Min tid som Performing Arts-student i Perth

Efter två år på Calle Flygares skådespelarlinje kände jag att jag inte var färdig med mina studier i scenkonst och skådespeleri. Jag törstade efter mer utbildning och mot slutet av min Calle Flygare-tid fick jag veta om ett relativt nytt samarbete med Western Australia Academy of Performing Arts som är en del av Edith Cowan University i Australien. Jag hade tidigare varit utbytesstudent i Australien och har aldrig riktigt kunnat släppa taget om landet. Det är unikt, vackert och människorna är välkomnande. Att få möjligheten att åka tillbaka lockade.

Samarbetet fungerade så att om jag kom in på skolan via audition-processen, skulle jag få tillgodoräkna första året och endast behöva gå de sista två åren för att få en Bachelor of Performing Arts, alltså en kandidatexamen i scenkonst.

Från den stunden jag lade brevet på posten med min videoaudition i, började pirret i magen och det slutade inte förrän jag fick svar några månader senare. När jublet hade lagt sig började en helt ny process; allt det praktiska! Tack och lov hjälpte Blueberry mig hela vägen, med allt från visum till CSN. De fick svara på många mejl och samtal ända till de sista minutrarna på Arlanda.

Julia Landberg Skådespelare på WAAPA i Perth på blueberry.nu

WAAPA – Western Australian Academy of Performing Arts

Den första veckan spenderade jag en del tid med de andra förstaårseleverna för att ta del av viktig information, inte minsta a hitta överallt! WAAPA, som skolan kallas, har massor av slingriga gångar och korridorer och är en del av Edith Cowan University, så hela anläggningen är enorm. Första dagarna gick jag runt md en karta, men alla är hjälpsamma visar gärna vägen.

WAAPA är ett av Australiens toppuniversitet när det kommer till estetiska ämnen. Det är en fantastisk skola som utbildar allt från musikalartister till kostymörer och scenografer. Att varje dag få vara i den miljön och vara en del av den är som att leva i en dröm. Min huvudlärare, Dr. Frances Barbe, är en stor inspiration och varje lektion med henne är som att befinna sig i ett helt annat nu. Mycket av det hon gör är baserat på Butoh och Suzuk. Googla gärna om ni är nyfikna. Andra klasser vi har haft under vårterminen inkluderar tekniskt teater, platsspecifik teater, komisk teater och clown. Vi avslutade terminen med föreställningar av våra egenskrivna soloarbeten.

Som elev blir en automatiskt väldigt nära ens klass. Vi arbetar nära varandra, med varandra och utifrån varandra. Det blir även många föreställningar att se från andra inriktningar, eftersom det är viktigt och anses kutym att stötta varandra på skolan.

Jag rekommenderar verkligen Western Australian Academy of Performing Arts till vem som helst som vill söka den, men framför allt till före detta Calle Flygare-elever som vill bredda sitt skådespeleri och få en oförglömlig upplevelse.

Jag vill verkligen tacka Blueberry, Calle Flygare och WAAPA för den här unika möjligheten jag har fått!

/Julia Landberg

Läs mer om Edith Cowan University.

Julia Landberg