvar i Australien samtidigt som man faktiskt blir någonting genom de här utbildningarna. Mitt program är det största och vi har jättemånga svenskar. Men jag vet också många som går Hospitality & Cookery som ska vara jättebra och väldigt praktisk. Sen finns det också en utbildning i Business och Entrepreneurship som är väldigt populär. Sen är ju TAFE Queensland kända för sina utbildningar inom Tourism och Event också.

Vad vill du göra när du är klar med utbildningen?

Jag vill nog starta ett eget företag, antingen i Australien eller i Sverige. Därför tycker jag det är extra kul att representera TAFE Queensland på Stay Aussie Day 24 november! Hela eventet handlar om hur man kan stanna i Australien genom utbildning och jobb. Min utbildning är ett perfekt exempel för hur man som svensk kan göra båda delarna på ganska kort tid dessutom!

Varför ska svenskar som bor i Australien komma till Stay Aussie Day?

Jag vill hälsa till alla svenskar att ni verkligen ska ta den här möjligheten nu när den dyker upp. Ni får allt serverat på ett silverfat och det är verkligen ett riktigt spännande event. Det är så lätt att säga ”jag tar det senare” och så skjuter man på det och så händer ingenting. Nu när Blueberry kommer till Sydney och gör det här tycker jag inte man ska tveka en sekund att gå dit och prata med mig, med Blueberry och med andra utställande skolor. Själv är jag dessutom grymt spänd på att lyssna på gästföreläsaren Niklas Olsson som redan gjort resan från att vara svensk student i Australien till att driva eget företag!

Vill du veta mer om TAFE Queensland, då kan du läsa mer här!

Per Liestam

Previous Marketing Manager